24 Mart 2009 Salı

Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı'na 'kemik' gözaltısı

Cizre'de bulunan kemiklerle ilgili olarak Albay Cemal Temizöz gözaltına alındı Cizre'de bulunan kemiklerle ilgili, Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Albay Cemal Temizöz gözaltına alındı
İstanbul'da ‘Ergenekon soruşturmasını' sürdüren savcıların talimatı üzerine Kayseri İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Cemal Temizöz, gözaltına alındı. Albay Temizöz'ün Şırnak'ın Cizre İlçesi'nde görev yaptığı 1993-96 yılları arasındaki dönemde kaybolan kişiler ile ilgili ifadesinin alınacağı belirtildi.
Cizre'de yüzbaşı rütbesi ile görev yapan ve 1 yıldan bu yana Kayseri İl Jandarma Alay Komutanlığı görevini sürdüren Kıdemli Albay Cemal Temizöz, ‘Ergenekon soruşturması' kapsamında Cizre ile Silopi İlçesi'nde öldürüldükleri öne sürülen kayıp kişilerin asit kuyularına atıldığı iddiaları üzerine öğle saatlerinde gözaltına alındı. Kayseri İl Jandarma Alay Komutanı Cemal Temizöz, bugün saat 10.30'da DSİ 12'nci Bölge Müdürlüğü'nde yapılan ‘Su Günü’ törenlerine katıldıktan sonra İstanbul'dan gelen ekip tarafından gözaltına alındı. Albay Temizöz'ün saat 13.30'da görevliler eşliğinde İstanbul'a götürüldüğü belirtildi. Kayseri Valisi Mevlüt Bilici, gözaltı olayını doğrulayarak açıklama yapamayacaklarını belirtti.
Bu arada, Kayseri'de 3 astsubayın gözaltına alındığı süreçte, sanıkların avukatı Musa Öncel'in yazılı olarak yaptığı açıklamada, “Müvekkilim Orhan Güleç'in durumuyla ilgili olarak gittiğim Hava İkmal Bakım Merkezi Komutanlığı'ndaki konuşmalarda tüylerim ürperdi. Konuşmalarda isminin Cemal Temizöz olduğunu müvekkilimden öğrendiğim albayın müvekkilime ve sanık Ali Balta'ya, ‘Asit kuyularına sizleri de atarız. Yapmadığımız bir şey değil. Öldürün gitsin bunları’ diye ifadeler kullandığını söylediler” demişti. Öncel, bu konuda 12 Mart 2009 tarihinde dilekçe verdiğini söylemişti.
ABDÜLKADIR AYGAN'IN KONUŞMALARINDA GEÇİYORDU
Eski PKK militanı ve JİTEM tetikçisi Abdülkadir Aygan'ın beyanlarında, Cizre'de yüzbaşı olarak komutanlık yapan Cemal Temizöz'ün adı geçiyordu. Aygan, cezaevindeyken itirafçı olan Abdulhakim Güven'in, Temizöz'ün emrinde bir ekip kurduğunu ve birçok faili meçhul cinayetin sorumlusu olduğunu anlatmıştı.
"Şırnak ve Cizre'de ayrı bir ekip vardı. Abdulhakim Güven, Hıdır Altuk, Adem Yarkın, Hüseyin Bülbül isimli itirafçılardan kurulu bu ekip, oradaki İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Cemal Temizöz'ün emrindeydi. Yanlarına da bir-iki tane sivil uzman çavuş verilmişti. Bunlar orada terör estirdiler. Kimi insanları milis diye veya kardeşi dağda diye kuyulara atmışlardı, kimilerinin evlerinin altına anti-tank mayını koymuşlardı, kimisini sığınağa koyup, yani sığınağa baktırma bahanesiyle bomba atarak imha etmişlerdi."
Aygan, Temizöz'ün Diyarbakır Grup Komutanı olduktan sonra Güven'i kullanmayı sürdürdüğünü anlatmış, Şemdinli bombalamasının sanığı, "Mutkili" lakaplı Ali Kaya'nın da Temizöz'ün emrinde çalışanlar arasında olduğunu söylemişti.
Temizöz, 2005'te Diyarbakır İnsan Hakları Derneği ve Diyarbakır Barosu'nun, cesedi bulunan Murat Aslan'ın öldürülmesiyle ilgili hakkında suç duyurusunda bulunduğu 30 kişiden biriydi.
Radikal / 23.03.09