21 Mart 2009 Cumartesi

KÖLELİĞE İSYAN!

Ravelli Gömlek Fabrikası’nda çalışan çoğu kadın 700 işçi üç aydır ücretlerinin ve sosyal haklarının ödenmemesi üzerine iş bıraktı. Ücretlerinin asgari ücretin altında olduğunu, işçilere dayak atıldığını anlatan işçiler “Artık bıçak kemiğe dayandı” dediler. Fabrika 2005 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açılmıştı.
Sabah saatlerinden itibaren fabrika bahçesine toplanan işçiler, “Bizim kaybedecek bir şeyimiz yok. Ya haklarımızı alacağız, ya da üretimi sonuna kadar durduracağız” dediler. Fabrikanın kölelik düzeninin sürdüğünü ve artık insanca koşullarda çalışmak istediklerini dile getiren işçiler sık sık “İşçiyiz hakkımızı söke söke alacağız” sloganını attılar.
MAAŞLAR 300 TL
Fabrikanın Sosyal Güvenlik Kurumu müfettişleri ile de içli dışlı olduğuna dikkat çeken işçiler; “Ücretlerimiz asgari ücretten gösteriliyor. Fakat aldığımız para 300 TL. Bu fabrikada en yüksek ücret 450 TL, o da kendi yakınlarına verilen ücret” diye konuştular.
Devletin vergi iadesi ücreti yerine çalışanlara verdiği asgari geçim indirimi ücretinin de kendilerine verilmediğini belirten işçiler; şöyle devam ettiler: “Patron bizi tehdit ederek asgari geçim ücretimize el koydu. Zorla, baskıyla bize imza attırarak bu ücreti almışız gibi gösterdi. Bir buçuk yıldır asgari geçim ücretini alamıyoruz.”
ÖZÜRLÜLERİN HAKLARI GASP EDİLİYOR
Yasalar gereği belirli sayıda özürlü işçi çalıştıran Ravelli Gömlek Fabrikası’nda bu işçilerin dahi haklarının gasp edildiği ifade ediliyor. İçerisinde bulundukları durumu gazetemize anlatan özürlü işçiler; “Bizler de tıpkı normal arkadaşlarımız gibi çalışıyoruz. Fakat aldığımız ücret çok düşük. Hiçbir sosyal güvencemiz de yok” diye konuştular.
Patronun ‘ekonomik kriz var’ gerekçesi adı altında ücretlerini zamanında ödemediğini ifade eden işçiler, istemedikleri halde zorunlu mesaiye bırakıldıklarını söylüyorlar. “Günlük 11-12 saat çalışıyoruz. Hafta sonu tatilimiz olmasına rağmen hafta sonu da çalışıyoruz. Fakat fazla çalışma sürelerimiz ücrete yansımıyor. Zorunlu mesaiye kalmak istemeyenleri ise işten çıkarmakla tehdit ediyorlar” diye konuşan işçiler, bundan sonra zorunlu fazla mesaiye kalmayacaklarını ilan ettiler.
HAFTADA 40 SEVKİYAT
Kriz gerekçe gösterilerek fazla mesaiye bırakılmak zorunda kaldıklarını ifade eden işçiler; “Kriz var deniliyor fakat bir hafta içerisinde 40 sevkıyat yapıldı. Gece gündüz, tatil demeden çalışıyoruz. Kriz olsa biz böyle çalışır mıyız? Fakat çalıştığımız emeğin karşılığını alamıyoruz” diye konuştular.
İşçiler, kriz var bahanesi ile bazı arkadaşlarının işten çıkarıldığını kazanmış oldukları tüm hakların ellerinden alındığını belirterek bugün itibari ile tüm haklarının geri verildiği güne kadar mücadelelerini sürdüreceklerini dile getirdiler.
Fabrika Müdürü Erdal Güvenli ise, ilginç bir açıklama yaparak sadece 3-5 gün ücretlerin ödenmediğini, bunun nedeninin ise ekonomik kriz olduğunu ileri sürdü. (Çorum/EVRENSEL)
TEKME TOKAT DÖVDÜLER
Bu arada zorunlu mesaiye kalmak istemeyen kimi işçilerin fabrikanın ortasında tekme-tokat dövüldüğünü belirten işçiler, her türlü hukuksuzluğun kullanıldığını söylediler. Ertuğrul Yıldız isimli işçi, zorunlu mesaiye kalmak istemeyince ustabaşılar tarafından dövüldüğünü belirtti. Yıldız yaşadıklarını şöyle anlattı: “İki usta başı elimi kolumu tuttu, diğerleri de tekme-tokat beni dövdüler. Fabrika yönetimi ise beni işten çıkardı. Olayı adli makamlara bildirince tekrar beni işe almak zorunda kaldılar.”