21 Aralık 2009 Pazartesi

Atalay: PKK’ye karşı yol haritası çıkarıldı

Irak, Türkiye ve ABD'nin katılımıyla Bağdat'ta düzenlenen 3'lü mekanizma toplantısı sona erdi. Toplantı sonunda açıklama yapan İçişleri Bakanı Atalay, PKK'nin tasfiyesi ve Maxmur'dan dönüşler için toplantıda önemli kararlar alındığını savundu. Atalay, bu konuda bir yol haritası çıkarıldığını belirtti.

Irak, Türkiye ve ABD'nin katılımıyla Bağdat'ta düzenlenen 3'lü mekanizma toplantısı Yeşil Bölge'de yapıldı. PKK ve Maxmur'dan dönüşlerin ele alındığı 4. Ana Komite Toplantısı’nın bitiminde bir açıklama yapan İçişleri Bakanı Beşir Atalay, birinci kısmı tamamlanan toplantının ikinci kısmının yarın Erbil’de (Hewler) yapılacağını söyledi.

Atalay, yaklaşık bir yılı aşkın süredir çalışmalarına devam eden 3'lü mekanizmanın “PKK ile mücadeleye yaptığı katkılarla, geçen yıl içinde 3 ülkenin almış olduğu tedbirlerin sonuçlarını Bağdat'ta bir kez daha gözden geçirdiklerini ve somut olarak ele aldıklarını” savundu.

YOL HARİTASI

Geçen bir yıl içinde mekanizma kapsamında somut çalışmaların nicelik ve niteliğinde önemli gelişmelerin kaydedildiğini belirten Atalay, toplantıda somut kararlar alındığını söyledi ancak bu kararlarla ilgili herhangi bir açıklama yapmadı. Atalay, "Bir yol haritası çıkarılmıştır. Her 3 ülke de PKK'nın tasfiyesine yönelik adımların yoğunlaştırılması konusunda kararlılıklarını bir kere daha vurgulamışlardır. Terörün ve şiddetin tasfiyesiyle ilgili tam kararlılığa ve bundan sonraki çalışmalarımızın bu yönde yoğunlaştırılmasına karar vermiş bulunmaktayız" dedi.

“TASFİYE İÇİN 3’LÜ MEKANİZMA KARARLILIK İÇİNDE”

Yarın Hewler’de düzenlenecek toplantı hakkında da bilgi veren Atalay, bu toplantının yeni bir toplantı olacağına dikkat çekti. Atalay şöyle konuştu: "3'lü mekanizma çerçevesinde PKK'nın tasfiyesine yönelik attığımız adımların da Irak'ın barış ve istikrarına katkıda bulunacağına inanıyoruz. Bu manada PKK'yla mücadeleye dönük 3'lü mekanizmamız da uluslararası terörle mücadelenin daha somut bir parçasıdır. Olayın Irak tarafındaki boyutlarını daha iyi biliyoruz. Irak merkezi yönetimi ve ABD bunu daha iyi biliyor. Bu, bu platform içinde sağlanmış oldu. Biz daha önemli bir safhaya geldik. Artık Irak topraklarından, kuzey Irak'tan Türkiye'ye yönelik terörün ve Maxmur kampının tasfiyesi. Bu konuda 3'lü mekanizmanın tarafları tam bir kararlılık içerisinde."

Toplantı ile ilgili açıklama yapan Irak'ın ulusal güvenliğinden sorumlu Devlet Bakanı Şirvan El Vaili de mekanizmanın Bağdat ve Hewler’deki alt komisyonlarının çalışmalarının ele alındığını belirterek taraflar arasında bilgi alışverişinde bulunulduğunu söyledi. El Vaili toplantıda ayrıca Maxmur kampının durumunu da görüştüklerini kaydetti. El Vaili, "Türk tarafının bu kampla ilgili tüm sorularını ayrıntılı cevapladık. Bu kamp için ortak çözüm bulmaya çalışıyoruz. İki ülke güvenliği için tehlike oluşturan bu dosyayı kapatmak istiyoruz. Ortak sınırların ve güvenlik durumunu tartıştık. Bu komisyon iyi bir şekilde çalışmalarını sürdürecek. PKK dahil olmak üzere tüm terör örgütlerinin faaliyetlerini engellemek hedefimiz. Biz buna bağlıyız. Toplantıda, PKK terör örgütünün faaliyetini durdurmak için ısrarlı bir tutum sergilendi" dedi.