24 Aralık 2009 Perşembe

Katliam sanığının yakalama kararı kayıp

Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi, ''Fransa'da bulunduğu'' belirtilen ve ''Kırmızı Bülten'' ile aranan, Sivas katliamı sanığı, eski Sivas Belediye Meclisi Üyesi Cafer Erçakmak'ın Türkiye'ye iadesi konusunda ne gibi bir işlem yapıldığının Adalet Bakanlığı'ndan sorulmasına karar verdi.


Sivas'ta, Madımak Oteli'nin yakılması ve 37 kişinin öldürülmesine ilişkin açılan ana davadan, dosyaları ayrılan 7 firari sanığın yargılandığı davanın görülmesine, Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesinde devam edildi. Duruşmaya, müdahil avukatları katıldı. Mahkeme Başkanı Hasan Şatır, talep edilen Sivas olayları ana dava dosyasının Yargıtay Başkanlığından henüz dönmediğini belirtti. Müdahil avukatları, Erçakmak'ın yakalanmasının hızlandırılması taleplerini mahkemeye iletti. Avukat Şenal Sarıhan, mahkemeye 2 sayfalık dilekçe vererek, bazı taleplerde bulundu.

AÇIK ADRESİ SORULSUN TALEBİ
Sarıhan dilekçesinde, Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK), mahkemeye, ''Erçakmak'ın Fransa'da ikamet ettiğine ilişkin kaydın, Emniyet Genel Müdürlüğünden alınan idari kayıtlardan tespit edildiğini'' bildirdiğini anımsatarak, TÜİK'ten, Erçakmak'ın bulunduğu şehrin; Dışişleri Bakanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü ve Fransa'daki Türkiye Büyükelçiliğinden açık adresinin sorulmasını talep etti. Dilekçede, Adalet Bakanlığı Uluslararası Hukuk ve Dış İlişkiler Genel Müdürlüğünün mahkemeye gönderdiği 1 Eylül 2009 tarihli yazıda, ''Sanığın Fransa'da olduğunun teyidi halinde Fransa makamlarından ülkemize iadesi amacıyla tutuklanmasının İçişleri Bakanlığından talep edecekleri'' ifadesinin yer aldığına dikkat çekilerek, ''Sanığın Fransa'da olduğunun kesinleşmiş olması karşısında, işlemin yapılıp yapılmadığının sorulması'' istendi.

SAVCI: SANIK YAKALANSIN
Cumhuriyet Savcısı Mustafa Bilgili, Erçakmak hakkında çıkarılan tutuklama müzekkeresinin devamını, ana dava dosyasının Yargıtaydan gönderilmesinin beklenmesini, ayrıca sanığın yakalanması için yurt dışındaki büyükelçilik ve konsolosluklar aracılığıyla gerekli araştırmaların yapılmasını talep etti. Mahkeme, ''Fransa'da bulunduğu'' iddia edilen Erçakmak'ın Türkiye'ye iadesi konusunda ne gibi bir işlem yapıldığının Adalet Bakanlığından sorulmasına, ana dava dosyasının Yargıtaydan dönmesinin beklenmesine karar verdi. Müdahil avukatlarının daha önceki, Erçakmak'ın Türkiye'deki mallarına zorlama amaçlı el konulmasına yönelik talebini, isnat edilen suçlamanın zorlama amaçlı el koyma kararı verilebilecek suçlar kapsamında olmadığı gerekçesiyle reddeden mahkeme, duruşmayı erteledi.