18 Ocak 2010 Pazartesi

Bu direniş bu başkanı götürür!

1 ayı aşkın süredir Ankara'da sokaklarda olan TEKEL işçileri artık hükümete değil Türk-İş Başkanı Kumlu'ya isyan ediyor. Peki bu isyan neden, Türk-İş Başkanı Kumlu kimdir?

Dün büyük miting için kendilerine Türkiye'nin dört bir yanından gelerek destek veren farklı sendikalara mensup işçilerle Türk-İş Genel Merkezi önünde toplanan TEKEL işçileri, beklenenin aksine bu kez hükümeti değil Türk-İş Başkanı'nı hedef aldı. 15 Aralık'tan beri yani 1 ayı aşkın süredir, Türkiye'nin dört bir yanındaki ailelerini bırakıp kar kış demeden Ankara'nın soğuğunda sokakta seslerini duyurmaya çalışan TEKEL işçisi, 3 gündür yaptıkları oturma eylemi sonrası dünkü mitinge büyük bir beklentiyle geldi. Türkiye'nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonu olan Türk-İş'in artık, yakın tarihimizdeki en büyük işçi direnişlerinden birini sergileyen TEKEL işçisine daha fazla sahip çıkması bekleniyordu. Beklenen açıklama başkandan bir türlü gelmedi. 3 günlük oturma eylemi sonrası "açlık grevi-ölüm orucu"na başlayacaklarını açıklayan işçiler, aslında uzun zamandır Türk-İş'ten "Genel grev" çağrısı yapmasını istiyorlar.

TÜRKİYE'NİN EN BÜYÜK
İŞÇİ KONFEDERASYONUNUN BAŞKANI KİMDİR?
Dünkü büyük mitingde de Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, yine bildik sözleri tekrar etmeye başlayınca 1 aydır Ankara'nın soğuğunda gerçek bir ekmek mücadelesi veren işçilerin öfkesi "Genel grev" ilan etmeyeceğini anladıkları Kumlu'ya döndü. Peki Türkiye'nin en büyük işçi sendikaları konfederasyonunun başkanı olan Mustafa Kumlu kimdir?

Türkiye'nin gündemine bu kez kendi konfederasyonuna bağlı Türk Gıda-İş Sendikası'na üye işçilerin protesto çığlıklarıyla oturan Mustafa Kumlu, daha önce de yine çok büyük işçi eylemlerinin yapıldığı Sosyal Güvenlik ve Genel Sağlık Sigortası (SSGSS) yasa tasarısıyla ilgili süreçte gündeme oturmuştu. "Sağlık paralı hale getirilecek, mezarda emekliliğe hayır" sloganlarıyla tasarıya karşı çıkan sendikalar ve sivil toplum örgütleri, 2 kere bu yasa tasarısını geri püskürtmeyi başarmış hükümet 2008 yılında 3. kez tasarıyı geçirmek için hamle yapmıştı.

BAŞKANIN AÇIK ALAN KORKUSU!
Birçok sendika ve sivil toplum örgütünün bir araya gelerek oluşturduğu Emek Platformu, yaptığı eylemlerle binlerce insanı tasarıya karşı sokağa dökmüş ve sonunda medyanın ilgisini de çekmeyi başarmıştı. Meclis'teki yasa tasarısına karşı 14 Mart 2008'deki büyük miting öncesi medya, işçi liderlerine, halka mitingi anlatmak ve katılımı artırmak yönünde inanılmaz bir şans vermiş ancak bu tam bir fiyaskoya sahne olmuştu. 13 Mart gecesi Show TV'de yayımlanan Siyaset Meydanı, SSGSS'yi ve yarın yapılacak mitingi konu ettiğini duyurduktan sonra programın gerçekleşmeyeceğini açıkladı. Daha sonra ortaya çıktı ki, hükümete yakın sendika başkanları olarak bilinen Türk-İş ve Hak-İş başkanları son anda programa katılamayacaklarını bildirmişlerdi. Program yapıcıları sendika başkanlarının "bir yerlerden talimat almış gibi, arka arkaya arayıp programa katılmayacaklarını bildirdiklerini" belirtirken, DİSK ve KESK başkanları bu olayın "bizzat sendika başkanları tarafından sendikal mücadeleye bir darbe" demek olduğunu açıkladılar.

"YORGUN" BAŞKAN!
Konuyla ilgili olarak gazetecilerin sorularını cevaplayan Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu, iddiaların gerçek olmadığını ileri sürerek, programa katılmama gerekçesini şöyle açıkladı: "Yorgundum." Milyonlarca işçinin ve ailesinin geleceğini doğrudan etkileyecek olan böyle bir yasa tasarısına karşı yapılan bu kadar büyük bir miting öncesi, medyada Türkiye'ye kendi davalarını anlatma şansı verilen Türk-İş Başkanı Kumlu'nun "yorgunum" açıklaması o zaman da çokça eleştirilmişti.

KENDİSİNE BAĞLI SENDİKALAR BİLE İSYAN ETTİ
Salih Kılıç'tan sonra Türk-İş Başkanlığı'na getirilen Mustafa Kumlu, hükümete yakınlığı bilinen bir isim olarak biliniyordu. Kumlu, işçilerin hükümetle zam pazarlığında, Türk-İş başkanı olarak masada verdiği onay sonrası işçileri sefalet ücretlerine mahkum etmekle de sıkça suçlanmış hatta kendisine bağlı Hava-İş, Tek Gıda-İş ve Deri-İş gibi sendikalar, örgütlü oldukları kurumlarda Türk-İş Başkanı'nın kabul ettiği zam oranlarına karşı çıkmışlardı. Hava-İş Sendikası THY'ye bağlı birimlerde grev sürecine girerken, işçiler bir kez daha Türk-İş Başkanı Mustafa Kumlu'ya isyan etmişlerdi.

TÜRK-İŞ GENEL MERKEZİ'NDE İŞGAL VAR!
31 Ocak'ta Özelleştirme İdaresi tarafından tazminatları verilerek iş akitleri fesh edilecek olan TEKEL işçileri, Türk-İş Başkanı Kumlu'ya isyan eden ilk işçiler değil. İşçiler "genel grev" çağrısı istiyor, Türk-İş Başkanı kaçıyor. 15 Aralık'tan bu yana Ankara'da başlatılan eylem devam ediyor ama artık Türk-İş Genel Merkezi'nin içinde. (Özgüç Çeçi / İstanbul)