23 Aralık 2009 Çarşamba

Skandal belge

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bazı bölümleri boş bırakarak ‘’arama kararı’’ aldığı belirlendi. CHP'li Kılıçdaroğlu, "18.11.2009 tarihinden sonra hangi ev ya da mekan, kişi aranmak isteniyorsa, bu mahkeme kararının boş bırakılan bölümünün doldurulması durumunda, istenen yerlerin aranması olanaklıdır" dedi.

Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi'nin bazı bölümleri boş bırakarak ‘’Arama kararı’’ aldığı belirlendi. CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu, TBMM’de, Erzurum 2. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından 18 Kasım 2009 tarihinde verilen arama kararı ile ilgili ilginç bir belgeyi açıkladı.37012 sicil numaralı Hakim İsmail Şahin ile 123377 sicil numaralı katip Şerife Çıtır imzalı mahkeme kararında, ‘’arama emri’’ veriliyor. Ancak kararda aranacak kişinin adı soyadı, adresi, arama nedeni, arama kararının geçerli olacağı zaman süresi" yer almadı. Bu bölümlerin boş bırakılarak, polisin ilerde istediği kişi için boş bölümleri doldurup işlem yaptığı öne sürüldü.

HAMİLİNE ÇEK GİBİ ARAMA KARARI
CHP'li Kılıçdaroğlu TBMM’de yaptığı açıklamada, mahkeme kararını "hamiline çek gibi" olduğunu belirterek ‘’18.11.2009 tarihinden sonra hangi ev ya da mekan, kişi aranmak isteniyorsa, bu mahkeme kararının boş bırakılan bölümünün doldurulması durumunda, istenen yerlerin aranması olanaklıdır. Bu açıkça yargının, yürütmenin emrine girmesi demektir" dedi ve şunları söyledi: ‘’Bu arama kararına dayalı olarak gözaltına alınacak kişilerin, Terörle Mücadele Yasası kapsamında 24 saat süre ile avukatları ile görüşmesinin kısıtlanması ve dosya hakkında gizlilik kararı alınmasıdır. Yani gözaltına alınanlar aynı Ergenekon davasında olduğu gibi, neyle suçlandıklarını bile öğrenemeyeceklerdir. Bu kararı alan mahkemenin, yargıcın, katibin adı, karar tarihi ve karar numarası ortadadır. Sayın Başbakan, Adalet Bakanı derhal açıklama yapmalı. Hukuk devletinde böyle mahkeme kararlarına niçin ihtiyaç duyulur? Bu yürütmenin kanunsuz işlemlerine yargı kararı ile kılıf hazırlanması anlamına gelmez mi?"