29 Aralık 2009 Salı

Markette ilaç kararı Zapsu'nun kepenklerini açacak

İlaçların artık markette de satılacağının açıklamasından sonra dikkatler Zapsu ailesine çevrildi. Başbakan Erdoğan’a danışmanlık da yapan Cüneyt Zapsu’nun ağabeyine ait olan For You şirketi, Nisan ayında astığı afişler ile “Drugstore” olarak hizmete gireceğini duyurmuştu.

Ancak yasal dayanak olmaması nedeniyle bu afişler Sağlık Bakanlığının uyarısı ile kaldırılmıştı. Yurt dışında vitamin ve diğer destekleyici ürünlerin satıldığı ‘’Drugstore’’ mağazalarının yasaya aykırı olduğunu belirten Türk Eczacılar Birliği ‘’İlaç eczane dışında satılamaz’’ diyerek tepki göstermişti. Aziz Zapsu’nun 2003 yılında start verdiği Türkiye’nin ilk indirimli kozmetik ve kişisel bakım ürünleri zinciri For You’nun 204 mağazası bulunuyordu. Ancak daha sonra bu mağazalardan 73’ü kapandı. For You’nun büyük hissedarı olarak Sevenoaks Finance Holding görünüyor. Şirketin ortakları arasında sigorta devi American AIG de bulunuyor. For You, kendini “Kadın-erkek bakım, kozmetik, bebek gıda, bakım, giyim, organik gıda, diyet, diyabetik, bisküvi, çikolata, eğlencelik yiyecek, içecek, ev bakım, evcil hayvan gıda’’ şeklinde tanımlaması nedeniyle daha önce eczacılar ile karşı karşıya gelmişti.
.
A101 VE MEMORIAL SAĞLIK GRUBU
Zapsu Ailesi’nin bir başka hamlesi ise bir süre önce yaptıkları satış işlemi oldu. Aile, sahibi oldukları indirim mağazası zincirlerinden A101'in ortaklık yapısını değiştirdi. Zapsu Ailesi’nin satışa çıkardığı A101 hisselerine önce Türkiye’nin en büyük kimya grubu olan Hayat Holding talip oldu ve A101’in yüzde 30.84'ünü satın aldı. Ancak bu hisseler daha sonra Memorial Sağlık Grubu’un sahibi olduğu Aydın Ailesi’ne geçti. Böylece, Aydın ailesi marketler zincirinin büyük hissedarı oldu. Bugün 410 faal mağazası bulunan A101, 2015 yılına kadar 2 bin mağazaya ulaşmayı hedefliyor.

ABD MODELİ
Türkiye’de halen 24 bin eczane bulunuyor. Toplam ilaç pazarının büyüklüğü 17 milyar lirayı buluyor. Reçeteli ilaç pazarı 15 milyar lira, reçetesiz ilaç pazarı ise 2 milyar lira civarında bulunuyor. ABD’de reçeteli ve reçetesiz ilaçlar, ‘’Drugstore’’ adı verilen hem ilaç hem de market ürünleri satan zincir dükkânlarda satılabiliyor. Buralarda ağrı kesici ve öksürük şurubu gibi reçetesiz ilaçlar satılırken, reçeteli ilaçlar dükkan içinde eczacı gözetiminde ayrı bir bankodan reçete karşılığında dağıtılıyor. Avrupa’da Fransa ve Almanya’da reçeteli ilaç sadece eczanelerde satılıyor. İngiltere’de ise ABD’dekine benzer zincirler bulunuyor.