26 Mart 2009 Perşembe

Adana’da yine ceza: Altı çocuğa 25 yıl

Adana’da, ağır ceza mahkemelerinin çocuklara yönelik verdiği ağır cezalara bir yenisi eklendi. Polisi taşladığı, yasadışı slogan atıp bir araca zarar verdiği ileri sürülen altı çocuğa toplam 25 yıl 10 ay hapis cezası verildi. İnsan Hakları Derneği Adana Şubesi’nden yapılan açıklamaya göre, Adana’da beş ay içinde 41 çocuğa toplam 143 yıl hapis cezası verilmiş oldu.

Adana Başsavcılığı’nın hazırladığı iddianameye göre, DTP’nin başlattığı kampanya kapsamında 13 Ocak 2008’de, yaklaşık 40 kişi Saydam Caddesi’nde toplanarak Abdullah Öcalan lehine slogan attı. İddiaya göre, caddeden geçen araçları taşlayan grup, bir aracın ‘ön sağ çamurluğunun arka kısmında 15 santimetre çapında hasar’ meydana getirdi ve camı kırdı. Lastik yakmak isteyen gruba mahallede yaşayan Araplar karşı çıkınca iki grup birbirini taşlamaya başladı. Bunun üzerine polis müdahale etti ve topluluk kaçıştı.

Polis, iddiaya göre, 14 yaşındaki D.T. ile 15 yaşındaki O.Ç.’yi bir evin damında saklanırken buldu. O.Ç., ifadesinde, ‘Yusuf’ adlı dernek başkanının, “Parka gelin, Nevruz yapacağız. Apo’nun avukatları gelecek, lastik bulup yakın” dediğini, bunun üzerine parka gidip minibüsleri taşladıklarını anlattı.

Eylem sonrası D.T. O.Ç.’nin yanı sıra 17 yaşındaki Ç.S. ve E.A., 15 yaşındaki H.A. ve 14 yaşındaki S.A. da yakalanmıştı. Mahkeme altı çocuğu, ‘örgüt adına suç işlemek, örgüt propagandası yapmak ve mala zarar vermekten’ tutukladı. Çocuklar üç ay cezaevinde kalıp tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı.

Adana 7. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 23 Mart’ta görülen karar duruşmasında; yaşları 15’ten küçük olan H.A., O.Ç., S.K. ve D.T.’ye üç yıl 11’er, yaşları 15’ten büyük olan Ç.S. ve E.A.’ya ise aynı suçlardan beş yıl 20’şer gün hapis cezası verildi. Altı çocuk toplam 25 yıl 10 ay hapis cezasına çarptırıldı. Böylece altı çocuğa, temyiz sürecinin ardından hapishane yolu göründü.

Adana’da son beş ay içinde ağır ceza mahkemelerinde 41 çocuğa toplam 143 yıl altı ay dokuz gün hapis cezası verildi.

Radikal / 26.03.09