8 Ocak 2010 Cuma

Çarşaf giyene para cezası

Burkanın yasaklanması tartışmalarının bir süredir alevlenerek sürdüğü Fransa'da sokakta burkayla dolaşan kadınlara bin dolardan fazla para cezası öngören yeni bir yasa hazırlanıyor.

PARİS - 700 sterlinden fazla olarak düşünülen para cezasının miktarı, eşlerini ve ailesindeki diğer kadınları yüzlerini örtmeye zorlayan Müslüman erkekler için iki katına çıkabilecek.
Burka yasağına arka çıkan Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy'nin Halk Hareketi Birliği (UMP) partisinin meclis grup başkanı Jean-Francois Cope yeni yasanın kadınlarını 'onurunu' ve 'güvenliğini' korumayı amaçladığını söyledi.

Jean-Francois Cope, Sarkozy'nin burkanın Fransa'da 'hoş karşılanmayacağını' söylemesinin ardından meclise yasa tasarısını sunmaya hazırlanıyor.

"Kamusal alanlarda yasak getirmek istiyoruz" diyen Cope, "Burka giymek muhtemelen 750 euro civarında para cezası öngören yasaya tabi tutulacak" dedi. Cope ayrıca, cezanın, sokaklarda yüzü tamamen kapalı olarak dolaşan herkese uygulanacağını belirtti.

Çarşafın türleri olan burka ve nikab giyilmesi konusunda parlamentoda bir inceleme başlatılmıştı. İnceleme komisyonunun tavsiyelerini gelecek ay yayınlaması bekleniyor.
Tamamen bir yasak getirilmesinin önünde Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin dini özgürlükleri koruyan maddesi gibi yasal engeller bulunduğunu da teslim eden Cope bir kişinin kamusal alanlarda yüzünün tamamen kapatılmasının bireysel özgürlüğün bir ifadesi olmadığını, insanın kendisini, diğerlerini ve sosyal yaşamı reddi anlamına geldiğini öne sürüyor. Vücudu tamamen örten ve peçeyle tamamlanan burka en çok Afganistan'da giyiliyor. Sarkozy, nikabın ve burkanın, 'kadınları hapseden, aşağılanma ve itaatin sembolleri' olduğunu söylerek, bunların "Fransa'da hoş karşılanmayacağını" kaydetmişti.

Göç Bakanı Eric Besson daha ileri giderek bu kıyafetleri 'ulusal kimliğe bir hakaret' diye nitelemişti.

Fransa beş milyondan fazla Müslümanla Avrupa'da en kalabalık Müslüman nüfusu barındıran ülke.

2004'te okullarda başörtüsü ve diğer dini sembollerin kullanılması yasaklanmıştı. Öte yandan bütün bu tartışmalar sürerken yeni yayınlanan bir rapora göre, Manş Denizi genelinde yaklaşık 400 kadının Afganistan ve Suudi Arabistan'da yaygın olan bu kıyafetleri giydiğini ve Fransa'nın en fazla Müslüman göçünü aldığı Kuzey Afrika ülkelerinden gelen kadınların bu tür giyim tarzının olmadığını ortaya koydu.