23 Mart 2009 Pazartesi

Ulaşım Chavez’in kontrolünde

VENEZUELA’da 4 eyalette liman ve havaalanları hükümetin kontrolü altına alındı. Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez’in geçen hafta sonu yaptığı “ülkedeki ana ulaşım noktalarının merkezi hükümetin denetiminde olacağı” yönündeki açıklamasından sonra dün Zulia, Carabobo, Nueva Esparta ve Anzoategui eyaletlerindeki havaalanı ve limana askeri birlikler konuşlandırıldı. Chavez, ülkedeki ana ulaşım noktalarının “yeni yatırım planı” çerçevesinde modernize edileceğini, bunun ulusal güvenlikle ilgili olduğunu söylemiş, ayrıca yerel yöneticilere “darbe girişimi yapmaya çalışacak olanın kendisini cezaevinde bulacağı” uyarısında bulunmuştu.
BÜTÇEDE REVİZYON
Venezuela’da bir gelişme de petrol fiyatlarında yaşandı. Chavez, düşen petrol fiyatlarını göz önünde bulundurarak 2009 bütçesini revize etti. Daha önce hazırlanan bütçede petrolün varil fiyatı 60 dolar olarak baz alınmışken, revizyonla fiyat 40 dolar olarak belirlendi. Hükümet, revize edilen bütçede şimdi 72.7 milyar dolar gelir bekliyor.
Petrol fiyatlarının rekor seviyelerde seyrettiği yıllar boyunca ihracatının yüzde 93’ü ve bütçe gelirlerinin yarısı petrole dayanan Venezuela, büyük miktarda kamu harcaması yapmış, 2003 yılından bu yana bütçe açığı vermemişti. Venezuela, petrol fiyatlarının Temmuz 2008’den bu yana yüzde 65 düşmesinin ardından anahtar konumdaki bir gelir kalemini kaybetti. Bütçedeki bu gelir kaybına karşılık Chavez, ülkenin 65 milyar dolarlık döviz rezervi ve geçen yıllarda toplanan kalkınma fonları sayesinde harcamaların kısılmasından uzak duracaklarını belirtti.
CHAVEZ: OBAMA ‘GÜNEY’İ TANIMIYOR
Öte yandan, El Cezire televizyonuna konuşan Chavez, ABD Başkanı Barack Obama’nın Güney Amerika’da olup bitenler hakkında fazla bilgisi olmadığını söyledi. Chavez, Brezilya Devlet Başkanı Luiz İnacio de Silva’nın da Obama ile görüşmesinden “çok memnun ayrılmadığını” ifade etti. Chavez, “Satır aralarını okuduğumda Obama’nın Latin Amerika’da, gerçekten neler olduğu konusunda yeterli bilgisi olmadığını görüyorum. Sanırım hala danışmanlarının ona verdiği değersiz, anlamsız bilgileri okuyor” dedi. (DIŞ
HABERLER)