18 Ocak 2010 Pazartesi

Bu da CHP'nin Kürt açılımı

'Demokratik açılım' sürecine karşı çıkan CHP, diğer yandan parti içinde 'Kürt sorununun çözümü' için çalışmalar yapıyor.

5 YIL YEŞİL KART HAKKI TANINSIN
Bu yöndeki son çalışma, geçen dönem Diyarbakır milletvekilliği yapan Genel Sekreter Yardımcısı Mesut Değer'den geldi. Değer, PKK'lıların dağdan inmesini kolaylaştıracak öneriler içeren bir rapor hazırladı. Genel Başkan Deniz Baykal'a da sunulan çalışmada, PKK'den ayrılanların topluma kazandırılması için ilginç teklifler yer alıyor. Bunlardan en dikkat çekeni, teslim olan PKK'lılara evlilik yardımı yapılması. Bunun yanında, yarım kalmış eğitimlerini tamamlamaları için imkân sağlanması, meslek eğitimi verilmesi ve 5 yıllık yeşil kart hakkı tanınması da öneriler arasında. Örgütten ayrılan üst yöneticilere kimlik ve yüz değiştirme önlemi alınması gerektiğini savunan Değer, uluslararası alanda Türkiye adına istihbarat çalışması yapacak bazı vakıfların kurulmasının da "terörü bitirmede" etkili olacağını ileri sürüyor. Bunun için Gheorge Soros'un vakıflarını örnek gösteriyor.

PKK SİLAHTAN NASIL ARINDIRILACAK
Raporda, PKK'nın silahtan arındırılması için gerekli şartlara da dikkat çekiliyor. Bunun için belli bir planlama ve hukuksal zeminin uygun hale getirilmesi gerektiği vurgulanıyor. "Genel af ya da benzeri ifadelerin karşılık bulması için inandırıcı yasal düzenlemeler hayata geçirilmelidir." denen raporda, itirafçılık veya pişmanlık yasaları ile sonuç alınamayacağına işaret ediliyor. Raporda şu ifadeler yer alıyor: "Adı her ne olursa olsun yapılacak düzenlemelerin içinde geçmişi unutturacak formüller olmalıdır. Silah bırakıp dönenlere her türlü eşit vatandaşlık ilişkileri ve hakları tanınmalıdır. Bunun yanında eğitim, sağlık, konut edinme, istihdam edinebilme imkanları oluşturulmalıdır. Örgütün merkez yönetiminin de içinde olması önemlidir. Türkiye'de demokrasi ve hukuk sınırları içinde her türlü iş, düşünce ve siyaset yapma imkanları olmalıdır." Raporda, PKK'nın silahlı olmasından hem yurtiçi hem de yurtdışında menfaat sağlayan gruplar olduğuna dikkat çekiliyor. Devamında, "Eğer insan hakları, demokrasi, iş imkanı ve adalet konularında kişilerin devlete inançları kendi silahlarına ve PKK'ya olan inançlarının üstünde olursa o zaman doğal olarak oradaki insanımız PKK'dan uzaklaşma yolunu kesinlikle seçmekten çekinmez. Ancak açıkça görülmektedir ki Türk vatandaşları bu konularda kendi devletine hiçbir bölgede yeterince güvenmemektedir." deniliyor.

Raporun, 'PKK'nın silahsızlandırılması için kısa vadede yapılabilecekler' başlıklı bölümünde yer alan diğer bazı öneriler şöyle: Silah bırakanlara itirafçılık yasasını diretmeden, en az 5 yıl denetimli serbestlik hükümlerinin uygulanması. Bu sürede bir meslek eğitimi almasının sağlanması. Örgütten ayrılan herkese her yıl yenilenmek şartı ile sağlık güvencesi kazanana kadar en fazla 5 yıl süreyle yeşil kart uygulaması ile sağlık hizmetlerinden yararlanmasının sağlanması. PKK'nın yüksek potansiyel gösterdiği yerlerde gezici sağlık hizmetlerinin her vatandaşa eşit ve hümanist yaklaşımlarla verilmesi, bu hizmeti sağlayacak sağlık ekiplerinin yüklendikleri misyon açısından eğitilmesi, bilinçlendirilmesi. Soros Vakfı gibi vakıflar kurulsun Raporda, Türkiye'nin "terör" sorununu çözmesi için yurtiçinde olduğu gibi yurtdışında da faaliyet göstermesi gerektiği belirtiliyor. Bu konudaki öneriler şöyle: Türkiye'nin yurtdışında Gheorge Soros'un vakıfları gibi kendisine yönelik istihbarat çalışmalarını bertaraf edecek vakıflar kurması. Aynı tarz vakıfları Güneydoğu için de oluşturup işlevsel hizmete yönelik çalışmalar yapılması. Türkiye'de istihbaratlar üstü sağlıklı bir koordinasyon kurulu oluşturulması. Bu kurula, hukuka ve devletin üstünlüğüne hizmeti ilke edinmiş kurum kimliği kazandırılması.