30 Aralık 2009 Çarşamba

Genelkurmay'dan açıklama:“JİTEM adında kurulmuş bir birim yok!”

Rizgarî Online/ Türk Genelkurmay´ı, Türk ordusuna bağlı terörist örgütlerden olan ve Kürdistan´da sayısız insanlık suçu işleyen JITEM´in varlığını onca bilgi, belge ve tanık anlatımına karşın inkar etmeyi sürdürdü. Türk Genelkurmay Başkanlığı, TC`nin Amed 3. ağır Ceza Mahkemesi'ne gönderdiği yazıda, başkanlık bünyesinde ''JİTEM'' adında kurulmuş herhangi bir birimin mevcut olmadığını iddia etti.

Aralarında PKK itirafçılarının da bulunduğu 11 sanıklı ''JİTEM'' davasında Amed 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin Türk Jandarma Genel Komutanlığı ve Genelkurmay Başkanlığı'na gönderdiği ve ''JİTEM adlı bir birimin olup olmadığının, var ise hangi tarihte kurulduğunun, faaliyetine devam edip etmediğinin, iddianamede belirtilen kişilerin kuruluşa üye olup olmadıklarının'' sorularını içeren yazının cevabı mahkemeye ulaştı.

TC´nin Amed 3. Ağır Ceza Mahkemesi'ne ulaşan ve Türk Genelkurmay Başkanı namına Ceza Hukuk İşleri Şube Müdürü Hakim Albay Orhan Önder imzalı yazıda, ''Genelkurmay Başkanlığı bünyesinde kurulmuş (JİTEM) adında herhangi bir birim mevcut değildir'' denildi. Genelkurmayı bizzat kendi komutanları yalanlıyor.

Hatırlanacağı üzere Ergenekon tutuklusu emekli Türk Albayı Arif Doğan mahkemede verdiği ifadede JİTEM'in kurucusu olduğunu söyleyerek örgütün varlığını itiraf etmişti. Ergenekon soruşturması kapsamında tutuklanan ve Türk Genelkurmay Başkanlığı tarafından varlığı hiçbir zaman kabul edilmeyen JİTEM'in kurucusu olarak gösterilen emekli Albay Arif Doğan 15 Ağustos 2008'de Ankara 11. Ağır Ceza Mahkemesi'ne verdiği ifadede şunları söylemişti: "Ben Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı ve JİTEM Grup Komutanlığı görevlerinde bulundum. Jandarma İstihbarat Grup Komutanlığı, kadrosu Genelkurmay'ca tasdikli olunan bir görevdir. JİTEM ise yine üst düzey, daha doğrusu yetkili komutanların bilgisi ve kararları doğrultusunda denenmek üzere kurulmuş bir yapılanmadır. Ben de bunun kurucusuyum. Faaliyet alanı OHAL bölgesidir. Dışına taşması söz konusu değildir ve kadrolu elemanları yoktur. Denenme sürecinde olduğu için biz mesailerimizden ve mesai sonrası saatlerimizden zaman ayırmak suretiyle, yasalara uygun olarak terörle mücadele ettik."

EMEKLİ ORGENERAL ÖZGEN'DE KABUL ETMİŞTİ
23 Mayıs 1993'te Çewlik´te öldürülen 33 Türk askeri olayıyla ilgili 16 Aralık tarihinde NTV'de yayınlanan Canlı Gaste programında konuk olan dönemin Asayiş Kolordu Komutanı Korgeneral Necati Özgen, Can Dündar'ın olayı JİTEM'le ilişkilendirenleri hatırlatması üzerine; "Biz ne oluyoruz, nasıl bizim haberimiz olmadan Jitem bu işi yapıyor. Jitem'de iki tane üç tane adam var, kim yapacak bunu?" yorumunda bulunmuştu.Merkezi Ankara'ydı Emekli Türk Jandarma Kıdemli Yüzbaşı Özcan Tozlu ise, “Asayiş komutanlarının denetiminde bölge valisinin bilgisi dahilinde çalışırdı. Bürolarının üzerinde JİTEM yazılı levhaları vardı. Merkezi Ankara idi, yetkileri sınırsızdı” dedi. JİTEM'in yerini alan JİT'in hala görev başında olduğunu söyleyen Tozlu, “Resmi varlığı bilinmesine rağmen JİTEM direkt yazışmalar yapmıyordu. Bilgileri Asayiş Komutanlığı İstihbarat Şubesi'ne, oradan ilgili yerlere gönderiliyordu. JİTEM'i dönemin İçişleri Bakanları, polis yetkilileri, bölge valileri biliyordu.” Demisti.Tabelasını gördüm Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı da , JİTEM'in varlığını doğrulamıştı.”Diyarbakır'da” görev yaptığı süre içinde “JİTEM tabelasını bile gördüğünü” söyleyen Avcı, “Diyarbakır Asayiş Kolordu ve Diyarbakır Alay Komutanlıkları içinde JİTEM levhaları bulunmaktaydı” demişti. JİTEM davasında verdiği ifadede Avcı, Ergenekon sanığı emekli Albay Arif Doğan, emekli Tuğgeneral Veli Küçük, Binbaşı Cem Ersever gibi isimlerle birlikte kod adlar kullanan birçok kişinin bu karargahta görev yaptığını belirterek, “Bu kişiler asayiş toplantılarına da JİTEM Komutanlığı görevlisi olarak katılırdı” diye konuştu. Avcı mahkemeye, “JİTEM adına yasadışı işleri yapan kişilerin, üslerinin denetimi olmadan yapması söz konusu değil. Ancak somut bilgim yoktur” açıklamasında bulunmuştu. Öte yandan PKK ve JITEM itirafçısı Abdulkadir Aygan´da JITEM´le ilişkili birçok isim ve olayı deşifre ederek, JITEM`den aylık maaş aldığını gösteren resmi Bordroyu da yayınlamıştı.