22 Mart 2009 Pazar

NEWROZ KÜRDİSTANIN HER YERİNDE ÇOŞKUYLA KUTLANDI


2009 Newrozu faşist diktatörlüğün ve burjuva düzen partilerinin, Kürt özgürlük hareketini kuşatarak etkisiz hale getirme ve ABD merkezli TC devleti ve Güney Kürdistanlı işbirlikçiler ittifakıyla ezilip tasfiye edilen planlarının ısıtıldığı koşullarda, Kürt halkı Newroza koşarak inkarcı ve imacı politikalara yanıt vererek PKK ve DPT etrafında yıkılmaz bir birlik oluşturduğunu ortaya koydu. Bu yerel seçimler öncesi egemen sınıflara ve onların düzen partilerinide Kürt halkının vermiş olduğu bir yanıttı. Milyonların sokakları ısıttığı, Newroz kutlamaları Kürt sorununun demokratikçi halkı bir çizgide çözülmeden, iflas etmiş politikaların Kürt emekçilerinin direnişini faşist bakskı ve teröörle ezme ve dağıtmaları mümkün olmaz.
Batman'da görkemli Newroz

Batman’da dün gerçekleştirilen görkemli Newroz kutlamasına 100 bini aşkın kişi katılırken DTP Milletvekilleri ve parti yöneticileri de kutlamalarda hazır bulundu.

Abdullah Öcalan posterleri, Demokratik Konfederalizm bayrakları ve yeşil sarı kırmızı flamalar ile DTP bayrakları açıldığı kutlamalarda alanı dolduran onbinlerce kişiye seslenen DTP Eşbaşkanı Emine Ayna 'Zalimlerin Dehakların ve inkar-imhacılığı dayatanları bu ateşte yanacaklar' dedi.

Öcalan sloganlarının atıldığı Newroz kutlamalarında DTP milletvekilleri Bengi Yıldız, Ayla Akat Ata ve Selahattin Demirtaş’ın yanısıra DEP eski Milletvekilli Hatip Dicle de yer aldı.
Siirt’te onbinler buluştu

Yine Siirt’in Kurtalan ilçesindeki Newroz kutlamalarına onbinlerce kişi katıldı. DTP Milletvekili Osman Özçelik’in kitleye seslendiği kutlamalarda Newroz’un tarihçesine değinildi.
Urfa’da Newroz kutlaması

Urfa’daki Newroz kutlamasında konuşan DTP Eşbaşkanı Ahmet Türk, Abdullah Öcalan'ın dışlanarak Kürtlerin özgürleşemeyeceğini belirterek, Kürt sorununun çözümü için Öcalan'ın serbest bırakılması gerektiğini söyledi.
Diyarbakır’da yüzbinlerin Newroz coşkusu...

Bugün (21 Mart) ise sabah saatlerinden itibaren Diyarbakır’ın Newroz Parkı’ndaki alana 100 binler akın etti. Kitleye hitap eden DEP eski Milletvekilli Leyla Zana, Kürt diline dönük baskılara değindiği konuşmasında Başbakan Tayyip Erdoğan’ı eleştirdi.

Diyarbakır Belediye Başkanı Osman Baydemir’in de konuşma yaptığı kutlamalarda Zana’nın seslenişinin ardından Zana'nın alanın ortasında protokol Newroz ateşi yakıldı. Diğer yandan Newroz kutlamasında Abdullah Öcalan’ın gönderdiği Newroz mesajı okundu.
Yüksekova’da devlet terörü unutulmadı...

Hakkâri Yüksekova'da Newroz kutlamaları yöresel kıyafetleriyle alanı dolduran onbinlerce kişinin katılımıyla başladı. Yoğun kalabalıktan dolayı izdihamın yaşandığı alana giremeyenler evlerin balkonlarına ve çatılarına çıktı.

Yüksekova'da 2008 yılında yapılan Newroz kutlamaları sırasında çıkan olaylarda yaşamını yitiren İkbal Yaşar ile Fahrettin Şadal anısına düzenlenen Newroz kutlamasına katılan on binler DTP İlçe binasından kutlamanın yapılacağı spor sahasına doğru yürüdü.

PKK ve Abdullah Öcalan sloganlarının atıldığı kutlamada DTP Hakkari Milletvekili Hamit Geylani de yer aldı. 2008 yılında yaşanan olaylarda yaşamını yitiren İkbal Yaşar ve Fahrettin Şadal anısına yapılan bir dakikalık saygı duruşu ile başlayan kutlamalar halaylarla devam etti.
Adıyaman’da Newroz kutlaması

Adıyaman’da Yeni Mahalle Kavşağı Hacı Gürbüz Camisi önündeki kutlamada DTP bayrakları, yeşil, sarı, kırmazı flamalar açılırken, sık sık "Bijî Serok Apo", "Bijî Newroz", "Şehit namirin" sloganları atıldı. Kutlamalara DTP Batman Milletvekili Ayla Akat Ata da katıldı.
Antep Nizip’te Newroz yürüyüşü

Antep'in Nizip İlçesi'nde, DTP Nizip İlçe Teşkilatı binasında bir araya gelen yüzlerce kişi Newroz'un kutlanacağı eski Sebze Hali alanına doğru yürüyüş yaptı. Kutlamalar sırasında yapılan konuşmalarda ağırlıklı olarak AKP'nin dağıttığı kömür ve beyaz eşya yardımları ile halkı kandırmaya çalıştığına vurgu yapıldı.
Malatya Newroz’unda protesto

Malatya'da Newroz, Şeker Stadyumu'nda 700'e yakın kişinin katılımı ile kutlandı. DTP, EMEP, ÖDP, KESK'e bağlı sendikalar ve kitle örgütlerinin bayrak ve pankartlarıyla katıldığı Newroz'da, Kürtçe ve Türkçe sunum yapıldı. Malatya'daki Newroz kutlamasında yapılan konuşmalarda AKP hükümetinin politikaları protesto edildi.
Şırnak’ta Newroz coşkusu

Sabahın erken saatlerinde Ömer Kabakçı Meydanı'nda bir araya gelen 30 bin Şırnak'lı ise büyük bir çoşkuyla Newrozu kutladı. Yapılan konuşmaların ardından kitleye karanfil dağıtan katılımcılar daha sonra kitleyle birlikte şarkılar eşliğinde halay çekti.
Muş’ta Newroz yürüyüşü

Muş merkezde sabah saatlerinden itibaren bir araya gelen kitle birçok noktadan kutlamanın yapılacağı Şehir Stadyum yanında bulunan boş alana doğru yürüdü. DTP Muş Milletvekili Sırrı Sakık’ın da katıldığı kutlamalarda coşku hakimdi.
Mersin’de kutlamalar sürecek

Mersin’de yedi ayrı yerde Newroz ateşleri yakıldı. Yarın metropol miting alanında kutlanacak olan merkezi kutlama öncesi yedi ayrı bölgede kutlamalar başladı. 22 Mart Pazar günü Metropol miting alanında yapılacak olan merkezi kutlama öncesi yedi ayrı bölgede kutlamalar başladı.

Yine birçok ilde gerçekleştirilen merkezi Newroz kutlamalarının yanısıra Newroz coşkusu Kürdistan’daki birçok ilin ilçelerine de yansıdı.

Batman’ın Kozluk ilçesi ile Şırnak’ın İdil ilçesi ve Erzurum’un Hınıs ilçesinde binlerce kişi bir araya gelerek Newroz’u coşkuyla kutladı.

Kürdistan Newrozları ANF ve Gündem Online'dan derlenm