10 Ocak 2010 Pazar

Katledilmelerinin 90. yılında Rosa Lüksemburg ve Karl Liebknecht mezarları başından anıldılar!

“Berlin'de düzen hüküm sürüyor!
Sizi budala zaptiyeler
Kum üzerine kurulu “düzeniniz”
Devrim daha yarın olmadan,
Zincir şakırtısı içinde yeniden doğacaktır!
Ve sizleri dehşet içinde bırakıp, trampet sesleri
arasında şunu bildirecektir:
“VARDIM, VARIM, VAR OLACAĞIM”


Berlin de havanın soğuk olmasına ve kara rağmen binlerce devrimci işçi ve emekçi komünist önderler Rosa Lüksemburg ve Karl Liebknecht’in mezarları başında buluştular. Hem duyarsızlık ve hem de hava koşullarının olumsuzluğu nedeniyle katılımın geçen yıllara göre daha az olduğu anma etkinliğine, yine binler katıldı. Emperyalist kapitalizme karşı devrim ve sosyalizme bağlılıklarını dile getiren ve bunu Rosa ve Karlın mezarları başında sıkılı yumrukları hava kaldırarak, enternasyonali mırıldayan binler, “Vardım, varım, var olacağım” sözlerine bağlı kalacaklarını dillendirdiler.

28 Ekim1918’de Berlin’de ilk işçi konseylerinin kurulması ile başlayan devrimci dönem 9–10 Kasım’da İkinci Wilhelm’i tahtından indirmiş, Weimar Cumhuriyetinin kurulmasına yol açmıştı. Ancak devrim daha ileri gidememiş ve egemen sınıfların yükselttiği muazzam karşı-devrimci dalga ile yenilmişti. Dünyadaki bütün komünistlerin büyük bir umutla zaferini bekledikleri Alman Devriminin yenilgisi, dünya devriminin daha hızlı ileriye yürüyüşüne büyük bir darbe olmuştu. 10 Kasımda Cumhuriyet ilan edilmişti ama hala eski devlet aygıtı tüm kurumları ile ayaktaydı. Eski devlet aygıtı yıkılmadığı sürece, karşı-devrimci güçlerin bundan destek bulup harekete geçeceği açıktı.

Nitekim fazla zaman geçmeden devrimin ülke geneline yayılmasından öcü gibi korkan burjuvazi truva atı Sosyal - Demokrat Partisi (SPD)’ni harekete geçirerek devrimi içten çökertmek için her yolu denedi. Ayaklanmanın başında yürüyen partilerin yalpalamaları ve burjuvazinin yalanlarına aldanmaları nedeniyle, devrimin bir Sovyet Cumhuriyetleri şiarıyla ileriye taşınması sağlanamadı. Yalnızca Kasım devrimini proletaryanın sosyalist iktidarıyla taçlandırma şiarını yükselten başında Rosa Lüksemburg ve Karl Liebknecht’in bulunduğu Spartaküstler (Almanya Komünist Partisi) KPD oldu. Burjuvazinin kanlı yumruğuna karşı proletaryanın en ön saflarında proletarya iktidarı için dövüşen Alman proletaryasının komünist önderleri Rosa Lüksemburg ve Karl Liebknecht 90 yıl önce, 15 Ocak 1919’da Alman tekelci sermayenin bekçileri zaptiyelerce kafaları dipçik darbeleriyle ezilerek hunharca katledildiler. Emperyalist burjuvazi, gerici savaşlara, sömürü ve haksızlıklara karşı, işçilerin ve emekçilerin kurtuluşu için öne atılan komünistleri katlederek devrimi bastırdı, ama emekçilerin devrim ve sosyalizm özlemleri asla yok edilemedi.

Rosa ve Karl, bugün başını ABD emperyalizminin çektiği emperyalist sömürgeci talanın ve savaş çığlıklarının yükseldiği, ekonomik kriz ve yol arkadaşı kitlesel işsizliğin, yoksulluk ve sefaletin arttığı, sosyal hakların tırpanlandığı, ama aynı zamanda emperyalist savaş çığlıklarına, küreselleşmenin yıkımına karşı mücadelenin geliştiği, doğanın yıkıma uğratıldığı, dünya çapında işçi sınıfı ve emekçi yığınların emperyalist kapitalist sömürüye, barbarlığa ve faşizme karşı mücadelelerini yükselttikleri, milyonlarca insanın “yaşanılacak yeni bir dünya var” şiarıyla sokaklara çıktığı koşullarda anıldılar.

Hala hüküm süren ve yıkılmayı bekleyen Alman tekelci burjuvazisinin 15 Ocak 1919’da kafalarını vahşice katlettiği komünist önderlerden Rosa Luksemburg ve Karl Liebknecht’in, katledilişlerinin 90. yıldönümünde 10 Ocak Pazar günü mezarları başında binlerce işçi ve emekçinin, devrimcinin omuz omuza vererek katıldığı anma etkinliğine ağırlıklı olarak Alman ama çeşitli uluslardan devrimci ve işçiler katıldı. Türkiye Kuzey Kürdistanlı devrimci örgütlerde, kendi flama ve sloganlarıyla yer aldılar. KP-İÖ taraftarları da anmaya kendi pankartlarıyla ve devrimci şiarlarıyla katıldılar ve 31 Ocak’ta Berlin de yapılacak gece çağrısı dağıttılar. Anmada öne çıkan vurgular daha çok, emperyalist kapitalist sistemin krizi ve krize karşı örgütlü mücadelenin geliştirilmesi üzerineydi.

Rosa Lüksemburg ve Karl Liebknecht’in idealleri yaşıyor!
Yaşasın devrim ve sosyalizm mücadelemiz!
Yaşasın proletarya enternasyonalizmi!

10 Ocak ‘10
Almanya – Berlin’den KP - İÖ taraftarları