15 Ocak 2010 Cuma

TEKEL işçilerinden 3 gün oturma eylemi

TEKEL işçileri ve aileleri, üç gün sürecek oturma eylemi için Türk-İş önünde sabahın erken saatlerinden itibaren toplanmaya başladı.

İşçiler, sabah saatlerinde otobüslerle Ankara'ya gelerek Türk-İş Genel Merkezi önüne yürüdü. İşçiler ve aileleri, yanlarında soğuktan ve yağmurdan korunmak için çeşitli malzemeler getirdi. İşçiler, Türk-iş önünde taleplerini içeren sloganlar atıyor. TEKEL işçilerinin 3 gün devam edecek oturma eylemi, kent dışından gelen tüm işçilerin Türk-İş önüne ulaşmasının ardından başlayacak. Sendika yetkilileri bunun için oturma eyleminin saat 16.00'da başlatılmasına karar verildiğini bildirdi. İşçiler Ankara'ya gelirken yanlarında içerisinde ihtiyaç duyabilecekleri malzemelerin bulunduğu valiz ve çantalarla geldiler. Bazı işçilerin beraberlerinde oturma eyleminde kullanacakları tabureleri de getirdikleri görüldü. Üç gün sürecek oturma eylemini, üç günlük açlık grevi izleyecek. Bu süreler içinde sonuç alınmaması durumunda ise ölüm orucu eylemi başlatılacak.

SAMSUN'DAN DA YOLA ÇIKTILAR
Bu arada, Samsun'daki TEKEL işçileri, Ankara'daki TEKEL işçilerinin eylemine destek vermek için yola çıktı. Tek-Gıda İş Sendikası Samsun Şubesi önünde toplanan TEKEL işçileri, haklarını sonuna kadar savunacaklarını, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini belirtti. Türk-İş 6. Bölge Temsilcisi İsmail Topçu tarafından Ankara'ya uğurlanan işçilere, çeşitli sendika ve siyasi partiler de destek verdi. TEKEL işçilerinden, Ankara'daki eylemlerinde sabırlı ve sakin olmalarını isteyen Topçu, "Aldığınız bu kararlar ve içinde bulunduğunuz bu inanç, inşallah Türkiye'deki emek sınıfının bütün sıkıntılarını çözecektir. Ben buna inanıyorum. Yolda konvoy halinde gitmeyin, dikkatli gidin, yolunuz açık olsun" dedi.

Topçu, Samsun'dan 2, 19 Mayıs ilçesi Ballıca TEKEL'den de 6 otobüsle işçilerin Ankara'ya gideceğini bildirdi. TEKEL işçileri, daha sonra çeşitli sloganlar atarak bindikleri otobüslerle Ankara'ya hareket etti.

KUMLU: TAŞ OLSA ÇATLAR
Türk-İş Genel Başkanı Mustafa Kumlu, "Eylemlerinize duyarsız kalan hükümeti kınıyorum" dedi.

Kumlu ve konfederasyon yöneticileri "sürekli eylem kararı" kapsamında çalışmama hakkının kullanımı kapsamında bu haftaki basın açıklamasını Türk-İş Genel Merkezi önünde yaptı.
Mustafa Kumlu, "Verdiğiniz ekmek mücadelesinde o kadar haklı ve masumdunuz ki bütün Türkiye'nin desteğini aldınız. Size sıkılan biber gazı, size sıkılan tazyikli su aslında bütün Türkiye'ye sıkılmış oldu ve bunun içindir ki burada 1 aydır 1 gün yalnız bırakılmadınız. Sizi 'yan gelip yatmakla' suçladılar. Sizi 'ideolojik davranmakla' suçladılar ama siz o onurlu ve dik duruşunuzla, taleplerinizi ifade edişteki samimiyetinizle bu suçlamaların hiç de doğru olmadığını tüm Türkiye'ye anlattınız. Size, sizin eylemlerinize duyarsız kalan hükümeti de kınıyorum. Bu ne duyarsızlık, bu ne umursamazlık anlamak mümkün değil. Taş olsa çatlar taş" ifadelerini kullandı. Kumlu, "Türk-İş'in önüne, buraya kulak ver. Bu sesi duy ey hükümet" dedi. Türk-İş Genel Başkanı Kumlu, konuşmasının sonunda işçisi, memuru, diğer toplum kesimlerini Pazar yapacakları mitinge davet etti. (CNNTURK)