30 Aralık 2009 Çarşamba

Sabancı’dan işsizlik tehdidi

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, yeni yıl mesajında işsizlik mesajı verdi. Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, devletin sermayeye destek olmaması durumunda işsizliğin azalmayacağını söyledi. Sabancı Topluluğu çalışanlarına yönelik bir yeni yıl mesajı yayımlayan Güler Sabancı, “demokratik açılım” konusunda da hükümeti eleştirdi.

“Destek yoksa, istihdam da yok”
Krizin önemli bir sonucunun da işsizlik olduğunu söyleyen Güler Sabancı, sorunun kriz dışında da nedenlerinin olduğunu söyleyerek hükümetten destek istedi. “İşsizliğin nedenlerini yalnızca krize bağlamak önemli bir hata olur. Bizim ülkemizde olduğu gibi pekçok ülkede de sorun yapısaldır” diyerek işgücünün Türkiye’de yüksek maliyetli olduğunu iddia etti. Hükümete işgücü maliyetini düşürmek konusunda ultimatum gönderen Sabancı “İşgücünün toplam maliyetini düşürecek önlemler alınmadığı takdirde büyümenin artmasıyla işsizlik çok azalmayacak, sermaye derinliği artacaktır” diye konuştu. Sabancı’nın “maliyet kalemleri” arasında kıdem tazminatı, ücretli izinler vb. başlıkların yer aldığı biliniyor.

Dünya gerekeni yaptı”
Dünya krizi üzerine de değerlendirmede bulunan Sabancı, “mali sektörü çöküşten kurtaran, piyasalara gerekli likiditeyi sağlayan, yardım paketleriyle reel sektörü ayakta tutan” ekonomi yönetimlerinin “gerekeni yaptıklarını” söyleyerek, uygulamaların devamını beklediklerini ima etti. Sabancı, istihdama yönelik herhangi bir açıklamada bulunmayarak sermayenin bu başlıktaki pozisyonunu ortaya koydu.
.
Demokratik açılım eleştirisi
Konuşmasında siyasi istikrar vurgusu da yapan Güler Sabancı, demokratik açılımın siyasi istikrarı bozduğu yönünde mesaj verdi. Sabancı “Ülkemizde özellikle siyasal alanda yaşanan gelişmeler istikrarı tehdit eden boyutlara yaklaşmaktadır. Demokratik açılım çerçevesinde yaşanan diyalogsuzluk ortamı beraberinde toplumsal gerginliği de getirmektedir” diye konuştu.(soL)