29 Aralık 2009 Salı

Kara kutu halka açılsın

Özel Kuvvetler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en gizli birimlerinden biri. STK ise oradaki en gizli bölümlerden biri.Özel Kuvvetler, Türk Silahlı Kuvvetleri’nin en gizli birimlerinden biri. STK ise oradaki en gizli bölümlerden biri. Soruşturma, Arınç ve bazı başka devlet büyüklerine yönelik suikast, kaçırma, ya da benzeri suç konularını içeriyorsa, bunların Seferberlik Dairesi’nin yasal görev tanımı içinde yeri yok. Peki o zaman o odalardaki gizli dosyalardan, kara kutularda ne aranıyor? Bu sorunun cevabı şimdilik bilinmese de bu kara kutularda neler olabileceği aslında kamuoyu açısından sır değil.

YANIT BEKLEYEN SORU
İşin içine Özel Kuvvetler, adı kontrgerilla faaliyetlerinde sıkça geçen Seferberlik Tetkik Kurulu girince, Türkiye’nin geçmişindeki pek çok karanlık olay da yeniden gündeme geldi. Suikast iddialarının ardından gündeme gelen birim ilk kurulduğu yıllarda da gündemdeydi. Özel Harp Dairesi Eski Komutanı Sabri Yirmibeşoğlu azınlıklara yönelik katliamın yaşandığı 6-7 Eylül olayları için “Özel Harp’in işiydi. Muhteşem oldu” demişti. Şimdi kamuoyunun merak ettiği soru şu: Geceleri geç saatlerde başlayan ve sabahın ilk saatlerine kadar süren aramalar hâlâ aydınlatılamayan 6-7 Eylül 1955 olayları, 1 Mayıs, Gazi, Sivas, Çorum katliamları ve başkaca pek çok olaya ışık tutacak mı? Kamuoyu bu sorunun yanıtını ve sırların halka açılmasını istiyor.
.
ORTAYA ÇIKTI
Son günlerdeki Ankara’da art arda yaşanan ‘flaş’ gelişmeler yıllardır inkar edilen, ‘kapatıldı’, ‘isim değiştirdi’ denilen Seferberlik Tetkik Kurulu’nun işbaşında olduğu ve tüm ciddiyetiyle ‘arşivleme’ faaliyeti sürdürdüğünü gözler önüne serdi. Yok denilen, söylenti denilen kozmik odanın ve kozmik kasanın Özel Kuvvetler Komutanlığı Karargahı’nın bodrumunda olduğu hakimlerin yaptığı aramayla kesinleşti.
.
ODANIN SIRRI NE?
Seferberlik Bölge Başkanlığı, 3’er katlı ve yan yana bulunan üç ayrı binadan oluşuyor. Binaların üst katlarında personelin odaları, alt katlarında da arşiv yer alıyor. Bu birimin ana görevi harekat planları oluşturmak. “Kozmik odaya” girme yetkisi en fazla altı subayda bulunuyor. Kozmik odaların kapısı yüz ve parmak izi tanıyan, 17 haneli şifrelerle açılıyor. Peki kozmik oda olarak da bilinen bu odayı önemli kılan ne?
.
ODADA NELER VAR?
STK, gayrinizami harp planlarının alt yapısını oluşturmakla görevli bir birim. Sivil savcılığın arama yaptığı Genelkurmay Başkanlığı’ndaki kozmik odada savaş durumunda neler yapılacağı, gizli cephaneliklerin yeri gibi çok sayıda önemli bilgi bulunuyor. Ayrıca bu odalarda devlet sırrı olarak tutulan ve Türkiye tarihinin pek çok karanlık noktasını aydınlatacak bilgiler olduğu biliniyor.
.
KALE PLANI...
Bu gizli odalarda tutulduğu bilinen belgelerden birisi de Milli Güvenlik Siyaset Belgesi. Bu belge 31 Temmuz 1992’de yapılan MGK toplantısında kabul edilen yeni konsepte uygun olarak değiştirildi. Yeni konsepte göre baş tehlike olarak ‘bölücü terör’ yazıldı ve bu tespitin altı doldurularak izlenecek yol ve yöntemler belirlendi. Ülke çapında başlatılan bu kontrgerilla savaşının adı da Kale Planı olarak konulmuştu.
.
PLANIN GEREĞİ YAPILINCA...
Korucuların örgütlenmesi, itirafçıların aktif olarak devreye sokulması, özel harekat timlerinin kuruluşu, JİTEM; hep verilen tarihle örtüşüyor. Bu planın ardından Kürt işadamlarının öldürülmesi, köy yakmalar, faili meçhul cinayetler.... ve daha pek çok olay ardı ardına yaşandı. Verilecek bazı rakamlar bile 1992’deki Siyaset Belgesi’yle atılan adımın ne olduğunu ortaya koymaya yetiyor. 1991 yılında 34 olan faili meçhul cinayet sayısı 1992 yılında 350’ye yükseldi. 1998’e gelindiğinde ise faili meçhul cinayet sayısı on beş bine ulaştı.

ALBAYA ‘SUİKAST’ SORGUSU
“Amirallere suikast” soruşturmasında bir asker daha gözaltına alındı. Ergenekon savcısı tarafından sorgulanan albay, ifadesinin ardından serbest bırakıldı.İstanbul Merkez Komutanlığı’na bağlı ekiplerce sivil plakalı 2 araçla Beşiktaş’taki İstanbul Adliyesi’ne getirilen ve hakim ile savcıların giriş yaptığı kapıdan alınan, albay olduğu belirtilen O.Y’nin, “şüpheli” sıfatıyla Cumhuriyet Savcısı Süleyman Pehlivan tarafından ifadesi alındı.O.Y., savcılık ifadesinin ardından serbest bırakıldı. Soruşturma, “amirallere suikast” ile “operasyon kapsamında ele geçirilen TNT kalıpları ve uyuşturucu maddeleri bulundurma” yönündeki iddialar konusunda yürütülüyor.

