29 Aralık 2009 Salı

Laikler yine kaybetti

MEDYA ANALİZ Medya dünyasının Amiral gemisi olarak gösterilen Türkiye'nin en büyük gazetesi Hürriyet'te tabir yerindeyse bir deprem yaşandı. Uzun süredir medya dünyasında dolaşan kulis gerçekleşti. 20 yıldır Hürriyet'in başındaki isim Ertuğrul Özkök, Aydın Doğan tarafından görevden alındı. Yerine ise Hürriyet Ankara temsilcisi Enis Berberoğlu getirildi.

HÜRRİYET OKUYUCULARI ŞOKTA
Yani Hürriyet medya towers yeni yıla yepyeni bir dönemle girmeye hazırlanıyor. Hürriyet'teki herkesi bir telaş sarmış durumda. Kimler gidecek kimler gelecek totosu çekile dursun, en büyük şoku Hürriyet okuyucuları yaşadı. Hürriyet'in kaptanı Ertuğrul Özkök, laik hassasiyetleri gözardı etmemiş bugüne kadar Ergenekon konusunda hiç mi hiç topa girmemişti. Emin Çölaşan ve Bekir Çoşkun'un gitmesiyle ufak ufak dalgalarla sarsılsa da asla alabora olmadı.. Özkök hala işinin başındaydı ve Yılmaz Özdil, hala Hürriyet'te yazmaya devam ediyordu.

SON KALE DE DÜŞTÜ
Ulusalcı kesimin en büyük dayanağı Hürriyet Özkök'süz kaldı.. AKP'nin iktidarıyla yani ortalama 7 yıldır kaybeden hep laikler oldu. Bütün kaleleri birer birer düştü. Derin devletin sesi Türkiye'nin en büyük gazetesi son kale olarak ayakta kalmıştı. O da hükümetin vergi cezası sopasına daha fazla dayanamadı.

ÖZKÖK GAZETECİLİK YAPIYORDU BAŞBAKAN SİNİRLENİYORDU
Ertuğrul Özkök Türkiye'nin gördüğü en iyi genel yayın yönetmenidir. Onun kadar entelektüel birikime sahip başka bir isim yok. Sosyolog kimliğiyle yaptığı gazetecilikle fark yarattı. O gazetecilik yapıyordu Tayyip Erdoğan sinirleniyordu. Hatta o kadar sinirleniyordu ki "Doğan Grubu gazetelerini boykot edin" çağrısı bile yapıyordu.

ENİS BERBEROĞLU İLE ÇAKTIRMADAN YANDAŞLIK
Amiral gemisi Hürriyet'in koltuğunda artık Enis Berberoğlu var. Aydın Doğan başından beri hükümetle kavga istemiyordu ama ne genel yayın yönetmenlerine ne de köşe yazarlarına sözünü dinlettirebiliyordu. Ödenmesi imkansız vergi cezasıyla Aydın Doğan ipleri eline aldı. Yeni dönemde hükümete yakın bir yayın çizgisi izlenecek. Hürriyet Enis Berberoğlu'yla birlikte hükümetle kavga etmeden, çaktırmadan yandaşlık yaparak yoluna devam edecek.

DİNAZOR KÖŞE YAZARLARI DİRENECEK AMA
Oktay Ekşi, Tufan Türenç gibi devrini tamamlamış -emekli asker ve emekli yargı mensuplarının okuduğu- köşe yazarları değişime bir süre tepki gösterecekler. AKP'ye daha çok çakan yazılarıyla dişlerini gösterecekler ama bu da onların tasviye sürecini hızlandırmaktan başka işe yaramayacak.

ÇAKTIRMADAN YANDAŞLIK NASIL OLUR
AKP yanlısı gazeteler bu işi kör gözüm parmağına şeklinde yapıyorlar. Göstere göstere yandaşlık okuyucuyu da rahatsız eden bir durum. Hürriyet boşuna büyük gazete değil. Oturmuş bir geleneksel yapı var. Her manşeti her haberi olay olan bir gazetenin mutfağında çok iyi gazeteciler var. Hissettirmeden kamuoyu oluşturma, çıkarlar doğrultusunda PR yapma gibi işleri Hürriyet'ten iyi kim yapabilir ki?..

SAĞCIDAN GAZETECİ OLMAZ
Hep söylüyoruz gazetecilik eleştirel gözle bakabilme yeteneğidir. İslamcılık ya da milliyetçilik gibi sorgulanmayan eleştirilmeyen körü körüne bağlılık gerektiren düşünce sistemlerine sahip kişilerden gazeteci olmaz. Cemaatçilerden hiç olmaz.

Son söz: SAĞCI GAZETECİ GÖSTERE GÖSTERE YANDAŞLIK YAPAR. SOL-LİBERAL KÖKENLİLER ÇAKTIRMADAN YAPAR.