11 Ocak 2010 Pazartesi

Bu anket Kürt gençlere yapıldı

Kürt gençlere soruldu
NEDEN DAĞA ÇIKIYORSUNUZ, LİDERİNİZ KİM
Avrasya Kamuoyu Araştırmaları Merkezi’nin (AKAM) yaptığı araştırmaya göre, Kürtlerin yüzde 47.5’i gençlerin PKK’ye katılmasının nedeninin “işsizlik” olduğunu düşünüyor. PKK’ye katılmaların nedenini “etnik milliyetçilik” olarak görenlerin oranı ise yüzde 23.2’de kalıyor. Araştırmaya katılanların yüzde 67.5’i AKP’nin “Kürt açılımı” konusunda samimi olmadığını düşünürken katılımcıların yüzde 45.3’ü PKK’yi terör örgütü olarak görmüyor.

AKP SAMİMİ DEĞİL
AKAM, Doğu ve Güneydoğu’da 20 ilde 4-7 Ocak tarihlerinde “Kürt olduğunu ifade eden” 2 bin 170 kişi ile yüz yüze görüşülerek yaptığı “Kürtler Nasıl Yaşıyor, Ne İstiyor” isimli araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Araştırmaya göre, katılımcıların yüzde 39.5’i Kürtlere karşı “sürekli ayrımcılık yapıldığını” düşündüğünü belirtirken yüzde 32.1’i “bazen” yapıldığını düşündüğünü söyledi. “Ülkemizde Kürt kökenlilerin ezildiğini düşünüyor musunuz?” sorusu yöneltilen katılımcıların yüzde 56.1’i bu soruya “evet” yanıtını verirken, yüzde 43.9’u ise “hayır” dedi. Ayrımcılık yapıldığını düşünen katılımcılara, “Kürtlere karşı ayrımcılık politikasının AKP döneminde de sürdüğünü düşünüyor musunuz?” sorusu da yöneltildi. Bu soruya yüzde 83.2 oranında “evet” yanıtı geldi. Demokratik açılım sürecinde AKP’nin samimiyetinin sorulduğu katılımcıların yüzde 67.5’i, AKP’nin bu süreçte samimi olmadığı yanıtını verdi, yüzde 13.3’ü ise kararsız olduğunu söyledi. Araştırmada, Kürtlere “Sizce gençlerin PKK’ye katılmasının en önemli sebebi nedir?” sorusu da soruldu. Bu soruya yüzde 47.5 oranında “işsizlik ve ekonomik sıkıntılar”, yüzde 23.2 oranında “etnik milliyetçilik”, yüzde 10.2 oranında “eğitimsizlik”, yüzde 8.9 oranında “ezilmiş duygusu hissetmeleri”, yüzde 5.2 oranında ise “PKK’nin zorlaması” yanıtı geldi.

AKP ÖCALAN’I PARLATTI
Araştırmaya katılanlara “Sizin için aile-aşiret kuralları mı yoksa yasalar mı daha önemli?” sorusu da yöneltildi. Bu soruya yüzde 63.1 oranında “aile-aşiret” yanıtı geldi. “Yasalar” diyenlerin oranı ise yüzde 36.9’da kaldı. Aşiretlerin bölgedeki rolünün de konu edildiği araştırmada, katılımcıların yüzde 63.8’i aşiretlerin bölgenin istikrara kavuşmasını engellediğini düşündüğünü ifade etti, yüzde 22’si ise kararsız olduğunu belirtti. “Aşiretlerin PKK’yi desteklediğini düşünüyor musunuz?” sorusu yöneltilen katılımcıların yüzde 50.5’i “evet”, yüzde 23.1’i “hayır” yüzde 26.4’ü “kararsızım” dedi. Katılımcılara “Sizce Kürt toplumu üzerinde en etkili kişi kimdir?” sorusu da yöneltildi. Bu soruya yüzde 45.4 oranında “Abdullah Öcalan”, yüzde 17.1 oranında “Osman Baydemir”, yüzde 16.3 oranında “Recep Tayyip Erdoğan”, yüzde 14.9 oranında “Fethullah Gülen” yanıtı geldi.

HANGİ CEMAATE YAKINSINIZ
Araştırmaya katılanlara herhangi bir cemaat veya tarikata bağlı olup olmadıkları da soruldu. Tarikata bağlı olmadığını söyleyenlerin oranı yüzde 59.2 oranında çıkarken yüzde 13.4’ü “Gülen Cemaati”ne, yüzde 7.6’sı “Nakşibendi Hazneviler”e, yüzde 4.9’u “Nakşibendi Tillocular”a, yüzde 4.8’i “Menzil tarikatı”na, yüzde 3.7’si ise “Süleymancılar”a bağlı olduğunu söyledi. Tarikata bağlı olduğunu söyleyenlere yöneltilen “Sizin için cemaat-tarikatınızın aldığı kararlar mı yoksa yasalar mı daha önemli ve bağlayıcıdır?” sorusuna yüzde 73.2 oranında “cemaat-tarikat” yanıtı geldi. Araştırmaya katılanların yüzde 68.1’i Kürtlerin Türkiye’den ayrılıp bağımsız bir devlet kurmasını desteklemediğini ifade ederken, yüzde 31.9’u ayrılık taraftarı. Araştırmaya katılanlara, “Sizce PKK terör örgütü müdür?” sorusu da yöneltildi.

ÖCALAN ETKİSİ
Bu soruya yüzde 45.3 oranında “hayır”, yüzde 33.2 oranında “evet” yanıtı gelirken katılanların yüzde 21.5’i fikir belirtmedi. Katılımcılara sorulan “Demokratik açılım sürecinde Abdullah Öcalan’ın Kürtler üzerindeki etkisi arttı” düşüncesine katılıp katılmadığı sorulan Kürtlerin yüzde 78.4’ü “evet” yanıtı verdi.