29 Aralık 2009 Salı

4 eski DTP'li'ye "yakalama" emri

Haklarında "Zorla mahkemeye getirilme" kararı bulunan DTP'li 4 eski vekil bugünkü duruşmalara da katılmayınca haklarında bu kez de "Yakalama" talimatı çıkarıldı. Eski DTP'li Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş ve Emine Ayna görüldüğü yerde yakalanarak mahkemeye çıkartılacak. Türk, kendisini ve Aysel Tuğluk'u kastederek, "Gerekirse gider ifademizi veririz" derken, Ayna, "İfade vermemekte kararlıyız" şeklinde konuştu.

Milletvekili oldukları gerekçesiyle yargılandıkları mahkemelere gitmeyen eski DTP'li milletvekilleri hakkında verilen ''zorla mahkemeye getirilme'' kararı için polis, DTP'nin eski 4 milletvekili için BDP Genel Merkezine geldi.BDP Genel Merkezi binasına sabah saatlerinde gelen polisler, kapatılan DTP'nin eski milletvekilleri Ahmet Türk ve Aysel Tuğluk ile BDP milletvekilleri Emine Ayna ve Selahattin Demirtaş'ı sordu. Polis ekibi, söz konusu milletvekillerinin parti genel merkezinde bulunmadığını tutanakla tespit ederek BDP'den ayrıldı. Bu arada bugünkü duruşmalara da gitmeyen 4 milletvekili hakkında günsüz olarak "görüldüğü yerde yakalanarak mahkemeye getirilme" kararı çıktı. Dört eski DTP'li milletvekili Ahmet Türk, Aysel Tuğluk, Selahattin Demirtaş ve Emine Ayna görüldüğü yerde yakalanarak mahkemeye çıkartılacak.

TÜRK, AYNA VE DEMİRTAŞ HAKKINDA ZORLA GETİRME KARARI
Başka illerde yargılandıkları davalar kapsamında Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen talimat duruşmalarına Türk, Ayna ve Demirtaş katılmadı.

Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, sanık Türk hakkında çıkartılan duruşma gününü bildirir çağrı kağıdının sekreterine tebliğ edildiğini belirterek, Türk'ün duruşmaya gelmediği gibi mazeret de bildirmediğini ifade etti. Şatır, diğer talimat duruşmalarında ise BDP Milletvekilleri Ayna ve Demirtaş'ın duruşmada hazır edilmesi için yazılan müzekkereye verilen cevapta eski DTP, yeni BDP binasına gidildiği, ancak bahsi geçen kişilerin parti binasında olmaması nedeniyle bu kişilere ulaşılamadığının bildirildiğini aktardı.

Cumhuriyet Savcısı Halil Acıoğlu, mahkemede ifadelerinin alınması için sanıklar hakkında zorla getirme kararı verilmesini talep etti. Mahkeme heyeti, iddianame içeriği, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin konuyla ilgili içtihatları, usulen yapılan tebligata rağmen duruşmaya gelmemeleri karşısında Ceza Muhakemesi Kanununun 146. ve 199. maddeleri uyarınca, savunmalarının alınması için günsüz olarak zorla hazır edilmeleri konusunda Ankara Cumhuriyet Başsavcılığına müzekkere yazılmasına karar verdi.

Mahkeme, duruşmaları 13 Nisan 2010'a erteledi. Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, önceki celselerde Demirtaş ve Ayna'nın ''duruşma günü'' savunmalarının alınabilmesi amacıyla haklarında zorla getirme müzekkeresi düzenlerken, Türk'e, ikamet adresinin değişmesi sebebiyle yeniden tebligat çıkarılmasına karar vermişti.

''Terör örgütünün propagandasını yaptıkları'' iddiasıyla Demirtaş Diyarbakır 5. Ağır Ceza Mahkemesinde, Ayna Adana 8. Ağır Ceza Mahkemesinde, Türk ise İstanbul 9. Ağır Ceza Mahkemesinde yargılanıyor.

