12 Ocak 2010 Salı

İtfaiye işçileri: Direniş sürüyor, sürecek!

İtfaiye hizmetinin özelleştirilmesi üzerine 1 Ocak'tan itibaren işsiz bırakılan Belediye-İş üyesi işçileri bugün İstanbul Büyükşehir Belediyesi önünde kitlesel bir eylem yaptı. İşçiler, saldırılardan yılmayacaklarını, direnişlerini sürdüreceklerini ifade etti.

İşçilerin eylemine aralarında ESP Girişimi, Halkevleri, TKP, DHF ve Esenyurt Belediye işçilerinin de bulunduğu çok sayıda kurum destek verdi. Saraçhane Parkı'nda toplanan bini aşkın kişi Büyükşehir Belediyesi önüne yürüdü.

Eylem boyunca sık sık “TEKEL itfaiye omuz omuza”, “İtfaiyede taşeron olmayacak”, “İtfaiye işçisi yalnız değildir”, “Direniş sürüyor, sürecek” ve “Baskılar bizi yıldıramaz” sloganları atıldı.

İtfaiye işçilerine Hitler yöntemleri
Belediye-İş 5 Nolu Şube Başkanı Nihat Altaş, belediye önünde yaptığı açıklamada, işçilere yönelik saldırıyı Hitler Almanya'sında Yahudilerle yönelik saldırılara benzetti. “Lafa gelince demokrasi söyleminini ağzından düşürmeyen, fakir fukaradan bahseden bu anlayış, iş pratiğe gelince, işçiyi ve ailesini sadece rakamlardan ibaret bir maliyet unsuru olarak görüp onları açlığa ve yoksulluğa mahkum ediyor. Bu anlayış hukuka aykırı bir şekilde kamu eliyle yürütülmesi gereken itfaiye hizmetlerini yaptığı ihale ile özelleştirdi” diye konuştu.

Altaş, işçilerin ekmeklerine ve sendikalarına sahip çıktıklarını kaydetti. Açıklamasına şöyle devam etti “İtfaiye emekçilerinin barışçıl, demokratik hak arama mücadelesini basınçlı su, gaz, cop ve tehditle sindirmeye çalıştılar. Ancak başaramadılar. Ardından demokrasi lafını ağzından düşürmeyen bu beyler görsel ve yazılı basına da yansıdığı gibi faşizan bir anlayışla Hitler Almanyası'nda Yahudilere uygulanan mezalimi itfaiye emekçilerine uyguladılar.”

Altaş, AKP'li Büyükşehir Belediye'sinin amir ve müdürlerinin taşeron şirketin maaşlı elemanı gibi çalıştıklarını vurguladı. İtfaiye birimlerinde kurulan sorgu odalarında, işçilerin taşeron şirkette köle koşullarında çalışmaya zorlandıklarını belirtti. “Ancak yine başaramadılar” dedi.

Hesap vermek zorunda kalacaklar
Sendika Şube Başkanı Altaş, 9 Ocak günü sabaha karşı 150-200 kişilik zabıta ve özel güvenlik grubunun Belediye-İş üyesi itfaiye işçilerinin içinde bulunduğu Demokrasi Çadırı'na kesici aletlerle yapılan saldırıyı hatırlattı. “Polisin ve zabıtanın saldırısı sonucu sendikamız üyesi dört itfaiye emekçisi hastaneye kaldırılmıştır. Üyelerimize uygulanan zabıta ve polis şiddeti doktor raporu ile belgelenmiş, ayrıca yaşanan tüm zulüm, üyelerimiz tarafından kamera ile kayıt altına alınmıştır” dedi. Altaş açıklamasını şöyle sonlandırdı: “Unutulmamalıdır ki, bugün hukuku ayaklar altına alarak istedikleri her şeyi yapma gücünü kendilerinde görenler yarın hukuk karşısında hesap vermek zorunda kalacaktır”

İtfaiye işçisi Ercan Ertural da yaptığı konuşmada, haklarını alana kadar mücadelelerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti.