23 Aralık 2009 Çarşamba

Fikri Sağlar: Her şeyin seyri değişebilir

Kültür eski Bakanı Fikri Sağlar’ın “Dolmabahçe’de Büyükanıt’a dosya verildi mi?” başlıklı yazısından dolayı Genelkurmay eski Başkanı Yaşar Büyükanıt ve eşi Filiz Büyükanıt’a 17 bin TL manevi tazminat ödemesine yönelik Yargıtay’ın bozma kararı, sürpriz gelişmeleri de beraberinde getirdi.

Sağlar, GAZETEPORT’a yaptığı açıklamada, ‘’Ergenekon davası delilleri arasında bulunan ve Hurşit Tolon’da ele geçirildiği belirtilen Büyükanıt ile ilgili dosyalar, davanın seyrini değiştirebilir. Bizim davamızda gelinen aşama, yakın görünen gerçek’’ dedi. Yargıtay, Fikri Sağlar’ın tazminata mahkum olduğu davayı bozmuş ve Ergenekon sanıklarından emekli Orgeneral Hurşit Tolon’un evinde bulunan, eski Genelkurmay Başkanı Büyükanıt hakkındaki iddiaların yer aldığı dosyaların İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nden istenmesini kararlaştırmıştı.

Sağlar, celbini talep ettikleri dosyaların Hurşit Tolon’ın Ege Ordu Komutanlığı sırasında kendisine gönderildiğini belirterek şunları söyledi: ‘’Hurşit Tolon 1 Temmuz 2008 günü gözaltına alındı. Bizim dava 8 Temmuz günü başladı. Bu sırada Tolon’un evinde Yaşar Büyükanıt’la ilgili bazı dosyaların bulunduğu bilgisi basına yansıdı. Hurşit Tolon bu dosyaların Ege Ordu Komutanlığı sırasında hatırlamadığı kişilerce kendisine gönderildiğini açıkladı. Biz de mahkemeden bu dosyaların celp edilerek incelenmesini istedik. Bu dosyalarda bizim iddialarımızı kanıtlayacak bilgiler olma ihtimali var. Ancak mahkeme bunu reddetti ve sonra da tazminat kararı çıktı. Şimdi Yargıtay bu dosyaların da istenip incelenmemesini eksiklik olarak gördü ve kararı bozdu. Gelinen aşama Yargıtay’ın daha önceki bazı kararlarında da vurgulanan yakın görünen gerçek aşamasında…’’

"YAKIN GÖRÜNEN GERÇEK" KARİNESİ
‘’Yakın görünür gerçek” ifadesi Yargıtay’ın bir temyiz başvurusu üzerine aldığı kararla ortaya çıktı. Öğrencilerine fazladan not verdiği iddia edilen bir öğretim üyesi hakkında yapılan soruşturma sonucunda iddiaların doğrulayan kanıt bulunmadı. Öğretim üyesi bunun üzerine kendisini suçlayan haber yapan bir yerel gazete hakkında dava açtı. Yerel mahkeme tazminata hükmetti Ancak Yargıtay ‘’Her ne kadar olayla ilgili soruşturmalar sonucunda iddia kanıtlanamamış ise de, bunun yakın görünür gerçeği ortadan kaldırmayacağı’’ gerekçesiyle bozdu. Bu durumda hukuka; “Masumiyet karinesi” yanında bir de “Yakın görünür gerçek” karinesi eklenmiş oldu. (gazeteport.com)