9 Ocak 2010 Cumartesi

YTÜ’de neler oluyor?

YTÜ’de AKP döneminde atanan rektörlerden İsmail Yüksek’in yönetiminde geniş kapsamlı bir kadrolaşma operasyonu yürütüldüğüne dair ciddi iddialar var.

Yıldız Teknik Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne yaklaşık dört aydır yeni dekan ataması yapılmıyor. Fakülteye şu anda Rektör Yardımcısı ve matematik bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Ahlatçıoğlu, vekaleten dekanlık yapıyor. Fakülteye aylardır neden dekan atanmadığı ise belirsiz. Üç bölümü ve 20 kadar profesörü bulunan fakültede Rektöre göre “dekan olarak atanabilecek” isim yok. Prosedüre göre dekan ataması rektörün önerdiği ve tercihini belirlediği 3 isim arasından YÖK Genel Kurulu tarafından yapılıyor. Ancak İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi yaklaşık dört aydır vekaleten bir dekanla yönetildiği halde Rektör bekliyor. “Neyi bekliyor?” sorusunun yanıtı AKP döneminde, Abdullah Gül tarafından ikinci sırada seçilmiş olan İsmail Yüksek’in rektör olarak atanmasından beri, üniversitede hızlı bir kadrolaşma yaşandığı iddialarını doğrular nitelikte.
.
Bölüm kadroyu gazeteden öğreniyor
Rektörlüğün İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne iki yeni profesörlük kadrosu açtığı bu günlerde, fakültede, kadroların Yüksek’in İİF’ye dekan atamak üzere “kendi adamlarını” almak için açıldığı konuşuluyor. Bu iddiaları destekleyen pek çok veri mevcut.

Rektörlük tarafından geçtiğimiz ay iktisat ve işletme bölümleri için birer profesörlük kadrosu ilanı verildi. İktisat bölümüne açılan kadrodan iktisat bölümü üyelerinin ilanı görünceye dek haberi olmamış, ki bölümün kendisi için açılan ilanı gazeteden öğrendiği söyleniyor. Öğretim üyeleri ilanı görünce de çok şaşırmışlar zira İktisat Bölümü’ne kadro, İktisat Tarihi Anabilim Dalı için açılmış ancak bölüm üyeleri bu alanda profesör ihtiyacı bulunmadığını, kendilerinin böyle bir talebi olmadığını çünkü bu bölümde halihazırda iki profesörün görev yapmakta olduğunu söylüyorlar. İşletme Bölümünde de benzer bir durum söz konusu.

Fizik Bölümü’ne “yukarıdan” kadro
Benzer bir sürecin, geçtiğimiz aylarda Fen-Edebiyat Fakültesi’nde Fizik Bölümü’ne atanan Doçent kadrosu için de gerçekleştiği söyleniyor. Yine Rektörlük tarafından açılan kadroya, bölümde bu kadro için bekleyenlerden biri değil de dışarıdan bir kişi alınmış. Alınan kişi, akademide olağan bir prosedür olan, başvuru sırasında bölümle herhangi bir görüşme gerçekleştirmemiş ve doğrudan Rektörlük tarafından atanmış.

Göreve geldiğinden beri üç dekan ataması
İsmail Yüksek 2009’un Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından YTÜ Rektörü olarak atanmasının hemen ardından üç yeni dekan atamıştı. Fen-Edebiyat Fakültesine Prof. Dr. Ulvi Avcıata, İnşaat Fakültesine Prof. Dr. Ahmet Demir, ve Sanat ve Tasarım Fakültesine Prof. Dr. Ruhi Ayangil getirilmişti. Yüksek, yeni gelen öğrencilere İngilizce hazırlık derslerini veren Yabancı diller Yüksek Okulu’nun yönetimine de Fen Edebiyat Fakültesi Matematik Bölümü Öğretim Üyelerinden Prof. Dr. Fatma Tiryaki’yi müdire olarak atadı. Yine Matematik Bölümü’nden Tiryaki’nin yakın çalışma arkadaşlarından Prof. Dr. Mehmet Ahlatçıoğlu da Rektör Yardımcısı olarak atandı.

Öğrenci rehin alan Müdire’yi yine Yüksek atadı
Fatma Tiryaki'nin ismi soL okurlarına yabancı değil. Tiryaki okulda, ulaşım zamlarının protesto eden bir bildiri dağıttığı gerekçesi ile bir öğrenciyi saatlerce rehin almıştı. Tiryaki son olarak, yine kendisi tarafından uygulamaya konan, öğrencilere okul tarafından verilen internet şifresi için 55TL alınması uygulamasını protesto eden öğrencilere karşı okula çevik kuvveti “gereğinin yapılması” için çağırması ile gündeme geldi.

“Onu atamam bana muhalefet eder!”
YTÜ’de kadro atamalarında yaşananlar nedeniyle Rektörle bir görüşme gerçekleştiren Öğretim Üyeleri Derneği Başkanı Tahsin Yeşildere görüşmeyi ve son yaşananları soL’a değerlendirdi. Gelişmeleri kaygı verici olarak değerlendiren Yeşildere, Rektör İsmail Yüksek’e de yapılan işlemlerin “kadrolaşma izlenimi verdiğini” ve bundan rahatsızlık duyduklarını ilettiklerini anlattı. İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi’ne Dekan atamaması ile ilgili olarak Rektörün kendilerine, fakültede mevcut hiçbir öğretim üyesine güvenmediğini ve kendisinin dışarıdan getireceği kişiyi atamak istediğini açıkça söylediğini ifade eden Yeşildere, Rektörün fakülteden Dekanlık için ismi geçen bir öğretim üyesi ile ilgili olarak da, o kişiyi kesinlikle atamayacağı, çünkü o kişinin kendisine yönetim kurulunda muhalefet edeceğini bildiği şeklinde sözler sarf ettiğini anlattı. Söz konusu fakültede öğretim üyeliği yapmamış olan Rektörün, fakültenin öğretim üyeleri hakkında nasıl bu kadar kişisel ve kesin konuşabildiği ise merak ediliyor.

Rektörün haberi yokmuş!
Diğer yandan Rektörün yine aynı görüşmede, İnsan ve Toplum Bilimleri Bölümü’ne yeni atanan ve atamaları pek çok eleştiriye konu olan öğretim üyelerinin İlahiyat Fakültesi kökenli olduklarını bilmediğini, yine bu bölümde bir öğretim görevlisinin işine siyasal gerekçelerle son verilmesini bir gazateye yazdığı yazı ile eleştiren bir öğretim üyesine üniversite tarafından açılan soruşturmadan ise haberi olmadığını söylediğini anlatan Yeşildere bunun inandırıcı olmadığını belirtti.

Yıldız Teknik Üniversitesi, Özgür Sevgi Göral’ın bir televizyon programında Kürt sorunu hakkında konuştuğu için, İnsan ve Toplum Bilimleri’nde hak ettiği kadroya atanmamasını eleştiren bir yazı yazan, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ergun Aydınoğlu hakkında soruşturma başlattı. Aydınoğlu kademe durdurma cezasını öngören “bilimsel tartışma ve açıklamalar dışında, yetkili olmadığı halde basına, haber ajanslarına, radyo-televizyon kurumlarına resmi konularda bilgi veya demeç vermek”le suçlanıyor. Rektörlük yanıt vermediHaberimizde yer verdiğimiz iddialar hakkındaki görüşlerini sormak için Yıldız Teknik Üniversitesi Rektörlüğü’nü defalarca aradık ancak Rektörlükten “geri dönüleceği” yanıtı verilmesine rağmen herhangi bir cevap gelmedi. (soL)