24 Mart 2009 Salı

Yönetmeni ‘Kapital’ müzikalini anlattı

Karl Marx’ın ‘Das Kapital’ adlı eserini müzikal olarak sahneye koymaya hazırlanan Çinli yönetmen He Nian, ‘Marx’ın ekonomik teorilerini, izlenmesi keyif verecek güncel, ilginç ve eğitici bir oyun haline getireceklerini’ söyledi. Müzikali sahneleyecek Şanghay Drama Sanatları Merkezi yöneticisi Yang Şaolin de eserin halen günümüzün ekonomik ve sosyal sorunlarına yanıt verdiği görüşünü dile getirdi.
China Daily gazetesinin haberine göre, ilk gösterimi gelecek yıl yapılacak müzikal şarkı, dans, canlı müzik, animasyon ve yeni teknolojiyi bir arada bulunduracak. Müzikalde patronlarının kendilerini sömürdüğünü fark eden bir grup şirket çalışanının öyküsü anlatılacak. Yönetmen He Nian, herkesin sömürülmeye farklı tepki göstermesini sergilerken ünlü Japon filmi ‘Raşomon’dan esinlendiklerini söyledi. ‘Raşomon’da, eski Japonya’da bir kadın, kocası öldürüldükten sonra tecavüze uğrar. Olayı gören birkaç kişi vardır, fakat herkes farklı bir şey söyler.
Wall Street-Şanghay ilişkisi
Müzikalde bazı çalışanlar patronları tarafından sömürülmek istenir, hatta kendilerini daha değerli hissederler. Bazıları isyan eder, ancak şirketin de, kendi yaşamlarının da yıkılmasına yol açarlar. Aralarında en akıllı olanıysa çalışanları bir araya getirmeye çalışır.
Yönetmen He, sermaye güdümlü bir şehir olan Şanghay’ın müzikalde Marx’ın kapitalizmle ilgili teorileri için fon oluşturacağını söyleyerek, “Wall Street’te ne oluyorsa aynı anda Şanghay’ı etkiliyor” diye konuştu. Çinli yönetmen, “Ne zaman bir şirkette çalışan arkadaşlarımla yemek yesem ya bütçelerindeki kısıntıdan ya da işten çıkarmalardan konuşuyorlar” dedi.
Fudan Üniversitesi ekonomi profesörü Can Cun da Marx’ın teorileri sahneye konulurken bilimsel bir yanlışlık yapılmaması için, müzikalin akademik danışmanlığını üstlendi. Üniversiteye bağlı Çin Ekonomik Araştırmalar Merkezi’nin başkanlığını da yürüten Prof. Can, küresel ekonomik krizin insanların yaşamındaki anahtar kelime haline geldiği bu dönemde bu müzikali sahnelemenin, zamanlama açısından doğru olduğu görüşünde.
AA / 24-Mart-2009