22 Aralık 2009 Salı

Fener ışıkları barış için yandı

Fener ışıkları barış için yandı
Foto: Fener ışıkları barış için yandı
İnsan Hakları Derneği İstanbul Şubesi, şovenist kışkırtmalar ve provokasyonlara karşı, “Silaha Değil Barışa Sarıl!” sloganıyla barış nöbeti başlattı. Nöbet eylemlerinin ilkini dün akşam gerçekleştiren insan hakları savunucuları, barış ve kardeşlik için yaktıkları fenerlerle dört hafta boyunca her pazartesi günleri Taksim Travmay durağında bir araya gelecek.

İnsan hakları savunucuları, 4 hafta boyunca barış ve kardeşlik için Taksim'i fener ışıklarıyla aydınlatacak. Nöbet eylemlerinin ilkini gerçekleştiren İHD üyeleri, yüreğinde düşmanlık tohumları yeşertenlere “Silaha değil barışa sarıl” çağrısı yaptı. İnsan hakları savunucuları ülkeyi karanlığa boğmak isteyenlere karşı, barış çığlıklarını yükseltmek, mücadeleyi büyütmek için fenerleri çoğaltmaya çağırdı.

Karanlığa karşı bir fener de sen yak

Eylemde basın açıklamasını okuyan İnsan Hakları Derneği İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, “Türkiye'yi karanlığa çekmek isteyen güçler yine sahnedeler. Şiddeti ve halklar arasında düşmanlığı körükleyerek halkın çözüme ve barışa dair umutlarını kırıyorlar. Demokratikleşmeyi de, Kürt sorununa barışçıl, halkların kardeşliği, eşitliği ve özgürlüğü temelinde adil bir çözümü de istemiyorlar. Demokratik haklarını kullanan kişilere ve topluluklara, haklarını isteyen işçi ve emekçilere şiddet uygulayıp, acımadan insan öldürerek bir kaos ortamı ve acele tarafından sıkıyönetim ve olağanüstü hal tartışmalarını gündeme getiriyorlar” dedi.

Yoleri, halklar arasındaki düşmanlığı yeşertenlere karşı “Silaha değil barışa sarıl” sloganı ile herkesi ve her kesimi mücadele etmeye çağırdı.

Seni bu hale getirenlere karşı mücadele et, insan ol

“Fenerlerimizle içine çekilmeye çalışıldığımız karanlıklara ışık olacağız” diyen Yoleri, şunları söyledi: “Dört hafta boyunca yapacakları uyarı eylemlerinde barış ve kardeşlik için günümüz de geleceğimiz de bizimdir diyeceğiz, savaşa dur diyeceğiz, gençlerimiz ölmesin diyeceğiz, yoksulluk son bulsun diyeceğiz, demokratik haklarımızı istiyoruz diyeceğiz, parti kapatarak bir halkın özgürlük talebini ortadan kaldıramazsınız diyeceğiz, demokratik haklarını kullananlara şiddet uygulanmasın öldürülmesinler diyeceğiz, hak mücadelesi veren işçi ve emekçilere tazyikli su ve gaz bombası değil haklarını verin diyeceğiz, halklar arasında düşmanlık yaratmak isteyenlere karşı yaşasın halkların kardeşliği diyeceğiz, kardeşlerine şiddet uygulama eğiliminde olanlara silaha değil barışa sarıl diyeceğiz.”

Fenerler, barış için çarpan yüreklerin ışığıyla birleşecek

Avukat Yoleri, her pazartesi günü yapacakları eylemde devlet ve iktidar güçlerini karanlık oyunlardan vazgeçmeye çağıracaklarını söyledi. Yoleri, “Fenerlerimizin ışığını kardeşlik ve barış için çarpan yüreklerimizin ışığıyla birleştirecek, demokrasi, insan hakları ve barış isteyeceğiz” dedi.

Eylem “Yaşasın halkların kardeşliği”, “Biji bıratiya gelan”, “Silaha değil barışa sarıl”, “Barışa bir ses çift taraflı ateşkes” sloganlarıyla son buldu.