21 Aralık 2009 Pazartesi

"Önderliği" de sansürler

Abdullah Öcalan’ın her hafta avukatlarıyla yaptığı görüşme notlarının Tokat saldırısı hakkındaki değerlendirmesi makaslanarak kamuoyuna sunulmuş. Öcalan saldırısı için ‘Benim bundan haberim yoktu. Tokat aklımdan bile geçmedi’ demişAbdullah Öcalan'ın notlarının sansürlendiği ortaya çıktı. Öcalan'ın geçen cuma günü Fırat Haber Ajansı'nda yayınlanan görüşme notlarında Tokat Reşadiye'de yapılan saldırıya değinilmiyordu. Oysa Öcalan'ın böylesine önemli bir konuda açıklama yapmamış olması düşünülemezdi. Ancak Taraf gazetesinde yer alan görüşme notların ham haline göre Öcalan avukatlarıyla bu konuyu görüşmüş ve ‘Tokat benim aklımdan bile geçmedi’ demiş. Reşadiye'de 7 askerin öldürüldüğü saldırının provokasyon olup olmadığı tartışılırken PKK, üç gün sonra saldırıyı üstlenmişti.

İKİ NEDENLE SANSÜRLENDİ
Şimdi Reşadiye ile ilgili kısımların ne amaçla sansürlendiği tartışılıyor. Örgüte yakın kaynaklar bunu iki nedenle açıklıyor. Birincisi: Örgüt saldırıyı üslenerek büyük bir yanlışa imza atmıştı. Saldırı toplumsal barışa darbe vursa da örgüt “çıkarları gereği” bunun arkasında durmuştu. Abdullah Öcalan'ın 'benim bundan haberim yoktu. Hele Tokat aklımdan bile geçmedi' demesi eylemi örgütün yapmadığı ya da saldırıyı yapan gizli güçlerle temas halinde olduğu şüphelerine işaret ediyor ve böylece PKK içinde yaşanan karanlığa ışık tutuyor. Örgütün olası 'derin' bağlantılarını deşifre eden bu açıklama örgütü çok zor durumda bırakacağından kamuoyuna duyurulmaması gerekiyordu. İkincisi: Örgüt kendi içinde başlayan bir tartışmayı kamuoyu önünde yapmamak için sansüre başvurmuş olabilir. İçlerindeki ayrımı derinleştirmemek için makaslamış olabilirler. Nitekim ABD’nin Irak işgali konusunda da Öcalan ile derin bir ayrılık yaşadılar ve örgüt bunu da yansıtmadı.
EMİNE AYNA’YI UYARMIŞ
Görüşmenin ham halinde ‘açılım bitti’ diye sevinenlere de önemli uyarılar varmış. Dolayısıyla Emine Ayna’nın bundan sonra yeni parti yönetiminde öne çıkmayacağı tahmin ediliyor. Öcalan’ın notlarının 2004 yılından beri ‘örgütün iç meselelerini deşifre ettiği için’ ham haliyle kamuoyuna yansıtılmaktan vazgeçildiği söyleniyor. BirGün