20 Aralık 2009 Pazar

Sorumlular yargılansın, F tipleri kapatılsın

19 Aralık hapishaneler katliamının 9. yılı. Tecrite Karşı Mücadele Platformu ve İHD, katliamın yıldönümünde Bayrampaşa Hapishanesi önünde sorumluların cezalandırılmasını, F Tip'lerinin kapatılmasını istedi.

19 Aralık 2000. Adına “Hayat Dönüş” denildi. 20 hapishaneye aynı anda katliam saldırısı gerçekleştirildi. 28 devrimci tutsak yaşamını yitirdi. DHB okurlaırnında destek verdiği, İHD üyeleri ve Tecrite Karşı Mücadele Platformu, katliamın yıl dönümünde 12 kişinin yaşamını yitirdiği Bayrampaşa Hapishanesi önünde basın açıklaması yaptı, eski hapishane önüne karanfiller bıraktı.

Tecrite Karşı Mücadele Platformu bileşenleri, yaşamını yitiren tutuklu ve hükümlülerin fotoğraflarını taşıdı. Yaklaşık 200 kişinin katıldığı basın açıklamasında operasyonda sorumluluğu olanların hala yargılanmadığı vurgulandı, “19-22 Aralık katliamının sorumluları cezalandırılsın” denildi.

Savaşa gider gibi geldiler
Platform adına açıklamayı 19 Aralık katliam saldırısını Bayrampaşa Hapishanesi'nde karşılayan Mehmet Güvel yaptı. Güvel, hapishanesinin kapısını gösterdi, “Dokuz yıl önce bu kapıda ve yirmi ayrı hapishanede bir savaşa gider gibi hazırlık yapılmıştı. Toplam 37 bölük olmak üzere tam 8 bin 335 askeri personelle, skorsky helikopterlerle ve 20 bini aşkın bomba ile bir savaşa hazırlandı Türkiye Cumhuriyeti Devleti. Maketler üzerinde bir yıl boyunca yaptığı saldırı planlarıyla hazırlandı bu savaşa.”

Mehmet Güvel, saldırıda 28 devrimci tutsağın yaşamını yitirdiğini, yüzlercesinin yaralandığını, sakat bırakıldığını ifade etti. Güvel, saldırı sonrasında koyu bir sansür uygulandığına vurgu yaptı, “Katliamı gizlemek, süren direnişi gözlerden ırak tutmak ve boğmak için kopkoyu bir sansür uygulandı. Sansürü delmeye çalışanlara cezalar, tehditler yağdırıldı. Ama buna rağmen F tipi hücrelerde işkenceli ölümlere mahkum edilen devrimci tutsaklar direnişlerini sürdürmeye devam ettiler” dedi. Güvel, dokuz yılın bir yanı işkence, baskı ve zulüm ise diğer yanının direniş olduğunu kaydetti, şöyle dedi: “Bunun içindir ki sessiz imha politikası bugün F tiplerinde hastalanan, hastalıkları artan tutsakların tedavi edilmemesi, yanlış tedavi edilmemesi ve engellenmesi biçiminde sürdürülmektedir.”

Saldırıda 4 kişinin yaşamını yitirdiği Çanakkale Hapishanesi'nde bulunan Veysel Şahin de, o anları anlattı, şöyle dedi: “Teslim alınmak istenen bu ülkenin halklarının kurtuluş umudu idi. Teslim edemezdik.”

19 Aralık mücadele ve dayanışma günü
İnsan Hakları Derneği üyeleri de hapishane önünde basın açıklaması yaptı. “19 Aralık katliamını kınıyoruz” yazılı pankart açtı. İHD Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “19 Aralık” gününün İHD tarafından “19 Aralık Cezaevlerinde İnsan Hakları için Mücadele ve Dayanışma Günü” olarak ilan edildiğini hatırlattı.

Yoleri, “Bu katliamın geçek sorumluları halen yargı önüne dahi çıkarılmadı. Bizler 9. yılında bir kez daha katliamı kınıyoruz” dedi. İHD Şube Başkanı, aynı acıların tekrar yaşanmaması için devlete çağrıda bulundu: "Katliamın sorumlularını korumaktan vazgeçmesi ve yargı önüne çıkartılarak cezalandırılmasının sağlanması çağrısında bulunuyoruz.”

Yoleri, 19 Aralık'ın ardından tutuklu ve hükümlülerin kapatıldıkları F tipi hapishanelerde işkence, tecrit ve izolasyona maruz kaldıklarını ifade etti, F tipi hapishanelerin kapatılmasını istedi.

Kırmızı karanfiller bırakıldı
Her iki eylemin ardından hapishane kapısına, yaşamını yitirenler anısına kızıl karanfiller bırakıldı. Eylemlerde, “19–22 Aralık katliamının unutmadık, unutturmayacağız”, “Anaların öfkesi katilleri boğacak”, “İçerde dışarda hücreleri parçala”, “Yaşasın devrimci dayanışma” sloganları atıldı.