9 Aralık 2017 Cumartesi

“Bolu Hapishanesi TTE için pilot hapishane olacak” iddiası..!

Faşist AKP iktidarı devrimci tutsakları teslim almak için gündeme getirdiği tek tip elbise (TTE) dayatması sürüyor. Bir dizi hapishanede tutsakların giysilerine zorla el konularak TTE giymeye zorlanmalarının ardından, tutsaklara türlü baskılar ve dayatmalar devam ediyor.
Bolu F Tipi Hapishanesi’nde de tutsakların TTE giymeye zorlanarak tehdit edildiği öğrenildi. Yeni atanan hapishane müdürünün tutsaklara telefon görüşünde tekmil verme, TTE giyme ve yaka kartı takma dayatmasında bulunduğu ifade ediliyor. İdarenin tutsaklara Bolu F Tipi Hapishanesi’nin TTE uygulaması için pilot hapishane olacağını söylediği, “Bu tulumları giyip kimlikleri boynunuza takacaksınız. Yoksa ben yapacağımı bilirim” dediği de belirtiliyor.
24 yıldır hapishanede
Mezopotamya Ajansı’ndaki habere göre yaklaşık 6 ay önce Bolu F Tipi Hapishanesi'ne sevk edilen 24 yıllık tutuklu Mehmet Akpolat (42), 17 yıldır tekli hücrede tutuluyor. 18 yaşında hapishaneye giren, sırasıyla Bayrampaşa, Ermenek, Diyarbakır, Muş ve Rize hapishanelerinde kalan Akpolat, son olarak Bolu F Tipi Hapishanesi’ne sevk edildi. Bayrampaşa’da gördüğü işkence sırasında testisleri patlatıldığı için 6 defa ameliyat geçiren Akpolat’ın kalp hastalığı ve eklem rahatsızlığı da bulunuyor. Tek kişilik hücrede kalan Akpolat, telefonda tekmil vermediği için haftalık telefon hakkı kullandırılmıyor.
“Müdür tehditlerde bulunuyor”
Çocuğunun görüşüne giden anne Hanife Akpolat’a Bolu’daki koşullar anlatıldı. Anne Akpolat, hapishanedeki durumu şöyle aktardı: “Oğlumun sağ kolu şişmişti ve hareket ettiremiyordu. Cezaevi müdürü, koğuşa gidip ‘Sizi adam etmeye gelmişim. Bu tulumları giyip kimlikleri boynunuza takacaksınız’ deyip duruyor. Buna karşı tutuklular kapılara vurarak protesto ediyor. Müdür, herkese tek tip kıyafet giyeceği yönünde tehditlerde bulunuyor. 3 aydır telefon görüşmesi yapamıyoruz. Telefonda tekmil getirmediği için oğlumun sesini duyuyorum ve görüşme o anda santralden kesiliyor.”
“Hayatından endişe ediyorum”
Oğlunun hayatından endişe ettiğini söyleyen Akpolat, “Oğlum hastadır. Hayatından endişe ediyorum. Herkes duysun, Adalet Bakanlığı’na sesleniyorum: Bu kadar baskıyı, işkenceyi oğlum kaldıramaz” dedi.

Anne Akpolat’ın anlattığı baskı ve dayatmalarla ilgili konuşmak için hapishaneyi arayan Mezopotamya Ajansı, günlerdir farklı gerekçelerle hapishane yönetimiyle görüştürülmediklerini aktardı.