2 Aralık 2017 Cumartesi

Sözümüz var Vazgeçmiyoruz" eylemine polis engeli..!

Sözümüz var’ sloganıyla bir araya gelen gazeteciler, avukatlar ve akademisyenler, basın ve ifade özgürlüğünün kısıtlanmasına karşı dün Kadıköy Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda buluştu. Eylemde, barış bildirisini imzaladıkları için ihraç edilen akademisyenler, mesleklerini yaptıkları için tutuklanan avukatlar, hakikati dile getirdiği için hapsedilen gazeteciler için adalet talep edildi. Mehmet Ayvalıtaş Meydanı’nda toplanan katılımcılar Kadıköy Altıyol’a yürümek istediler.
Ancak güvenlik güçleri OHAL gerekçesiyle katılımcıların toplu bir şekilde sloganlarla yürümesine izin vermedi. Aralarında HDP’li vekil Filiz Kerestecioğlu, CHP’li vekiller Barış Yarkadaş, Mahmut Tanal, EMEP MYK Üyesi Levent Tüzel’in de bulunduğu onlarca kişi dağınık ve slogansız şekilde Altıyol’a kadar yürüdü. Kadıköy halkı alkışlar ve ıslıklarla gruba destek verdi. Eyleme cübbeleriyle katılan Adalet Nöbeti katılımcısı avukatlar, ellerinde tutuklu meslektaşlarının ve iki yıl önce öldürülen Tahir Elçi’nin fotoğraflarını taşıdı. Akademisyenler, “Akademi iktidara biat etmeyecek” dövizi taşırken gazeteciler de tutuklu meslektaşlarının fotoğraflarını taşıdı. Kadıköy Altıyol’da yapılan eylemle aynı anda Brüksel, Londra ve Paris’te de eylemler yapıldı. Dışarıdaki Gazeteciler, Barış Akademisyenleri ve Adalet Nöbeti’nin ortak basın açıklamasını gazeteci Ertuğrul Mavioğlu okudu. Mavioğlu, “Hakikatin kamusallaşması adına, her türlü tehdide, gözdağına, linç ve tecrit koşullarına rağmen dimdik ayakta kalmayı başaran tutuklu gazeteci arkadaşlarımız için yürüyoruz. Çünkü bizim hakikate sözümüz var. Milyonlarca dolarla dönen rüşvet çarklarının, vergi kaçakçılığının, adam kayırmacılığın ayyuka çıktığı bu günlerde; hapse attığınız gazetecilerin ne bayrağın ardına gizleyecek suçları, ne de dinin arkasına saklayacak günahları var.

Sadece ve sadece barış istedikleri, çocuklar öldürülmesin dedikleri için önce kanun hükmündeki kararnamelerle işlerinden, öğrencilerinden uzaklaştırılan, şimdi de her biri ayrı ayrı terör sanığı yapılmaya çalışılan akademisyenlerin haksız ve yalnız olmadıklarını anlatmak için yürüyoruz” dedi. Tutuklamalara ve gözaltılara rağmen mahkemelerdeki savunma kürsülerinin boş kalmayacağını kaydeden Mavioğlu, şöyle konuştu: “Boş yere, taşları bağlayıp köpekleri salarak toplumu hizaya getirme hayalleri kurmayın. Avukatlarını tutuklayıp, Soma, Ankara, Suruç, Ermenek, Berkin davalarının sahipsiz kalacağını sanmayın. Savunma, dün olduğu gibi bundan sonra da nerede olması gerekiyorsa orada olmaya devam edecek. Evet, inatçıyız, vazgeçmiyoruz. Çünkü sözümüz var! Gençlere, çocuklara, kadınlara, düne, bugüne, yarına dair sözümüz var. Her daim haksızlıklara karşı feryat ederiz ama sözümüzden feragat etmeyiz. Evet sözümüz var! Çünkü biliyoruz: Sözün bittiği yerde faşizm başlar.”