8 Ocak 2010 Cuma

Tüm yurtta TEKEL işçilerine destek gösterisi

TEKEL işçilerinin 25 gündür devam eden eylemlerine yurdun çeşitli yerlerinde basın açıklaması yapılarak, destek verildi.

Türk-İş Antalya İl Temsilciliği, 25 gündür eylemlerini sürdüren TEKEL işçilerine, AKP Antalya İl Başkanlığı önünde düzenlenen basın açıklamasıyla destek verdi. Türk-İş Bölge Temsilciliği, AKP İl Başkanlığı önünde DİSK ve KESK üyelerinin de destek verdiği kitlesel basın açıklaması yaptı. Grup adına basın açıklaması yapan Türk-İş İl Temsilcisi Mehmet Ustali, AKP Hükümeti'nin, Türkiye'de çalışma yaşamında yaşanan tüm olumsuzlukların sorumlusu olduğunu ileri sürerek, bu ortamda süren TEKEL işçilerinin Ankara'daki eylemlerinin de 25'inci gününe girdiğini söyledi. Sadece TEKEL işçileri değil, özelleştirmeye, kapatmalara ve işsizleştirmelere muhatap tüm işçilerin huzursuz ve edişeli olduğunu ileri süren Ustali, İstanbul'da da Türk-İş'e bağlı sendika üyesi itfaiye işçilerinin işsiz kalma tehlikesine ve dayatmasına direnişle cevap verdiklerini söyledi.

Özelleştirme uygulamasının sürdüğü diğer iş yerlerindeki işçilerin de akıbetlerinin belirsiz olduğunu savunan Ustali, ''Bugün emekçilerin Türkiye'nin dört bin yanında verdiği mücadele, iş ve aş mücadelesidir. Sayın Başbakan, işçilerin kışkırtıldığını söylemektedir. Doğru söylüyor, işçileri kışkırtanlar var. Ama bunlar, işçinin aşını, ekmeğini elinden almak isteyenlerdir. Bunlar, 4-C dayatması ile birlerce işçiyi işsiz koymak isteyenlerdir. Hükümetin 15 Aralık tarihinden bu yana Ankara'da hak ve emek mücadelesi veren TEKEL işçilerine karşı duyarsız kalmasını protesto ediyoruz'' dedi.

Ustali, Türkiye'nin tüm illerindeki işçilerin TEKEL ve itfaiye işçileriyle dayanışma içerisinde olduklarını belirterek, Türk-İş'in de işçilere destek için meydanlardaki eylemlerini sürdüreceğini kaydetti.

Basın açıklamasında, dövizler taşıyan grup, hükümet aleyhine sloganlar da attı.

İZMİR İzmir'de, Türk-İş 3. Bölge Temsilciliğine bağlı bazı sendikalara üye işçiler, eylem yapan TEKEL işçilerine destek amacıyla AKP İzmir İl Başkanlığı önünde basın açıklaması yaptı. İl Başkanlığı önünde toplanan işçiler adına basın açıklamasını okuyan Türk-İş 3. Bölge Temsilci Yardımcısı Tuncay Kireçkaya, TEKEL işçilerinin eyleminin tüm ezilenlere umut olduğunu söyledi. Kireçkaya, şunları kaydetti: ''Ülkemizi sevmeye, haklarımızı korumaya, demokratik, laik, sosyal hukuk devletini savunmaya devam edeceğiz. 4/C'yi yırtıp başınıza çarpmaya devam edeceğiz. TEKEL işçileri, işçilerin, işsizlerin, emeklilerin, çiftçilerin, esnafın, gençlerin gururu, umudu oldu. Sendikacılıkta haksızlığa karşı isyan ve mücadele esastır. Biz çalışmak ve ürettiklerimizden adil pay almak istiyoruz.''

KESK İzmir Şubeler Platformu ve DİSK'e bağlı sendikalar, siyasi partiler ve sivil toplum kuruluşlarının da destek verdiği açıklama sonrası grup olaysız şekilde dağıldı.

SAKARYA Sakarya'da, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla AKP İl Binası önünde toplanan Türk-İş'e bağlı sendika üyesi işçiler, basın açıklaması yaptı. Grup adına konuşan Haber İş Sendikası Sakarya Şube Başkanı Cavit Tokpınar, herkes için ekonomik güvenlik ve sosyal adalet istediklerini belirterek, Türkiye'de on binlerce kişinin sokağa açlığa itildiğini öne sürdü. Grup, attıkları sloganların ardından dağıldı.

SAMSUN Samsun'da bir grup TEKEL çalışanı, AKP İl Başkanlığı önünde protestoda bulundu. Kendilerine destek veren bazı sendika üyelerinin katılımı ile Cumhuriyet Caddesi'ndeki AKP İl Başkanlığı önünde toplanan TEKEL çalışanları özelleştirme ve hükümet aleyhine slogan attı. Katılımcılar adına basın açıklaması yapan Fatma Nur Kartal adlı işçi, haklarını sonuna kadar savunacaklarını belirterek, mücadeleden vazgeçmeyeceklerini ifade etti. Açıklamanın ardından bir süre daha slogan atarak protestoda bulunan eylemciler, daha sonra dağıldı. Eylem sırasında güvenlik güçleri de çevrede önlem aldı.

