14 Ocak 2010 Perşembe

Örtülü ödenek belgeleri imha edildi

'Hastanede tutuklu' Levent Ersöz'ün yakınlarına ait evlerde aramalar yapıldı. Ersöz, Jandarma'nın örtülü ödenek harcamalarının imha edildiğini söyledi. Örtülü ödenek için ifadeye çağrılan Şener Eruygur, 'sağlık' gerekçesiyle savcılığa gitmedi.
2003-2004 yıllarında darbe planları çerçevesinde harcanan Jandarma Genel Komutanlığı'nın “örtülü ödeneği” incelemeye alındı. Bu çerçevede yeniden ifadesi alınan dönemin Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Daire Başkanı emekli Tuğgeneral Levent Ersöz'ün hastane odası ve yakınlarına ait evlerde arama yapıldı. Levent Ersöz ve yakınlarına ait 10 ayrı yere yönelik operasyonda iki ruhsatsız tabanca, bir susturucu, çok sayıda dijital ve yazılı doküman ele geçirildiği belirtildi. Ersöz, kendisinin satın alma yetkisinin olmadığını iddia etti, örtülü ödenekten yapılan harcama belgelerinin imha edildiğini söyledi.

Ergenekon'a örtülü kaynak
Ergenekon davasının ikinci iddianamesinde yer alan Mali Suçları Araştırma Komisyonu (MASAK) raporlarında Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A,Ş. Cambridge Lake LTD. şirketi yetkilisi Hakan Şanlı’ya yapılan ödemelerle ilgili bilgiler vardı. İddianamede bu şirketler ‘dinleme cihazları ithal eden şirket’ olarak belirtilmişti. Şanlı’nın hesabına Eruygur’la birlikte dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı Aytaç Yalman’ın hesaplarından yüklü miktarda para aktarıldığı belirtilen raporlarda, Şanlı’nın hesabına aktarılan paranın kaynağının açıklanmadığı ve yapılan alışverişin de faturalandırılmadığı vurgulanıyordu. Ayrıca bu dönemde yapılan harcamalarla ilgili belgelerin de imha edildiği ifade ediliyordu. Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu’nun (BDDK) hazırladığı bir raporda ise Eruygur’un Ziraat Bankası’nda 39 hesabı olduğu, bu hesaplardaki 7.5 milyon liranın beş kişinin hesabına aktarıldığı ve akıbetinin belli olmadığı belirtiliyordu. Jandarmanın örtülü ödenek hesaplarından Rem Mümessillik ve Dış Ticaret A.Ş. Yetkilisi Mehmet Sanibal hesabına 5.3 milyon, astsubay Recep Cömert hesabına 1.1 milyon, Şükrü Muammer Öner hesabına 900 bin lira, Sedat Kıyak hesabına 180 bin lira ve Mustafa Cem Beyazıt hesabına 45 bin lira aktarıldı.

İmhalar usule uygunmuş!
Bir türlü iyileşmeyen ve tutuklandığından beri sürekli hastanelerde kalan Levent Ersöz, İstanbul Tıp Fakültesi'nde kaldığı odada Ergenekon savcılarına söz konusu harcamalarla ilgili olarak yeniden ifade verdi. Ersöz, “2002- 2004 yıllarına ait haberalma ödeneğinin kullanılmasına ilişkin belgelerin bir tutanakla imhasına karar verildiği ve imha edildiği doğrudur. 2004 yılının temmuz- ağustos aylarında Eruygur’un emekliye ayrılacak olması nedeniyle onun dönemine ait haberalma ödeneğinin harcanmasıyla ilgili belgeler imha edilmiştir. Böyle bir imha gerçekleştirdiğimizi ve tutanak altına aldığımızı hatırlıyorum. Bir önceki jandarma genel komutanın dönemini incelediğimde aynı işlemin yapıldığını tüm belgelerin imha edildiğini görünce, 2004 yılında aynı usul takip edilerek haber alma ödeneğinin tüm defter ve kayıtları imha edilmiştir” dedi. Ersöz'ün ifadelerinden, Kuvvet komutanları ve Jandarma Genel Komutanlarının kirli işlerinin görev süreleri dolduğunda imha edilmelerinin 'usule' uygun olduğu anlaşılıyor.

Eruygur müzmin 'hasta'
Ergenekon savcıları, imha tutanağında imzası bulunan Recep Cömert, Adnan Sezer, Atilla Uğur, Hakkı Kılınç, Şener Eruygur ve hesaplarına para aktarılanları ifadeye çağırdı. Ergenekon tutuklusu Hasan Atilla Uğur ve emekli Korgeneral Hakkı Kılıç ifade verdi. Hem harcama belgelerinde imzası bulunan, hem de hesabına para aktarılan emekli Astsubay Recep Cömert ise gözaltına alınarak Terörle Mücadele Şubesi'ne götürüldü. Şener Eruygur, “sağlık” gerekçesiyle ifade vermedi.