10 Aralık 2017 Pazar

Birçok ilde açıklama: OHAL değil insan hakları..!

Halkların Demokratik Partisi (HDP) MYK üyesi ve Batman Milletvekili Ayşe Acar Başaran, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası vesilesiyle yazılı açıklama yaptı.
"İnsan haklarıyla insandır" başlığıyla yayımlanan açıklama şöyle: "10 Aralık İnsan Hakları Günü'nü temel ve evrensel insan haklarının yok sayıldığı, ihlal edildiği bir dönemde karşılıyoruz. AKP iktidarının kendi çıkarı için ısrarla sürdürdüğü OHAL ve KHK rejimi zaten başlı başına insan hakları ihlali demektir. Devam etmesi de insan hakları ihlallerinin artması demektir. AKP-Saray rejimi 69 yaşında olan Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Beyannamesi'ni, altında Türkiye'nin imzasının bulunduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ni ayaklar altına almaktan bir an bile geri durmamaktadır. 6 milyon seçmenin iradesini temsil eden eş genel başkanlar, milletvekilleri, belediye eş başkanları, il ve ilçe yöneticileri cezaevindeyken; belediyelere kayyum atamaları ile yurttaşların siyasi iradeleri ve seçme hakları gasp ediliyorken; Kürt illerinde sokakta oynayan çocuklar zırhlı araçlarla yaşam hakkından mahrum ediliyorken; yüz binlerce insan herhangi bir hüküm olmaksızın işlerinden ihraç edilerek çalışma hakkına erişemiyorken; pasaportları iptal edilen insanlar seyahat özgürlüğünü kullanamıyorken; cezaevlerinde tutuklular onur kırıcı kötü muameleye ve işkenceye maruz kalırken, iktidar mensuplarının İnsan Hakları Günü’nü kutlayacak yüzü ve cesareti kendinde bulması kabul edilemez. İnsan, haklarıyla insandır. İnsan, yaşam hakkıyla, barış hakkıyla, haksızlıklara direnme hakkıyla insanlık onurunu korur".
‘OHAL ile birlikte insan hak ihlalleri arttı’
Ankara Tabip Odası İnsan Hakları Komisyonu da, Mimarlar Odası Toplantı Salonu’nda “İnsan Hakları İhlalleri ve Cezaevlerinin Durumu” konulu panel düzenledi. Türkiye’de insan hak ihlalleri, cezaevleri ve sağlık ile infaza ilişkin güncel sorunlar başlıklarının konuşulduğu panelde, HDP Grup Başkanvekili Filiz Kerestecioğlu, TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı ile CİSST üyesi İdil Aydınoğlu konuşmacı olarak yer aldı. Türkiye’de yaşanan insan hak ihlallerine ilişkin konuşan Kerestecioğlu, özellikle OHAL ile birlikte insan hak ihlallerinin arttığını belirtti.
‘Son 5 yılda 451 kişi cezaevinde yaşamını yitirdi’
TİHV Genel Sekreteri Metin Bakkalcı da, cezaevleri ve sağlık konulu sunumunda, cezaevlerini “organize şiddetin somutlaştığı bir mekan” olarak tanımladı.
Bakkalcı, sunumunda şu bilgileri paylaştı: “2005 yılında cezaevlerinde tutuklu toplamda 55 bindi. Ekim 2017 itibariye 228 bine çıktı. Aralık ayı itibariyle bu sayı 230 binlerin üzerine çıktı. Adalet Bakanlığı’nın hedefi ise 245 bin. Bunu da başaracaklar. Cezaevlerinde 1 Aralık itibariyle 17 kişi yaşamını yitirmiştir. Son 5 yılda ağır hastalığı Adli Tıp Kurumu (ATK) tarafından belirlenen 451 tutuklu ve hükümlü cezaevinde hayatını kaybetti.”
