26 Aralık 2009 Cumartesi

AKP kendi ordusunu kuruyor

Bireysel silahlanmayla ilgili yasa tasarısında, polis ve MİT’e ağır silah alma yetkisi verilmesi, TBMM’de krize yol açtı. Genelkurmay, düzenlemeye karşı çıktı. CHP’liler, “Polordu yolda” diye tepki gösterdi.

BİREYSEL silahlanmayla ilgili bir dizi yeni düzenleme getiren silah yasa tasarısı, “Ağır silah krizine” yol açtı. Genelkurmay Tasarı ile “Emniyet ve MİT’e ağır silah alma yetkisi tanınmasına” tepki gösterdi. CHP ise AKP’nin bu yolla ikinci bir ordu kuracağını belirterek, “Polordu yolda” uyarısı yaptı.

GENELKURMAY KARŞI ÇIKIYOR
Tasarı geçtiğimiz günlerde İçişleri Komisyonu’na geldi. Komisyon tasarı üzerinde, farklı görüşleri almak için alt komisyon kurdu. Genelkurmay bu aşamada tasarıyla ilgili itirazlarını komisyona iletti. Mevcut düzenlemede, askeri silah ithalatı ve ihracatı, Milli Savunma Bakanlığı’nın izniyle yapılıp kayıtlar Genelkurmay Başkanlığı’nda tutuluyordu. Yeni tasarıyla, Emniyet ve MİT için, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı tarafından da silah ithal edilmesinin yolu açılıyor.

‘AKP ORDUSUNU KURUYOR’
Genelkurmay’ın komisyonlara sunduğu bilgi notunda, “Bu düzenleme ile, MİT ve genel kolluk kuvvetlerinin askeri nitelikte silah ithal edebilmeleri mümkün hale getirilmiştir... Tasarının bu haliyle yasalaşması halinde, askeri silah ve malzemelerin ithali tek elden takip edilemeyecek, kontrolsüz kalacaktır” denildi. Askerlerin, silah ruhsatlarıyla ilgili onayın valiliklerden alınması koşuluna da sıkıntı yaratacağı için karşı çıkıldı. Alt Komisyon Başkanı AKP Milletvekili Selami Uzun, “Çalışmamız henüz bitmedi. Söz konusu maddenin görüşmesine gelmedik” derken, CHP Mersin Milletvekili TBMM Anayasa Komisyonu üyesi İsa Gök ise HABERTÜRK Gazetesi’ne, Emniyet ve MİT’e ağır silah alınması yetkisinin çok tehlikeli olduğunu söyledi. Tasarının arkasında AKP’nin kendisine bağlı ikinci bir ordu kurma hayali yattığını iddia eden Gök, “Polordu yolda” uyarısı yaptı, “Bu tümüyle polisi ağır silahlarla donatıp ordu haline getirme hazırlığı” diye konuştu. (Saliha Çolak / GAZETE HABERTÜRK)