30 Mart 2009 Pazartesi

DTP Güneydoğu’da ezdi geçti

Güneydoğu’daki sonuçlar, iktidar partisi AKP’nin ‘Dimyat’a pirince giderken, evdeki bulgurdan olduğunu’ gösterdi. Başbakan Tayyip Erdoğan’ın partisine verdiği “Mutlaka alın” talimatı Diyarbakır’da ters teperken, Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik’in seçim bölgesi Van ile Başbakan Erdoğan’ın ilk milletvekili seçildiği Siirt’de AKP başkanlığı DTP’ye kaptırdı.

Diyarbakır’da 2004 yerel seçimlerine yüzde 58.3 oy alan Osman Baydemir, “Hizmet siyaseti değil, kimlik siyaseti yapıyor” eleştirilerine karşın o oranını yüzde 65’in üzerine taşıyarak deyim yerindeyse DTP’nin oy patlaması yapmasını sağladı.

Erdoğan DTP’nin “Diyarbakır kalemizdir” söylemini, “Bunların demokrasi anlayışları saltanattan farksız. Kendi partilerinde saltanat sürdükleri yetmezmiş gibi, şehirlerimizi de payitaht gibi görüyorlar” diye eleştirmişti. AKP’nin Diyarbakır’a bütün hatlarıyla yüklenmesi de, TRT Şeş ile gerçekleştirdiği Kürtçe açılımı da, seçime beş kala Botaş kuyularında yapılan kazılar da, dağıtılan makarnalar, beyaz eşyalar, nakdi yardımlar da oy olarak dönmedi. DTP’lilerin seçim sonuçları kısmen belli olduktan sonra yaptıkları açıklamalar da AKP’nin Kürt politikasının yenilgisi üzerineydi. Bir DTP’li, “Halk makarna siyasetine dur dedi. Kürtler, bu seçimi referanduma dönüştürerek birlik duygusuyla hareket etti” dedi.

Diyarbakır’da DTP’nin zaferi büyükşehir belediyesi ile de sınırlı olmadı. Örneğin DTP geleneğinin yıllardır alamadığı Kulp ilçesini AKP’nin elinden almayı başardı. AKP adayı Kutbettin Arzu’nun seçimleri kaybetmek dışında aldığı diğer büyük darbe de ailesinin yaşadığı ilçe olan Çınar’da DTP’nin zaferini ilan etmesiydi. DTP Diyarbakır’ın 17 ilçesinden 13’ünü de kazanarak AKP’yi bölgeden sildi. AKP sadece Hazro ilçesini aldı.

Van ve Siirt’te de DTP

DTP 2004 seçimlerinde belediye başkanlığını aldığı Diyarbakır, Batman, Tunceli, Hakkâri ve Şırnak’ı korurken, Van’da Abdullah Öcalan’ın avukatlarından Bekir Kaya, en yakın rakibi AKP’ye yüzde 15’e oranda fark attı. Bakan Çelik’in seçim bölgesi olan Van’da Çelik’in bizzat yürüttüğü seçim kampanyasına rağmen AKP’nin kaybetmesi bölgede uygulanan hükümet politikasının onaylanmadığına dair önemli bir işaret olarak değerlendirildi.

Siirt’te ise eski DEP milletvekillerinden Selim Sadak’ı aday göstererek seçim yarışına hayli iddialı giren DTP, kıran kırana bir yarışla bu ili de AKP’nin elinden almayı başardı. Siirt’in DTP’ye kaptırılması, AKP açısından sadece Başbakan Erdoğan’ın ilk milletvekili seçildiği il olması yönünden değil, aynı zamanda Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın memleketi olması itibarıyla da önemli. Iğdır’da MHP’de bulunan belediyeyi de DTP aldı. DTP il sayısını beşten sekize, ilçe sayısını 32’den 58’e çıkardı.

Radikal / 30.03.09