İnsan Hakları Derneği (İHD) Urfa Şubesi de, 10-17 Aralık İnsan Hakları Haftası kapsamında dernek binasında basın toplantısı düzenledi. Toplantıda açıklama yapan İHD Urfa Şube Eşbaşkanı Atilla Yazar, 10 Aralık’ın tarihçesine değindikten sonra Türkiye’de yaşanan hak ihlallerinin her geçen gün arttığını ifade ederek, zulme karşı direnmenin hak olduğunu söyledi.
İnsan hakları savunucularının meşru direnme hakkını sonuna kadar kullanacağını kaydeden Yazar, “OHAL koşullarında haklarımıza sahip çıkmak ve insan hakları ile demokrasiyi hatırlatmak için meşru direnme hakkımızı kullanmaktan başka bir yolun olmadığını tekrar vurgulamak isteriz. Yıllardır İnsan Hakları Haftası'nda kent merkezinde yürüyüşlerimizi yapıyorduk ancak şimdi OHAL bahane edilerek engelleniyor. Basın açıklamamızı bina içerisinde yapmak zorunda bırakıldık. Bizim için engellenen açıklamalar bazı dernekler için yasaklanmıyor. Urfa valisi açıklamasında ‘kamu yararı’ olan derneklere izin verileceğini duyurmuştu. Bizi ‘kamu yararı’ olarak görmeyen Urfa Valisi bizim dışımızda tüm derneklerin açıklamalarına izin verdi” dedi.
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) İstanbul Temsilciliği ise, 10-17 Aralık İnsan Hakları haftası etkinlikleri kapsamında Sultanahmet Meydanı'nda basın açıklaması düzenledi.
Bir daha asla demek için bir araya geldik’
Burada ilk olarak konuşan TİHV Genel Başkanı Prof. Şebnem Korur Fincancı, "Bir daha asla diyerek bütün dünyada yaşanan acılara karşı insan hakları beyannamesi oluşturulmuş. İnsan hakları savunucularının çabalarıyla peş peşe insan hakları alanında çok anlamlı adımlar atıldı. Ancak biliyoruz ki insanlık tarihi dinamik bir süreç. Gelgitlerle devam ediyor. Hak ihlallerinin yoğunlaştığı bir dönemle karşı karşıyayız" diye belirtti.
OHAL döneminde daha da ağırlaşan hak ihlalleri ile karşı karşıya olduklarını vurgulayan Fincancı, şöyle dedi: "Türkiye'de 150 binin üzerinden kamu çalışanı işinden edildiği, iş güvencesinin tamamen ortadan kaldırılması için düzenlemelerin OHAL ilanıyla gündeme getirildiği, yüzlerce gazetecinin işinden edildiği, onlarca basın kurumu, gazete, televizyon ve radyonun kapatıldığı, 600'ün üzerinde avukatın cezaevine gönderildiği, bir o kadar avukatın yasaklı ilan edildiği binlerce akademisyenin barış istediği için yargılandığı işkencelerin hayatın bir parçası olduğu bir dönemdeyiz. Bir daha asla demek için bir araya geldik. Aslında insan hakları mücadelemiz yıllardır sürüyor. Elimizden geldiğince kamuoyuna hak ihlallerini duyurmaya çalışıyoruz."
OHAL son bulmalı'

Daha sonra açıklamayı yapan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri 2017 yılında Türkiye’de çeşitli hak kategorilerinde gerçekleşen ihlallere değinerek, OHAL'de yaşanan hak ihlalleri ile işkence kötü muamele, yaşam hakkı, Kürt sorunu, cezaevleri, kadına yönelik şiddet başlıklarında yaşanan hak ihlallerini anlattı. Şu an Türkiye’de asgari standartlarda dahi demokrasiden söz edilemeyeceğini dile getiren Yoleri, "Bu nedenle demokrasi mücadelemiz baki ve kaçınılmazdır. Kürt sorunun savaşla çözülemeyeceği açıktır. Dolayısıyla barış mücadelemiz de baki ve kaçınılmazdır. Siyasal iktidarı da 28 Şubat 2015 Dolmabahçe deklarasyonuna sahip çıkmaya ve Türkiye halkının barış ve demokrasi iradesini tanımaya davet ediyoruz" dedi.