19 Ocak 2010 Salı

TEKEL işçileri bugün açlık grevine başlıyor

TEKEL işçilerinin, bu akşam saat 16.00'ya doğru açlık grevini başlatması bekleniyor. Açlık grevine başlayacak olan işçi grubu, yapılacak olan sağlık muayenesi ile belirlenecek.

TEKEL işçileri, direnişlerinin 36. gününde açlık grevine başlamaya hazırlanıyor. Üç gün geceli gündüzlü olarak Türk-İş Genel Merkezi önünde yürütülen oturma eyleminin ve Pazar günkü mitingde hem Hükümete hem de Türk-İş yönetimine verilen ihtarın ardından, daha önce planlandığı gibi açlık grevi aşamasına geçiliyor. Tek Gıda-İş Genel Başkanı Mustafa Türkel, pazar günü yaptığı konuşmada sadece Hükümeti değil, genel grev kararı alınmasında söz sahibi olan Türk-İş, DİSK ve KESK yönetimlerini de eleştirerek gereken yapılana kadar açlık grevini sürdüreceklerini ifade etmişti.

TEKEL işçilerinin, bu akşam saat 16.00'ya doğru açlık grevini başlatması bekleniyor. Şu sıralar Türk-İş önünde eylemin ayrıntıları planlanıyor. Grevin 100 ila 500 işçi ile yürütülmesi bekleniyor. Açlık grevine başlayacak işçiler, yapılacak olan sağlık muayenesinin ardından kesinleşecek. İşçilerin sadece son üç günlük oturma eylemi sırasında değil, eylemin başından beri yani 36 gündür sokaklarda yağmur ve çamurun içinde olmaları, çoğunun sağlıksız koşullarda konaklamaları, son bir ayı simit, çay ve çorbadan ibaret bir beslenmeyle geçirmeleri sağlıkçıları endişelendiriyor. Türk Tabipleri Birliği (TTB), işçilerin açlık grevi kararına saygı duyduklarını ve kararın yanında olduklarını belirterek, birlik üyesi hekimlerin sürekli olarak işçilerin yanında olacağını ve gerekli önlemleri alacaklarını duyurmuştu. TTB, işçilerin eylemi kapalı alanda sürdürmesini istiyor. Açlık grevindeki eylemcilere aralıklı olarak şekerli sıvı veriliyor ve başta B vitamini olmak üzere vitamin ve mineralleri almaları sağlanıyor.

Oturma eylemi ve açlık grevini kapsayan eylem planı, eylemin 21. gününde Türkiye genelindeki TEKEL işçilerinin sandığa gitmesi ve işçilerin yüzde 99'unun “Eyleme devam” oyu kullanmasının ardından toplanan Tek-Gıda İş Şubeler Kurulu’nda çıkarılmıştı. TEKEL işçileri, 4-C’ye geçmeleri durumunda en fazla 11 ay olmak üzere 700 TL maaş alacaklarını, ancak ölmeleri durumunda ailelerine 12 ay 1.100 TL maaş bağlanacağını ifade ederek “Ölümüz dirimizden fazla para ediyor, ölmek var ama haklarımızı almadan dönmek yok” diyorlar.