27 Aralık 2009 Pazar

Polislere 'ağır silah' izni

Sürekli yetkileri arttırılan polisin şimdi de ağır silah edinebilmesinin önündeki yasal engeller kaldırılıyor.
Yetkileri ve niceliği arttırılan polisin bu kez ağır silah edinebilmesinin önündeki yasal engeller kaldırılıyor.


TBMM'deki konu hakkındaki görüşmelerde muhalefet iktidarı "kendi ordusunu kurmak" ile suçluyor. Bireysel silahlanmayla ilgili yeni düzenlemeler getiren yasa tasarısında AKP'nin Emniyet teşkilatı ve polise "ağır silah alma yetkisi" tanıması tartışma yarattı. İçişleri Komisyonu'na gelen tasarı için kurulan alt komisyonlara Genelkurmay Başkanlığı itirazını iletti. Mevcut düzenlemede, askeri silah ithalatı ve ihracatı, Milli Savunma Bakanlığı’nın izniyle yapılıp kayıtlar Genelkurmay Başkanlığı’nda tutuluyordu. Yeni tasarıyla, Emniyet ve MİT için, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından da silah ithal edilmesinin yolu açılıyor.

Genelkurmay’ın komisyonlara sunduğu bilgi notunda, “Bu düzenleme ile, MİT ve genel kolluk kuvvetlerinin askeri nitelikte silah ithal edebilmeleri mümkün hale getirilmiştir... Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde, askeri silah ve malzemelerin ithali tek elden takip edilemeyecek, kontrolsüz kalacaktır” denildi.

Askerlerin, silah ruhsatlarıyla ilgili onayın valiliklerden alınması koşuluna da sıkıntı yaratacağı için karşı çıkıldı. Ordunun personel sayısı düşürülürken, sadece 2009 yılı içerisinde 15 bin polis alımı yapıldı. Yine 2009 Nisan ayında Jandarma'nın denetim sahalarının önemli bir kısmı polise devredilirken, Milli Eğitim Bakanlığı'nın okulları polise "zimmetleme" uygulaması tartışıldı. Anayasa ile çeliştiği iddia edilen Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu kapsamında polisin durdurma, güç kullanma ve öldürme yetkilerinin halkın güvenliğini ve yaşamını tehdit edecek bir şekilde yeniden düzenlenmişti. 2009 yılı boyunca polis kurşunuyla öldürülenlerin sayısında artış meydana geldi. (soL)