14 Ocak 2010 Perşembe

TEKEL işçilerinden vapur işgali!

Türk-İş Genel Merkezi önündeki bekleyişlerine ek olarak, 15 Ocak'ta Ankara'da gerçekleştirecekleri büyük buluşmaya ve ardından devreye sokacakları oturma eylemlerine hazırlanan TEKEL işçileri, bir dizi başka eylemle de direniş kararlılığını göstermeye devam ediyor. Sermaye hükümetinin saldırılarına boyun eğmeyeceklerini çeşitli eylemlerle dile getiren TEKEL işçileri, bugün de İzmir'de bir vapur işgali gerçekleştirdiler.

500’e yakın TEKEL işçisi, öğle saatlerinde, Bostanlı-Konak arasında sefer yapan Yalova-1 adlı yolcu vapuruna ücret ödemeden toplu olarak biniş yaptılar. Yetkilerin vapurun yük ve yolcu miktarlarını belirleyen limiti aştığını söylerek iskeleden harekete izin vermemesi üzerine bir grup işçi vapurdan indi. İşçiler vapurda “Kurtuluş yok tek başına, ya hep beraber ya hiçbirimiz / TEKEL işçileri – Tek Gıda İş” pankartı açarken, Konak İskelesi'ne gelen işçiler “Tayyip 4-C'yi al başına çal!” “Gün gelecek, devran dönecek AKP hesap verecek!” sloganlarını attılar. Polis ile Tek- Gıda İş Sendikası temsilcileri, işçilerin vapurdan inmesi konusunda görüşme yaptıktan sonra ‘Kordon’ vapuruyla gelen 60 işçi de eyleme katıldı. Tek- Gıda İş Sendikası Bölge Temsilcisi Tufan Aysan yaptığı açıklamada Erdoğan'ın TEKEL işçilerinin sesini duyması için böylesi bir eylem gerçekleştirdiklerini, Perşembe akşamı Ankara'ya gideceklerini ifade etti. Açlık grevi ve ölüm orucu eylemlerini de deklare etti. Aysan'ın konuşması işçiler tarafından “Ölmek var, dönmek yok!” sloganı ile karşılandı.

Türk-İş 3'üncü Bölge Temsilci Mustafa Kundakçı ise yaratıcı bir eylem gerçekleştirildiğini ifad ederek işçileri kutladı. Açıklamaların ardından işçiler, Konak Meydanı İlk Kurşun Anıtı önüne kadar yürüdü.