22 Aralık 2009 Salı

Kurbandan büyük rant

Deniz Feneri, Mehmetçik Vakfı ve LÖSEV'den büyük kurban vurgunu

Deniz Feneri, Mehmetçik Vakfı ve Lösemili Çocuklar Vakfı'nın dini inançlardan rant elde etme rezilliği açılan bir soruşturma ile ortalığa serildi.

Adı geçen üç vakıfın kurban bayramında 150 bin büyük ve küçükbaş hayvan kesimi için para topladığı halde kurban kestirmediği açığa çıktı.

Operasyon kapsamında kurban için topladıkları paraları içederek kağıt üzerinde MAY-ET şirketiyle sözleşme imzaladığı tespit edilen Deniz Feneri, Mehmetçik Vakfı ve LÖSEV'in birçok yönetici ve çalışanının da aralarında bulunduğu 56 kişi gözaltına alındı.

Operasyonla birlikte Deniz Feneri, Mehmetçik Vakfı ve LÖSEV'in, Diyarbakır’daki MAY-ET firmasına ihale yoluyla kurban bayramında kesilmek üzere 150 bin büyük ve küçükbaş hayvan siparişi verdiği, ancak şirketin büyük bir vurgun yaparak kağıt üzerindeki sözleşmesindeki gibi kurbanları kesmediği halde adı geçen vakıflarla kesilmiş gibi gösteren ortak belgeler düzenlendiği, makbuz kesildiği açığa çıktı. Böylece kurban kesimi için dini duyguları istismar ederek toplanan paranın kendi aralarına içedildiği açığa çıkmış oldu.

Vurgun yapa yapa


Deniz Feneri'in halen davası devam eden Almanya "Deniz Feneri e.V" adıyla bilinen büyük yolsuzluğu gibi AKP'ye yakınlığıyla bilinen Diyarbakır merkezli sermaye grubunun MAY-ET firması da daha önce de özelleştirme vurgunu ve yolsuzluğuyla gündeme gelmişti.

Özelleştirmelerle biti iyice kanlananlardan biri olan MAY-ET firması daha önce ihale yoluyla çok cüzzi bir miktara satın aldığı devletin et ve tavuk kombinasının tamamını, sözleşme hükümlerine aykırı olarak başka bir firmaya satmış, bu durum savcılığa ihbar edilmişti.

Savcılık, olaya göz yuman Özelleştirme İdaresi Başkanı Metin Kilci ile idarenin sorumlu kişileri hakkında dava açmak için Maliye Bakanlığı’ndan izin istemiş ancak izin verilmemişti. İtiraz üzerine Danıştay 1’inci Dairesi dosyayı incelemiş ve soruşturma izni vermişti. Tesisi başkalarına satan MAY-ET firması bu yüzden "sözleşme hükümleri uyarınca" ceza yiyecekken firmanın önü, Özelleştirme İdaresi tarafından, ceza şartının başlamasına sadece 20 gün kala açılmıştı. Dosya apar topar Başbakan Tayyip Erdoğan başkanlığındaki Özelleştirme Yüksek Kurulu’na onay için gönderilmiş ve ceza şartına sadece sekiz gün kala onaylanmıştı. Firmanın bir kalemde yüz binlerce dolar ceza ödemesi önlenmişti.

MAY-ET firması böylece, tesisi başka bir firmaya satarak kağıt üzerindeki "al gülüm ver gülüm" usulü işbitiriciliğiyle büyük bir vurgun yapmıştı