BASKINI BU KONUŞMA MI BAŞLATTI?
Serkan T. olaydan 5 gün sonra 24 Aralık Perşembe akşamı babası R.T.’yi telefonla aradı ve iddialara göre karargahta yaşanılanları anlattı. İşte karargahtaki asker oğul ile babası arasında geçtiği iddia edilen görüşme:
.
- Baba R.T.: İyi misin?
- S.T. : İyi, biz de evrak yakıyoruz.
- R.T. : Evrak mı yakıyorsunuz?
- S.T. : Evet evet.
- R.T. : Neden?
- S.T. : Delilleri...
- R.T. : Talimat mı var?
- S.T. : Ya var işte, bir sürü şeyler var onları falan yakıyoruz.
- R.T. : Telefonda söyleme?
- S.T. : Yok yok.
- R.T. : Telefonunu dinlerler...
.
DENİZ BAYKAL: SÖZÜN BİTTİĞİ YER
Arınç’a suikast iddialarını “Doğru ya da yanlış çıksa da vahim” olarak değerlendiren CHP lideri Deniz Baykal, “TSK, bir devlet büyüğüne suikast girişiminde bulunacaksa, bu sözün bittiği yerdir” dedi. Baykal, “Burada söz konusu olan Bülent Arınç’a akli dengesini yitirmiş kötü niyetli birinin suikast yapacağı iddiası değil. Hükümet tarafından TSK’nın böyle bir suikast yapabileceğinin düşünülmüş olmasıdır. Bunun kondurulması bile vahimdir... Düşünün, eğer TSK bir devlet büyüğüne böyle bir suikast girişiminde bulunacaksa, daha fazla bir şey söyleyemeyiz; bu, sözün bittiği yerdir” dedi.
.
AMERiKA iSTEDi KURDUK
İki gündür didik didik aranan Seferberlik Tetkik Kurulu’nun kuruluş amacı ne? Ne zaman ve niçin kuruldu. Dairenin kurucularından Emekli Albay İsmail Tansu, kurulun kuruluşu ve amacını anlattı. Tansu “Türkiye’nin çeşitli yerlerine savaş sırasında kullanmak üzere silah ve telsiz gömdük. Ancak bunu bizim dışımızda yedek subaylar dahil kimse bilmezdi” dedi. İşte kurucusu Tansu’nun ağzından Seferberlik Tetkik Kurulu;
.
RUSLARA KARŞI KURULDU
Kore’de birlikte görev yaptığım Tümgeneral Daniş Karabelen ve ben kuruluş için memur edildik. Amerikan müşavirlerinin teklifinin ardından daire 1953’te Bakanlar Kurulu kararıyla kuruldu. Ruslara karşı faaliyette bulunmak üzere hazırlıklar yapıldı. Zaman içinde Türkiye’nin çeşitli yerlerinde bölge başkanlıkları kuruldu. Adına Seferberlik Tetkik Kurulu dendi.
.
KOZMİK ODALAR
Kozmik odalarda gösterilmemesi lazım gelen dokümanlar bulunur. Bunlar bir savaş anında yapılacak işlerin olduğu belgelerdir. Kozmik yasak demek. Yukarıdan emir verilmezse kimse giremez o odalara. Yukarısı müsaade etmiş demek ki. Benim zamanımda kozmik odalarda hazırlıklarımıza ait dokümanlar bulunurdu.
.
SİLAH GÖMDÜK
1961’de daireden ayrılırken Ankara dışında Kars, İstanbul, Samsun, Trabzon ve İzmir’de bölge başkanlıkları vardı. Mülakat ve testler sonucu belirlenen yedek subaylara olası bir savaşta görev vermek üzere özel harekat tekniğinde teamül dışı savaşı öğrettik. Yedek subaylar gittikleri yerlerde öğretmen, manifaturacı, bakkal neyse işlerine devam ederlerdi. Türkiye’nin çeşitli yerlerine savaş sırasında kullanmak üzere silah ve telsiz gömdük. Ancak bunu bizim dışımızda yedek subaylar dahil kimse bilmezdi.

DENETLENEMİYOR
Gelişen süreci değerlendiren Emekli Askeri Hakim Ümit Kardaş: Öncelikle Özel Kuvvetler Komutanlığı’nın ne olduğuna bakmak lazım. NATO bağlamında, komünizme karşı kurulmuş, legal olmayan bir kuruluş, tıpkı JİTEM gibi. Daha sonra iç tehdide yönelik faaliyetleri var. Hukuki bir alt yapısı olmadığı için de denetlenemiyor. Gladyo ve kontrgerilla olarak bilinen bu tür yapılanmalara karşı Türkiye dışındaki ülkeler gereken hesabı gördü. Şimdiki soruşturmada da bir suikast girişimi iddiası var. Bu çok ciddi bir suçlama. CMK’ya göre konusu suç teşkil edilen suçlar yönünden devlet sırrı olmaz. Bu kadar illegalite içinde çeşitli toplumsal olaylarda soru işaretlerine neden olan bir yapılanma orası. Özel kuvvetlerde ele geçirilen belgeleri devlet sırrı olarak niteleyemeyiz. Devletin bir birimi diğerinden sır mı saklayacak?(İstanbul/EVRENSEL)