25 Aralık 2009 Cuma

İmam Hatip pazarlaması

Bir yandan yeni katsayı uygulaması ile Türkiye'deki İmam Hatip’ler kıymete binerken, diğer yandan İmam Hatip modeli dünyaya açılıyor.

Öğrencisiz kalan Samsun Terme İmam Hatip Lisesi, kendini yok olmaktan kurtaracak "altın kahramanlarını" arıyor. Termeli bir işadamının bağışladığı arsa üzerine inşa edilen ve dokuz yıldır kullanılmayan Terme İmam Hatip Lisesi binası yeni bir "kampanya" ile eğitime açılmaya hazırlanıyor.

Termeli Fakir Öğrencilere Yardım Derneği Avukatı Namık Kökten, 'Haydi Okulumuzu Çürütmeyelim' adı altında yardım kampanyası başlatarak mevcut binayı tekrar eğitime kazandırmayı amaçladıklarını söyledi. "Okulumuza ve burada eğitim alacak öğrencilere destek verecek altın adamlara ihtiyacımız var" diyen Kökten, YÖK'ün yeni katsayı kararıyla birlikte İmam Hatip’lere talebin artacağından da umutlu.

Meslek ve İmam Hatip liselerinin "önündeki engellerin kaldırılmasıyla birlikte", okulun artan talebi karşılayamayacağını ifade eden Kökten, binanın yapımı için "altın adamlar" arandığını belirtirken, İmam Hatip liselerinin milletin yardımlarıyla kurulmuş okullar olduğunu öne sürerek, "Millet, kendi kurduğu okullara yine kendisi sahip çıkacaktır" dedi "hayırsever işadamlarını" İmam Hatip’lere destek olmaya çağırdı.

Rusya'da İmam Hatip açma planları
Aralarında Rusya Başbakanı Putin'in din danışmanın da bulunduğu bir heyet, Türkiye'de İmam Hatip lisesi modelini inceledi. Giderek artan Müslüman nüfusu dikkate alan ülke, İmam Hatip liselerini ve ilahiyat fakültelerini model almak için Türkiye'ye resmi başvuruda bulundu. Türkiye'deki din eğitiminin ve İmam Hatip liselerinin incelenmesi ve örnek alınması için oluşturulan bir heyet geçtiğimiz aylarda Ankara'ya gelerek resmi görüşmelerde bulundu. Milli Eğitim ve Diyanet yetkilileri ile bir dizi toplantı yapan heyette, Rusya Federasyonu Devlet Başkanlığı Din Danışmanı Aleksei Grishin ve Rusya Bilim Kültür ve Eğitim Bakan Yardımcısı'nın da bulunduğu öğrenildi. Ülkedeki Müslüman ailelerin çocuklarının 'Taliban zihniyeti' ile yetişmesini istemediklerini belirten Rus yetkililer, Türkiye'nin laik bir ülke olması ve İmam Hatip liseleri uygulaması nedeniyle tercih edildiğini de ifade etti. Önümüzdeki üç yıl içinde Rusya'da en az beş İmam Hatip benzeri lise açılması planlanıyor. (soL Haber)