Tütün üreticileri, satıcıları ve toptancıları, Eminönü İskele Meydanı’ndan hükümete bir kez daha, “Ekmeğime dokunma, yasayı geri çek ” uyarısında bulundu. Adıyaman’da tütüncülere yapılan polis saldırısını kınayan tütüncüler, kıyılmış tütüne yasak getiren Torba Yasası geri çekilene kadar mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.
Birgün’den Zeynep Kuray’ın haberine göre, “Tütünüme dokunma” sloganıyla İstanbul Eminönü İskelesi Meydanı’nda bir araya gelen tütün üreticileri, satıcılar ve toptancıları, kıyılmış tütüne getirilen yasağın kaldırılmasını ve tütün üretimin yasal statüye kavuşmasını talep etti.
Adıyaman’da tütüncülere yapılan polis saldırının kınandığı eylemde, kıyılmış tütün poşetleri taşındı. Eylemde “Tütünüme dokunma, yerli malı kaçak olamaz. Abuzer eminin tütünü yasak, Sam amcanın tütünü serbest” yazılı pankart açıldı. Sık sık, “ Tütünüme dokunma”, “Tütüne dokunan eller kırılsın” sloganlarını atan tütün emekçileri adına açıklamayı Bingöl Kaldan okudu.
Kıyılmış tütüne getirilmek istenen yasağa tepki gösteren Kaldan, “Bizler, sabahın erken saatlerinde kalkıp tarlada gece geç saatlere kadar yorgunluk, hastalık demeden çalışan çiftçileriz ve onların yakınlarıyız. Toprağa ektiğimiz tohumları alın terimiz ile sulayarak evine ekmek götürmeye çalışan tütün üreticileriyiz” dedi.
“Yasa geçerse ekmeğimizden olacağız”
Torba yasanın geçmesi halinde çiftçinin ekmeğinin elinden alınacağını vurgulayan Kaldan, “Kendi topraklarımızda yetiştirdiğimiz milli ürünümüz tütün ile bizi kaçakçı ilan etmektedir. Bizi 6 yıl hapse mahkum edecek, ekmek paramızı elimizden alacak torbaya yasaya karşı demokratik mücadelemiz devam edecektir” diye konuştu.
“Asgari ücret ile çalışan bir insan eğer sigara içiyorsa tütün içmeden nasıl geçinecek?”
Açıklamanın ardından söz alan tütüncüler, itirazlarını teker teker dile getirdi. Üretici Bilal Kavak, Adıyaman ‘da ekmekleri için mücadele eden tütüncülere her koşulda destek olacaklarını kaydetti.
Tütün satıcısı Mehmet Karakurt, tütün şubesinin olduğunu ve halihazırda 16 kişiyi çalıştırdığını anlatarak, “Bu insanların aileleri de var. Yerli tütünümüzü elimizden almak istiyorlar. Tütün içmeyin diyorlar. Asgari ücret ile çalışan bir insan eğer sigara içiyorsa tütün içmeden nasıl geçinecek? Tütün çok avantajlı. Bizim ekmek kapımız. Tütünden başka geçim kaynağımız yok” diye konuştu.
Başbakan Binali Yıldırım tütüncüleri provokatör olarak göstermesine de tepki gösteren Karakurt, “Tütünü ekmek serbest satmak yasak. Anlam veremiyorum artık. Bize bir yok göstersinler. Bütün çiftçiler kan ağlıyor. Samanı bile ithal edilecek bir ülke haline geldik” diye konuştu.
“Her birimize en az 10 bin TL ceza kesildi”
Tütün satıcısı Seyithan Kurttepe, tütün yasasına karşı yasal haklarını kullandıklarını vurgulayarak, “Bizler emekçi insanlarız” hatırlatmasında bulundu. Kurttepe, tütüncüler olarak yasa geri çekilene kadar mücadeleye devam edeceklerinin altını çizdi.
Üretici Azmi subaşı ise, 9 yıldır tütünden ekmek yediğini, bu sayede çocuklarını okuttuğunu ifade etti. “Madem yasaklayacaklardı o zaman neden bizden vergi alıyorlar?” diye soran Subaşı, “Kiramızı ödeyemez hale geldik. Her birimize en 10 bin TL para cezası kesildi” dedi.