AYSEL TUĞLUK DA GÖRÜLDÜĞÜ YERDE YAKALANACAK
Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, ''suçu ve suçluyu övdüğü'' iddiasıyla yargılanan kapatılan DTP'nin eski Milletvekili Aysel Tuğluk hakkında da günsüz olarak zorla getirme kararı aldı.

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmaya katılan olmadı. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, Van 4. Ağır Ceza Mahkemesinin 2007/273 esas sayılı dosyasının gönderildiğini bildirdi. Dosyanın incelenmesinde, Tuğluk hakkında, ''PKK-Kongra/Gel terör örgütünün propagandasını yapmak'' suçundan kamu davası açıldığını belirten Şatır, suç tarihinin 21 Mart 2007, suç yerinin ise Van olduğunu, suçlama konusunun, Van'daki Nevruz konuşmasıyla ilgili olduğunu ifade etti.
.
Hasan Şatır, mahkemelerindeki iddianamede ise Van'daki suçlamalar dışında, DTP'nin 28 Şubat 2007'de Kocatepe Kültür Merkezi'ndeki 1. Olağanüstü Kongresindeki konuşması ve 2 Mart 2007'de DTP Genel Merkezi'ndeki basın açıklamasıyla ilgili suçlamaların yer aldığını kaydetti. Cumhuriyet Savcısı Halil Acıoğlu da, Tuğluk'un savunmasının alınması için günsüz olarak zorla getirilmesini talep etti.

Mahkeme heyeti, iddianame içeriği, Yargıtay 9. Ceza Dairesinin konuyla ilgili içtihatları, usulen yapılan tebligata rağmen duruşmaya gelmemesi karşısında Ceza Muhakemesi Kanununun 146. ve 199. maddeleri uyarınca savunmasının alınması amacıyla Aysel Tuğluk'un, günsüz olarak zorla hazır edilmesi için Cumhuriyet Savcılığına müzekkere yazılmasına karar verdi. İddianamede, Aysel Tuğluk'un, DTP'nin 1. Olağanüstü Büyük Kongresi ve Van'daki Nevruz konuşması ile 2 Mart 2007'de DTP Genel Merkezinde yaptığı basın açıklamasında, ''terör örgütü PKK'nın amacı doğrultusunda suçu ve suçluyu övme'' fiilini işlediği belirtiliyor.

DEMİRTAŞ: ''MECLİS BU İŞE ÇÖZÜM OLMADIKÇA MAHKEMEYE GİTMEYECEĞİZ''
Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Diyarbakır Milletvekili Selahattin Demirtaş, ''Meclis bu işe çözüm olmadıkça biz kendi kararımızla mahkemeye gitmeyeceğiz'' dedi.

Demirtaş, mahkemeye ifade verme konusunda önceki tavırlarının devam ettiğini söyledi. Mahkemelerin yargı yetkisine karşı olmadıklarını anlatan Demirtaş, böyle bir şeyin söz konusu olmadığını kaydetti. Demirtaş, şöyle konuştu: ''Mahkemeye veya kanunlara kafa tuttuğumuz şeklindeki tespitler de son derece yanlış tespitlerdir. Biz eşitsizlik ve ayrımcılığa karşı duruyoruz. Yolsuzluktan, hırsızlıktan yargılanan vekillere dokunulmayacak, ama siyasi görüşleri ve yaptıkları konuşmalar nedeniyle milletvekilleri zorla mahkemeye götürülecekse, bunu kabul etmek mümkün olmaz. Meclis bu işe çözüm olmadıkça biz kendi kararımızla mahkemeye gitmeyeceğiz.''

"GEREKİRSE GİDER İFADEMİZİ VERİRİZ"
Kapatılan DTP'nin Eski Genel Başkanı Ahmet Türk, ''Mahkemeden kaçma gibi bir durumumuz olsaydı bugün burada olmazdık. Buradayız. Zamanı geldiğinde gideceğiz, ifadelerimizi vereceğiz'' dedi.

