2 Mart 2010 Salı

AKP’nin Behramoğlu’na açtığı davaya tepki

Şair Ataol Behramoğlu’nun bir televizyon programında AKP ve Tayyip Erdoğan hakkında ileri sürdüğü görüşleri nedeniyle kendisine hakaret davası açıldı. Yazar örgütleri davaya tepki gösterdi.

Şair ve yazar Ataol Behramoğlu’nun konuk olarak katıldığı, CNN Türk televizyonunda 2 Ocak 2010 tarihinde yayınlanan ve “Tarafsız Bölge” programında, AKP ve Başbakan Tayyip Erdoğan hakkında sarf ettiği sözlerle ilgili AKP ve Tayip Erdoğan tarafından kendisine hakaret davası açıldı. Behramoğlu’na açılan davayı kınayan Türkiye Yazarlar Sendikası, Pen Türkiye Merkezi, Edebiyatçılar Derneği, Tiyatro Eleştirmenleri Birliği Türkiye Merkezi ortak bir açıklama yayınlayarak, dava açılmasını yazarların düşünce ve ifade özgürlüğüne müdahale saydıklarını ifade etti.

“Düşünce ve ifade özgürlüğüne müdahale”
Ortak açıklamada Ataol Behramoğlu’nun Adalet ve Kalkınma Partisi ve Tayyip Erdoğan ile ilgili duygu, düşünce ve izlenimlerini dile getirdiği belirtilerek “Düşünce ve ifade özgürlüğü kapsamında değerlendirilebilecek görüşleri nedeniyle Ataol Behramoğlu'na Başbakan ve AKP tarafından hakaret davası açılmasını, biz yazarların da düşünce ve ifade özgürlüğüne müdahale sayıyoruz. Şairimize açılan bu davanın takipçisi olacağımızı kamuoyuna duyuruyoruz” deniliyor.

Behramoğlu ne demişti?
Ahmet Hakan tarafından sunulan söz konusu programa Behramoğlu’nun yanı sıra, Star gazetesi yazarı Mustafa Akyol, Radikal gazetesi yazarı Oral Çalışlar ve Milliyet gazetesi yazarı Kadri Gürsel de katılmıştı. Türkiye’deki gidişatın demokrasiye mi yoksa diktaya mı doğru olduğunun tartışıldığı programda Behramoğlu, AKP’nin seçimle gidip gitmeyeceği konusunda şunları söylemişti: “Tayyip Erdoğan geçmişindeki düşüncelerinden vazgeçmiş falan değil. Demokrasiyi bir araç olarak ve çıkarlarına uyduğu sürece kullanır. Ben AKP seçimi zorla alır derken şunu diyorum. Hile karıştırır, satın alır, kendi lehine çevirmek için elindeki her şeyi kullanır”. Behramoğlu’nun bu değerlendirmeleri AKP ve Tayyip Erdoğan tarafından hakaret davası açılmasının gerekçesi olarak gösterildi. (Kaynak: soL)