20 Mart 2009 Cuma

Nature'den sansür tepkisi

Dergi Türkiye'deki sansürle ilgili bir habere yer verdi.

Dünyanın önemli bilim dergilerinden Nature, ‘Darwin sansürü’ için ‘türbandan sonraki en büyük kriz’ dedi ve Bakan Aydın’ı eleştirdi

TÜBİTAK yayını “Bilim ve Teknik” dergisinden Darwin dosyasının çıkarılmasının yankıları sürerken, dünyanın önde gelen bilim dergisi “Nature”ın internet sitesinde dün “Türkiye evrimi sansürlüyor” başlıklı bir haber yayımlandı.

Haberin girişinde Türk hükümetinin bilim için birçok ülkeden fazla şey yaptığı, ancak sansürlenen bir dergi ve kovulan bir genel yayın yönetmeni nedeniyle yapılan iyi işleri riske attığına dikkat çekildi.

Dergi, bu olayın Türk akademik dünyasında geçen yıl üniversitelerde türban yasağının kaldırılmasından bu yana meydana gelen en büyük kriz olduğunu yazdı.

‘Yangına körükle gitmek’

Bilim insanlarının olaydan dolayı haklı olarak öfkelendiği ve protestoların sürdüğüne değinen dergi, Devlet Bakanı Mehmet Aydın’ın konu ile sözlerini de eleştirdi. Bakan Aydın’ın, “Ne kavgamız olabilir, adam ölmüş gitmiş” açıklamasıyla ateşe körükle gittiğini yazan dergi, bakanın “TÜBİTAK’ın, yanlış olsa da bilime hizmet edenlerin fikirlerini yansıtması gerektiği” söyleyerek olayı daha kötü bir hale getirdiğine dikkat çekti.

Bilim ve Teknik’in Genel Yayın Yönetmeni Çiğdem Atakuman’ın, TÜBİTAK Başkan Yardımcısı Prof. Ömer Cebeci’nin kendisine Darwin kapağının yaklaşan yerel seçimler döneminde bir provakasyon olduğunu söylediğine de değindi. Dergi, bu tartışmanın Türkiye’de bilimi sıkıntıya sokan bilime siyasi müdahale ile yaratılışçılığa kamuoyunca verilen büyük destek konularını odak noktası haline getirdiğini yazdı.

‘İktidarın ideolojisi’

Türkiye’de de birçok ülkede olduğu gibi kamu hizmetinin iktidar partisinin ideolojisini yansıtmasının beklendiğini belirten haberde, nüfusun büyük çoğunluğu gibi birçok üst düzey hükümet görevlisinin de evrime inanmadığı ifade edildi.

Dergi, Avrupa Birliği’nin Türkiye müzakerelerinde açtığı “bilim ve teknoloji” faslı için daha fazla reform talep etmediğini, ancak bu olaydan sonra AB yetkililerinin TÜBİTAK’a siyasi müdahale üzerine harekete geçeceğini yazdı. Avrupa Parlamentosu‘nun geçen hafta sansür gibi alanlarda Türkiye’nin daha hızlı bir gelişme kaydetmesi gerektiğini belirten rapora dikkat çekilen haberde, Avrupalı yetkililerin son dönemde yaşananların ülkenin bu aşamada biraz daha mesafe katetmesi gerektiği ifade edildi.

‘Ders çıkarılmalı’

TÜBİTAK’ın “Bilim ve Teknik” olayıyla ilgili şeffaf bir soruşturma başlatması gerektiği yazan dergi, kurumun evrim, akıllı tasarım ile yaradılışçılık konularındaki duruşunu açık şekilde ortaya koyması gerektiğini belirtti.

Haberin sonunda Türkiye’deki iktidar partisinin bu son olaydan ders çıkarması gerektiğini ifade eden dergi, partinin dini bilim politikasının dışında tutmasının ve bunu görünür kılmasının gerekli olduğunu yazdı.

gercekgundem.com /20.03.09