22 Aralık 2009 Salı

Deniz Feneri'nin dokunul(a)mayanları

Karaman ve Akman'ı sorgulamasına Türkiye müsaade etmedi..

Frankfurt Savcılığı Sözcüsü Doris Müller-Scheu Gazeteport’a, “Türk Adalet Bakanlığı’ndan Adli yardım talebimizden sonra, ayrı bir talep yazısıyla bir polis ve bir savcının Türkiye’ye gelerek Karaman ve Akman’ı sorgulamasına müsaade istedik ancak bu talebimiz reddedildi. Karaman ve Akman’a açacağımız dava konusunda ise, biraz sabır.” açıklamasını yaptı. Almanya’da yürütülen ve ilk etapta üç kişinin cezalandırılmasıyla sonuçlanan Deniz Feneri Davası’nda ikinci aşamaya gelindiği ve aralarında Zekeriya Karaman ve Zahit Akman’ın da bulunduğu 16 kişi hakkında ikinci bir dava açılacağı haberleri üzerine aradığımız Frankfurt Savcılığı ve Frankfurt Eyalet Mahkemesi’nden Gazeteport’a önemli açıklamalar yapıldı. Frankfurt Savcılık Sözcüsü Doris Müller-Scheu'un açıklamaları şöyle:

HENÜZ DEĞİL, BİRAZ SABIR

“Size şu anda ikinci bir Deniz Feneri davası açılacağı konusunda bir teyit veremem. Biraz sabır. Bu senenin çıkmasına az kaldı zaten. Yeni seneye kadar sabır.

TÜRKİYE KARAMAN VE AKMAN’I SORGULAMA TALEBİMİZİ REDDETTİ

Size şimdilik şunu belirtmek istiyorum. Aralarında Zekeriya Karaman ve Zahit Akman’ın da olduğu ve Frankfurt Mahkemesi tarafından asıl failler olarak nitelenen 16 kişi hakkında Türkiye’den adli yardım anlaşması çerçevesinde bilgiler talep etmiştik. Bu talebimizden sonra, yakın bir zamanda, ek bir talep yazısıyla Frankfurt’tan bir polis ve bir savcı meslektaşımızın Türkiye’ye gelerek bu şahısları sorgulaması için talepte bulunduk. Türkiye’den bu yakınlarda aldığımız cevapta bu talebimiz reddediliyordu.”

Savcılık Sözcüsü Müller-Scheu, “Ret gerekçesi ne idi?” şeklindeki sorumuza ise, şu cevabı verdi: “Gerekçe yazmıyordu. Bir neden gösterilmemişti.” Savcılık Sözcüsü Müller-Scheu açıklamalarına şöyle devam etti.

HİÇBİR SORUMUZA CEVAP ALMADIK

“İlk yolladığımız adli yardım talebimize yönelik olarak da hiçbir cevap alamadık henüz. “ Müller-Scheu, “Cevap almadığınıza göre, bu cevabı almadan da dava açarız mı diyorsunuz” şeklindeki sorumuza ilişkin olarak da şunları söyledi:

BİRAZ SABIR

Öte yandan, Frankfurt Eyalet Mahkemesi Hakimi Wienz de, Gazeteport’a yaptığı açıklamada, “Size şu anda ikinci Deniz Feneri davasının açılması ile ilgili ne yalanlama ne doğrulama yapabilirim. Bu senenin içinde bir şey söyleyemeyeceğim ama Ocak’tan sonra konuşabiliriz.” dedi. (Safile Usul - Gazeteport )