30 Mart 2009 Pazartesi

Bush yönetimine işkenceden dava açılıyor

Şili diktatörü Augusto Pinochet’nin tutuklanmasında da rol oynayan İspanya Yüksek Mahkeme Yargıcı Baltasar Garzon’un, ABD’nin eski başkanı George W. Bush döneminde yönetimde bulunan bazı isimler hakkında, Guantanamo Üssü’ndeki esir kampında işkenceye izin verdikleri suçlamasıyla soruşturma açmaya hazırlanıyor.

Bir grup İspanyol avukatın ABD’li ve Avrupalı uzmanların yardımıyla hazırladığı şikayet dosyası, İspanya merkezli insan hakları örgütü “Mahkûmların Onuru Birliği” tarafından mahkemeye sunuldu. İnsan hakları ihlallerine yönelik davalardaki başarısıyla ve Guantanamo’daki işkencelere yönelik açıklamalarıyla tanınan Garzon’un dosyayı kabul etmesinin, dava açılması ihtimalini arttırdığı belirtiliyor.

98 sayfalık şikâyet dosyasında, Bush yönetiminin Cenevre Anlaşması’nı ve 1984 tarihli İşkence Karşıtı Sözleşme’yi ihlal ettiği belirtiliyor. ABD ve İspanya’nın da imzaladığı anlaşmalar, taraf ülkelerin diğer taraf ülkelerdeki işkence iddialarını soruşturmasına olanak sağlıyor.

Dava açılması halinde Bush yönetimi yetkililerinin ABD’nin Küba’daki Guantanamo Üssü’nde 11 Eylül saldırıları sonrasında açılan esir kampında, “işkencelere yasal çerçeve hazırlamaktan ve savaş suçundan” yargılanacağı belirtiliyor. Yetkililer arasında Gonzales’in yanı sıra eski Adalet Bakanlığı avukatı John C. Yoo ile Savunma Bakanlığı yardımcılarından Douglas J. Feith de bulunuyor.

Çeşitli insan hakları örgütleri, Bush’un görevi devretmesine az bir süre kala yargılanması yönünde taleplerde bulunmuştu, ancak bu taleplerin hiçbiri dava açılması için yeterli olmamıştı. Diktatör Pinochet hakkında 1998 yılında aldığı tutuklama kararıyla uluslararası alanda adını duyuran İspanyol yargıç Garzon, Arjantin’de iç savaş döneminde kaybolan İspanyollarla ilgili olarak da bazı Arjantinli askeri yetkililer hakkında soruşturma kararı almıştı.



ANF / 30.03.09