Türk, Barış ve Demokrasi Partisi (BDP) Genel Merkezi'nden çıkışında gazetecilere yaptığı açıklamada, yargıdan ve yargılanmaktan çekinmediklerini ifade etti. Mahkemeden kaçma gibi bir durumun olmadığını ifade eden Türk, şöyle konuştu: ''Parlamentoda grubumuza, şahsımıza farklı bir yaklaşım biçimi olduğu için, bunun yanlış olduğunu, Anayasa'nın 14. maddesinin zorlanarak yorumlandığını ifade ettik. Bu şekilde yorumlamaya da karşı çıktık. Buradayız. Gerektiği zamanda gider ifademizi veririz. Zaten mahkemeden kaçma gibi bir durumumuz olsaydı bugün burada olmazdık. Bunun için zamanı geldiğinde gideceğiz, ifadelerimizi vereceğiz. Benim ve Aysel (Tuğluk) hanımın durumu farklı. Her zaman gidip ifade verebiliriz. Milletvekilliği devam eden üç arkadaşımızla ilgili böyle bir kararın gerçekten toplumda aykırı olduğuna inanıyoruz. Bir hukuksuzluğu dile getirmek için bugüne kadar gitmedik. Daha önce gideceğimizi söylemiştik, ama bunu bir soruna dönüştüren mantıkla karşı karşıya kaldığımız için de bugün buraya geldik. Gerektiği zaman, uygun bir süreçte de gider ifademizi veririz.''

Bir gazetecinin, ''Polisler sizi zorla götürürse?'' şeklindeki cümlesi üzerine Türk, ''Biz buradayız, gelip götürürlerse götürürler'' dedi. Sırrı Sakık ise aynı cümleye, ''Hayat devam ediyor'' yanıtını verdi.

"İFADE VERMEYECEĞİZ"
BDP Mardin Milletvekili Emine Ayna da partiden ayrılırken basın mensupların yaptığı açıklamada, ''Bizim tek bir kararımız var. O da eşitliktir'' dedi. Çifte standarta karşı olduklarını belirten Ayna, şöyle devam etti: ''Şu anda TBMM'de biz milletvekilleri, DTP'nin grubu olarak siyasi, sosyal, ekonomik her anlamda çifte standarda tabiyiz. Bu çifte standardı teşhir ediyoruz. Bu anlamda ifade vermeyeceğimizi söylüyoruz. Kendimize ayrıcalık istemiyoruz. Şu anda Mecliste DTP'li vekiller dışındaki vekillere ayrıcalık uygulanıyor. Biz onlara uygulanan bu ayrıcalığı teşhir ediyoruz. Bu anlamda 'ifade vermeyeceğiz' diyoruz. Daha önce nasıl zorla götürülme kararı verdilerse onun karşısında durmuşsak bu kararlarının da karşısında duruyoruz. Zorla ifade verme kararı çıksa da, farklı bir karar çıksa da biz ifade vermeye gitmeyeceğiz. Çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Herhangi bir yere de kaybolmuyoruz.'' Bir gazetecinin ''Polisler buraya gelirse ne olacak'' sorusuna ise Ayna, ''Ne olacağını geldiklerinde görürsünüz'' yanıtını verdi. Ayna, daha sonra parti genel merkezinden ayrıldı.

AHMET TÜRK: GEREKİRSE GİDERİZ
Milletvekilliği düşürülen ve hakkında yakalama kararı çıkarılan kapatılan DTP Genel Başkanı Ahmet Türk, parti binasından çıkarken bir açıklama yaptı. Türk, şunları söyledi: Yargıdan da yargılanmaktan da çekinmiyoruz. Meclis'te grubumuza farklı bir yaklaşım var. Biz buna karşı çıkıyoruz. Mahkemeden kaçmak gibi bir durumumuz olsaydı bugün burada olmazdık. Biz bir hukuksuzluğu dile getirmek için bugüne kadar gitmedik. Uygun bir zamanda gider ifademizi veririz. Gelip götürürlerse götürürlerse de yapılacak bir şey yok.

AYNA: GİTMEYECEĞİZ
Ahmet Türk'ün ardından parti binasından çıkan Emine Ayna ise, ifade vermemekte kararlı olduklarını söyledi.