22 Aralık 2009 Salı

Kolombiya’nın Caqueta eyaleti valisi FARC tarafından rehin alındı

Kolombiya’nın Caqueta eyaleti valisi Luis Francisco Cuéllar geçtiğimiz Pazartesi günü gece saatlerinde FARC-EP’ye bağlı ağır silahlı 10 kişi tarafından eyaletin başkenti La Florida’daki evinden kaçırıldı. Eylemde yaralanan korumaların verdiği bilgiye göre gerillalar giydikleri ordunun özel tim kıyafetleriyle korumaları önce şaşırttılar ve kolayca valinin evine kadar girebildiler. Valiyi rehin aldıktan sonra çatışma yaşandı ve bir koruma öldü diğer korumalar da yaralandı.

Olayın ardından açıklama yapan devlet başkanı Uribe ve savunma bakanı Gabriel Silva Lujan valiyi kurtarmak için operasyonların başladığını ve eylemi yapanları yakalamaya yarayacak bilgi verenlere 500 bin dolarlık ödül verileceğini duyurdu.

Uribe ‘FARC bizle dalga geçiyor, yapmak istedikleri ‘rehinleri serbest bırakma şovu’ndan başka bir şey değil’ dedi. Bu arada Barış için Kolombiyalılar grubu yaptığı açıklamada FARC’ın elinde bulunan bazı savaş esirlerini tek taraflı bırakma sürecinin bu olaydan dolayı sekteye uğratılmaması gerektiği vurguladı.

Nuevo Arcoiris adlı araştırma şirketi temsilcisi Valencia bu olayın Uribe’nin ‘ulusal güvenlik’ politikasının krize girdiğinin bir göstergesi olduğunu ve 7 yıllık darbeden sonra FARC’ın bu politikaya adapte olduğunu ve ona nasıl karşı koyacağını iyi öğrendiğini ve devletin de bunu gözönünde bulundurması gerektiğini ve özellikle de Venezüella ile varolan meseleleri halletmenin önemli olduğunu çünkü FARC’ın bu gerilimden avantajlı çıktığını vurguladı. Bu kurumun resmi verilere dayanarak sunduğu rapora göre FARC bu yılın ilk 10 ayında, geçen yıla kıyasla eylemlerini yüzde 25 artırarak devlet güçlerine karşı 1429 eylem gerçekleştirdi.

Haber: Canan Ateş
Telesur- El Tiempo