9 Aralık 2017 Cumartesi

CUMARTESİ ANNELERİ 663.Kez Bir araya Geldi “Polis Hüseyin Taşkaya’nın Akıbetini Bucak Aşiretine Sorun Dedi” ..!

Cumartesi Anneleri / İnsanları Galatasaray Meydanı’ndaki 663. buluşmalarında, bundan 24 yıl önce gözaltına alındıktan sonra bir daha kendisinden haber alınamayan Hüseyin Taşkaya’nın dosyasını kamuoyu ile paylaştılar.
Hüseyin Taşkaya’nın Urfa’nın Siverek ilçesinde asker, polis ve Bucak Aşireti mensuplarınca herkesin gözü önünde gözaltına alındığını belirten Cumartesi Anneleri / İnsanları, askerin polisi, polisin Bucak Aşireti’ni, Bucak Aşireti’nin ise devleti sorumlu gösterdiğine dikkat çekiyor.
“Devlet öldürdüklerinin kemikleriyle yüzleşmekten bile korkuyor”
6 Aralık 1993’te kaybedilen Hüseyin Taşkaya’nın kızı Serpil Taşkaya şunları söyledi:
“Çeşitli işkencelerden geçen, asit kuyularına atılan, katledilen insanların çocukları; anne-babalarıyız.
“Kayıp yakınlarının birçoğu ‘Belki geri döner’ diyerek kapılarını açık bırakıyor.
“Devlet öldürdüklerinin kemikleriyle bile yüzleşmekten korkuyor. Bu insanlık dışı uygulamaların hesabını vermekten korkuyor.
“Devlet şunu iyi bilsin ki geçmişin hesabını vermeden, özgür ve adil bir gelecek olmayacak.
“Babamı hapishanede tanıdım”
Hüseyin Taşkaya’nın oğlu Şerif Taşkaya ise şunları dile getirdi:
“Babam işadamıydı. 1980’de tutuklandı. Ben 6 aylıktım, babamı hapishanede tanıdım. Çıktıktan sonra işinde gücünde, insanlara yardımcı oluyordu.
“1993’te babam birçok insanın gözü önünde JİTEM, polis ve korucular tarafında dipçiklerle darp edilerek gözaltına alındı. Bir daha haber alamadık.
“Hukuki mücadeleden bir şey beklemiyoruz. Eğer bir savcı, JİTEM ve koruculardan emir alıyorsa vay o adalete. Kemikleri verilsin, failler yargılansın çünkü onlar bu devleti zehirledirler.”
“Bucak Aşiretinin hedefindeydi”
Bu haftaki İnsan Hakları Derneği (İHD) Gözaltında Kayıplara Karşı Komisyon adına basın metnini Hüseyin Taşkaya’nın yeğeni Sürgün Taşkaya okudu:
“42 yaşındaki 4 çocuk babası Hüseyin Taşkaya Siverek’te yaşıyor ve müteahhitlik yapıyordu. 90’larda Siverek, devletle ilişkisi Başbakanlık Teftiş Kurulu Raporunda da belgelenen Bucak Aşireti’nin hâkimiyetindeydi. Söz konusu raporda da belirtildiği gibi güvenlik güçleri yetkilerini adeta Bucak Aşireti’ne devretmişti.
“Çevresinde sözüne itibar edilen Hüseyin Taşkaya Siverek’teki ağır hak ihlallerini eleştirdiği için güvenlik güçlerinin ve Bucak Aşireti’nin hedefindeydi.
“Askerler, polisler, aşiret mensupları gözaltına aldı”
“Bu nedenle evini İstanbul’a taşıdı. Ailesini yerleştirdikten sonra yarım kalan işlerini tamamlayıp İstanbul’a dönmek üzere Siverek’e geldi ve amcası Mehmet Taşkaya’nın evinde yaşamaya başladı.
“Kısa bir süre sonra 6 Aralık 1993 tarihinde askerler, polisler ve Bucak aşiretine mensup korucular otuz araçlık konvoyla, Siverek’in Bağlar Mahallesindeki Mehmet Taşkaya'nın evine baskın yaptı. Evde bulunan Hüseyin Taşkaya gözaltına alındı. Gözaltına direnen akrabaları ağır biçimde darp edildi.
“Sedat Bucak, ‘bizimkiler almış, devlete teslim etmiş’ dedi”
“Askeri yetkililer gözaltından kısa bir süre sonra Taşkaya’nın polisler tarafından götürüldüğünü söyledi.
“Emniyet ve valilik ‘Sedat Bucak’a sorun’ dedi. DYP milletvekili, aşiret reisi- korucubaşı Sedat Bucak ‘ Bizim ekip almış fakat devlete teslim etmiş; bundan sonra haberimiz yoktur, devlet biliyor’ dedi.
“Siverek Cumhuriyet Başsavcılığı, akrabalarının ve bütün mahallelinin tanıklığında gerçekleşmesine rağmen Hüseyin Taşkaya’nın gözaltına alınmasını ailenin ‘soyut iddiası’ olarak değerlendirdi ve herhangi bir delile ulaşılamadığını iddia ederek Takipsizlik Kararı verdi.
“Gözaltı kayıtlara geçirilmedi”
“Ailenin tüm başvurular sonuçsuz kaldı. Hüseyin Taşkaya’dan bir daha haber alınamadı.

“Hüseyin Taşkaya’nın gözaltına alındığı kayıtlara geçirilmedi. Bugüne kadar akıbeti ve nerede olduğu konusunda hiçbir bilgi verilmedi. Kaybedenlere suçlarını gizleme, izlerini örtme ve cezadan kurtulma imkanı verildi.”