KIRIKKALE Kırıkkale'de, sendika üyesi yaklaşık 350 işçi, mesai sonrası Cumhuriyet Meydanı'nda toplanarak, AKP İl Binası önüne kadar yürüdü. Hükümet aleyhinde sloganlar atarak yürüyen işçilere diğer sendika üyeleri de destek verdi. İşçiler, TEKEL İşçilerinin haklı eylemlerinde yanlarında olduklarını söylediler. AKP İl binası önünde toplanan işçiler adına basın açıklaması yapan Türk Metal Sendikası Kırıkkale Şube Başkanı Mürsel Öcal, Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun Türkiye çalışma yaşamındaki tüm sorunların sorumlusu olarak hükümeti gördüklerini belirterek, eylemlerin Tekel işçilerinin ve tüm işçilerin sorunlarının giderilene kadar sürdüreceklerini bildirdi.

BURDUR Türk-İş Burdur Temsilciliği, AKP İl Başkanlığı önünde düzenlenen basın açıklamasıyla TEKEL işçilerine destek verdi. Türk-İş Burdur İl Temsilcisi ve Şeker-İş Burdur Şube Başkanı Mustafa Onay, yaptığı açıklamada, TEKEL işçilerinin Türk-İş Genel Merkezi önünde süren eylemlerinin 25'inci gününde olduğunu belirtti. Türkiye'de işçi hak ve ihlalleri yaşandığını ileri süren Onay, ''Sizler de bu yangını söndürmek için mücadele veriyorsunuz. TEKEL işçilerinin yaşadıkları ve yaşattıkları Türk çalışma hayatının içinde bulunduğu durumun aynası olmuştur. Biz üreten, alın terinin baş tacı edildiği, özgürce örgütlenebileceğimiz, yasakların olmadığı bir Türkiye istiyoruz'' dedi. AKP Burdur İl Başkanlığı önündeki grup, hükümet aleyhine slogan attı.

BİTLİS Bitlis TEKEL Yaprak Tütün İşletme Müdürlüğü çalışanları, AKP Bitlis İl Başkanlığı önünde yaptıkları referandum sonucunu değerlendiren bir basın açıklaması düzenledi. Basın açıklamasını okuyan Tek-Gıda İş Sendikası Bitlis Şubesi Genel Sekreteri Ercan Güzelkaya, hükümetin her türlü baskısına rağmen TEKEL işçilerinin, eylemlerine devam ettiğini bildirdi. 14 Ocakta TEKEL çalışanlarının eşleriyle birlikte Ankara'da büyük buluşmayı gerçekleştireceklerini açıklayan Güzelkaya, TEKEL çalışanlarının özlük haklarıyla başka kurumlara nakledilinceye kadar eşleriyle birlikte Ankara'dan dönmeyeceklerini söyledi. Yapılan basın açıklamasına, bazı siyasi parti temsilcileri, KESK bileşenleri, sivil toplum örgütü temsilcileri, çalışanların çocukları destek sundu. AKP binasının önündeki yapılan açıklamasının ardından, işçiler sloganlar atarak, sebze haline kadar yürüdü.

TOKAT Tokat'ta, Türk-İş'in aldığı karar doğrultusunda TEKEL işçilerine yapılan eylemle destek verildi. Cumhuriyet Meydanı'nda TEKEL işçileri ve aileleriyle birlikte toplanan grup adına açıklama yapan Türk-İş Tokat Temsilcisi İsmail Duman, eylem yapan TEKEL işçilerinin haklı olduğunu savundu. Bir süre meydanda slogan atan grup, ''TEKEL Marşı'' olarak adlandırdıkları marşı okuduktan sonra dağıldı.

GAZİANTEP Türk-İş Gaziantep İl Temsilcisi Ali Tabur, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla AKP Gaziantep İl Başkanlığı binası önünde yaptığı basın açıklamasında, hükümetin çalışanların hak ve taleplere karşı duyarsız davrandığını savundu. Tabur, Türk-İş Başkanlar Kurulu'nun her çarşamba günü toplanarak, durum değerlendirmesi yapacağını, yeni eylem türleri ve takvimi belirleyeceğini de söyledi. AKP il binası önünde toplanan Türk-İş ve KESK'e bağlı işçiler, yapılan basın açıklaması sonrasında hükümet aleyhine sloganlar attı ve açıklama sonrasında ise olaysız dağıldı.

