30 Aralık 2009 Çarşamba

Spor-Sen kuruluşunu duyurdu

Türkiye'de sporcular artık örgütleniyor. Türkiye Spor Emekçileri Sendikası (Spor-Sen), kuruluşunu yaptığı basın açıklamasıyla duyurdu. Spor-Sen, sporun bir iş kolu, sporcunun da emekçi olduğunu belirtti.

Türkiye Spor Emekçileri Sendikası, İstanbul Tabip Odası'nda düzenlediği basın toplantısında kuruluşunu duyurdu. Yıllarca muhalif kimliğiyle futbolda sendika mücadelesi veren Metin Kurt basın bildirgesini okudu.

Sol düşüncenin, sporda bir türlü mücadele stratejisi ve taktiği yaratamadığını belirten Kurt, "İşçi sınıfı, hak ve özgürlükler savaşımını spor arenalarında da vermek istiyorsa, öncelikle bu alanı içten kavramalıdır. Unutulmamalıdır ki, spor gerçeğine giden yol, spordaki sonuçları tartışmaktan, yorumlamaktan değil sporu sorgulamaktan geçmektedir" dedi.

Özel sektörden, kamu kesimine kadar geniş bir yelpazede desteklenen 'spor'un Türkiye'de de başka çok az ülkede olduğu gibi politikanın içene çekildiğine işaret eden Metin Kurt, başta yerel yönetimler olmak üzere özel sektörler dahil hepsinin doğrudan politik olarak var olduklarını belirtti. Kurt, şöyle konuştu: "Türkiye'deki sermaye kuruluşları sosyal hizmet görüntüsü altında aslında bol bol reklamlarını yapmakta ve sporun artık dillere pelesenk olan apolitizasyon sürecini destekleme işlevini öne çıkartmaktadırlar. Onca sosyal hizmet alanı dururken spora yapılan yatırımlar büyük sermaye açısından rasyoneldir."

Sol, spor için ayağa kalkmalı
12 Eylül darbesi ile birlikte futbolda oluşturmak istedikleri örgütlülüğün kesintiye uğradığını ifade eden Kurt, "Şimdi bu alana gecikmeden gerekli önem ve ilgiyi yükseltmek, örgütsel pratikleri hayata geçirmek zamanıdır. Sol artık sözünü ettiğimiz ilkeler doğrultusunda sessizliğini bozmalı, ayağa kakmalı sporda da göreve balamalıdır" diye konuştu.

Metin Kurt, spor emekçilerinin haklarının güvence altına alınması için Spor İş Yasası olması gerektiğini belirtti. Metin Kurt, Spor-Sen olarak amaçlarını şu şekilde açıkladı: "Kurulmamış spor yapılarında çalışan emekçilerin ekonomik, demokratik ve sosyal haklarını savunmak, geliştirmek ve güvence altına almak doğrultusunda, Spor İş Yasası'nın çıkartılmasının sağlanması hedefiyle, uluslararası işçi sınıfının bir parçası olarak tüm gücüyle mücadele etmeyi temel amaç ilan eder."

Ünlü futbolcu Metin Kurt, şuan herhangi bir federasyona bağlı olmadıklarını belirtti ancak DİSK'e bağlanabileceklerinin sinyalini verdi. Kurt, yardımlarından dolayı DİSK'e teşekkür etti.
DİSK Genel Sekreteri Tayfun Görgün ise on binlerce spor işçisinin hep bu gündemin dışında kaldığını hatırlatarak, bu açıdan Spor-Sen'in işçi sınıfının yeşil sahalardaki temsilcisi olacağını söyledi. Görgün, desteklerinin sonuna kadar süreceğini belirtti. Spor-Sen'in temel ilkelerinden bazıları şöyle;

1.Uluslararası alanda barış ve karşılıklı eşit haklı çıkarlara dayalı, kaba kuvvetin dışlandığı ilişkilerin kurulması ve geliştirilmesi,

2.Ülke toplumsal yaşamının her alanında hukukun üstünlüğüne, insan haklarına, temel hak ve özgürlüklere ve çağdaş demokratik ilkelere tam uyumun sağlanması,

3.İşçilerin ekonomik ve sosyal hakları ve çalışma koşullarının geliştirilmesi,

4.Spor, sosyal alan içinde bir eylem biçimi olarak ele alınmalıdır. Sporcularda bu sosyal alanın içinde değerlendirilmelidir.

5.Çalışma (emek) ile spor karşılaştırıldığında sporun bir iş kolu, sporcunun da emekçi olduğunun gerçeği ortaya çıkmaktadır. Oyun amacı kendinde olan, dış bir amaca hizmet etmeyen bir eylem biçimidir. Çalışma (iş)yaşamımızı devam ettirmek için sürdürülmesi gereken sürekli bir çabadır.

6.Özel olarak kadın, genç ve çocuk spor işçilerinin sorunlarıyla ilgili bilimsel araştırmalar yapar, yaptırır, geçmişte bu amaca yönelik yapılmış araştırmalardan yararlanır, ayrıca bu amaçları geliştirmek için; araştırma enstitüsü ve buna benzer birimler, mesleki dallarda işlikler kurar.

Yapılan araştırmaların sonuçlarına göre gerekli çözümler üretilir. Bu doğrultuda çalışarak, yetkili merciler ve kamuoyu nezdinde gerekli girişimlerde bulunur. Özellikle kadın sporcuların sendikal mücadelede yer almaları için gerekli hür türlü düzenlemeleri ve kolaylığı kadın sporculara sağlar.