ADANA Adana'da, bir grup Tekel işçisi, ellerindeki mumlar ile protesto yürüyüşü yaptı. ASKİ kavşağında toplanan grup, ellerindeki mumlar eşliğinde, çeşitli sloganlar atarak, AKP İl binasına kadar yürüdü. Türk-İş 4. Bölge Temsilcisi Edip Gülnar, burada yaptığı açıklamada, Tekel işçilerinin sendikalaşma hakkından ve kıdem tazminatından yoksun bırakılmaya çalışıldığını öne sürdü. TEKEL işçilerinin eylemlerini artırarak devam ettireceğini söyleyen Gülnar, sorunlarının bir an önce çözülmesi gerektiğini ifade etti. Açıklama sonrası slogan atan grup olaysız dağıldı.

BALIKESİR Türk-İş Balıkesir İl Temsilciliği üyeleri, TEKEL işçilerine destek vermek amacıyla AKP Balıkesir İl Başkanlığı binası önünde eylem düzenledi. Türk-İş Balıkesir İl Temsilcisi Ertan Çelikel, çeşitli sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve üyelerinin de katıldığı eylemde yaptığı konuşmada, Tekel işçilerinin yalnız olmadığını söyledi. Çelikel, özlük hakları sağlanıncaya kadar TEKEL işçilerinin Ankara'yı terk etmeyeceklerini belirtti. Açıklamanın ardından grup üyeleri çeşitli sloganlar attıktan sonra olaysız şekilde dağıldı.

SENDİKALARDAN YÜRÜYÜŞLE DESTEK
Türk-İş ve KESK'e bağlı bazı sendikalar ile bazı siyasi partilerin üyeleri ve öğrencilerden oluşan grup, 25 gündür eylem yapan Tekel işçilerine destek yürüyüşü yaptı.

Türk-İş Genel Merkezi önünde ve Yüksel Caddesi'nde toplanan gruplar, ayrı ayrı Kocatepe Camisi yanındaki AKP İl Başkanlığı'na doğru yürüyüşe geçti. Yürüyüş sırasında bazı yollar trafiğe kapatıldı. Başkanlık önünde polis ekiplerinin kurduğu barikat önünde toplanan eylemciler, hükümet aleyhinde sloganlar attı. Türk-İş Ankara Temsilcisi ve Yol-İş Şube Başkanı Yusuf Doğan, burada yaptığı konuşmada, hükümetin, çalışanların sorunlarına karşı duyarsızlığını sürdürdüğünü iddia etti.

Tüm işçilerin huzursuz olduğunu savunan Doğan, işçilerin 4/C'ye mahkum edilmeye çalışıldığını söyledi. ''Emekçilerin iş ve aş mücadelesi verdiğini'' belirten Doğan, ''TEKEL işçilerine karşı duyarsız kalınmasının'' yanı sıra asgari ücrete ve emekliye yapılan düşük zammı da protesto ettiklerini ifade etti. Doğan, ''Hükümet sesimizi duyuncaya kadar eylemlerimiz sürecektir'' dedi. Açıklamanın ardından sloganlar eşliğinde Tekel işçilerine destek için Türk-İş Genel Merkezi'ne yürüyen grup, daha sonra dağıldı.

İSTANBUL'DA PROTESTO
TEKEL ve itfaiye çalışanlarının da aralarında bulunduğu Türk-İş'e bağlı sendikalara üye bir grup, Şişli'de protesto yürüyüşü yaptı. Cevahir Alışveriş Merkezi önünde toplanan sendika üyelerine, bazı sivil toplum kuruluşu ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. Gruptakiler sloganlar eşliğinde Halaskargazi Caddesinde yürüyüşe geçerken, trafiğin zaman zaman aksadığı, bazı sürücülerin korna çaldığı, vatandaşların da alkış tuttuğu gözlendi.

Güvenlik güçlerinin önlem aldığı AKP Şişli İlçe Başkanlığı önünde yürüyüşe son veren grup adına açıklama yapan Türk-İş 1. Bölge Temsilcisi Faruk Büyükkucak, Türkiye'de işçilerin haklarının ihlal edildiğini savundu. Türk-İş'in 23 Aralık 2009'da yaptığı toplantı sonrasında sürekli eylem kararı aldığını anımsatan Büyükkucak, Türk-İş olarak 81 ilde AKP il ve ilçe başkanlıklarına yürüyerek hükümeti protesto ettiklerini kaydetti.

Karşılarında, kamu sorumluluğu taşıyan, hak ve hukuk gözeten, Anayasayı, yasayı, Türkiye'nin taraf olduğu sözleşmeleri dikkate alan bir hükümet olmadığını iddia eden Büyükkucak, ''TEKEL işçilerine 4/C'yi dayatan, patron zihniyetine sahip ve patron gibi davranan bir siyasal iktidarın bulunduğunu'' savundu.

Siyasi iradenin emekliden, asgari ücretliden, halktan yarı aç yarı tok yaşamaya alışmasını istediğini öne süren Büyükkucak, iktidarın işçilere sendikasız, sigortasız, düşük ücretli ve güvencesiz çalışmayı dayattığını iddia etti. Gruptakiler açıklamanın ardından dağıldı.