25 Mart 2009 Çarşamba

‘İyi şeyler’e benzemiyor

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ile Türkiye Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün önceki günkü görüşmesinin ardından ortak basın toplantısı düzenledi. Gül, PKK ile mücadelede Kürdistan Bölgesi yönetiminin işbirliğinin önemli olduğunu söyledi. Gül, “İlişkilerin iyi olduğu dönemde, bu tür şeylerin aradan çıkarılması gerekir” dedi. Heyetler arası çok samimi görüşmeler yaptıklarını ve iki ülke arasındaki ilişkileri ele aldıklarını ifade eden Gül, ilişkileri her alanda geliştireceklerini kaydetti. Gül, enerji konusundaki işbirliğini, Irak petrolünün ve gazının çıkarılması ve pazarlanması konusunu da görüştüklerini ifade etti. Görüşmede güvenlik konularını da ele aldıklarını ve tekrar gözden geçirdiklerini belirten Cumhurbaşkanı Gül, “bu konudaki sorunları bitirmeye karar verdiklerini” söyledi. Gül ayrıca, PKK konusunda Irak, Türkiye ve ABD arasındaki üçlü komite konusundaki çalışmaların devam ettiğini kaydetti. “Irak Cumhurbaşkanı Talabani’nin ifade ettiği gibi, terörün bir bela olduğunu ve aradan çıkarılması gerektiğini” söyleyen Gül, bu konuda kapsamlı bir işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirtti.

Talabani’nin çıkışı

Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de, “Bizim önerimiz şu; PKK ya silahlı mücadeleyi bıraksın ya da ülkemizi terk etsin. Biz ilkini temenni ediyoruz, yani silahı bıraksınlar. Herkesin silahını bırakmasını tavsiye ediyoruz. Terör herkese zarar veriyor” diye konuştu. Bu konuda alınan tedbirler arasında üçlü komitenin varlığına işaret eden Talabani, bu komitenin, PKK ile mücadelede ne yapılması gerektiği konusunda koordinasyonu sağladığına dikkati çekti. Güney’deki köylerin boşaltılmasından Türk ve İran saldırıları değil, PKK’yi sorumlu tututan Talabani, PKK’nin, halkın bu köylere geri dönüşünü engellediğini iddia etti.

Ekonomi anlaşması

Bu arada Türkiye ile Irak arasında Kapsamlı Ekonomik Ortaklık Anlaşması imzalandı. Gül, iki ülke arasında imzalanan bu belgenin, geniş kapsamlı bir anlaşma olduğuna dikkati çekerek, 5 milyar dolar olan ticaret hacmini 2 yıl içerisinde 20 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini ve bu çerçevede her türlü kolaylığı sağlayacaklarını söyledi.

Barzani-Gül görüşmesi

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Irak ziyaretinin ikinci gününde Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani ile görüştü. Türk medyasının bildirdiğine göre Barzani, PKK’ye yönelik bir affın sorunun çözümüne çok yardımcı olacağını söyledi. Bu açıklamanın ardından Gül, “Af konusu bizim meselemiz, başkasıyla konuşmam” dedi. Yaklaşık 1 saat 15 dakika süren görüşmede, Türkiye ilişkileri ve PKK ile mücadele konuları ele alındı. Görüşmeden sonra Türk basın mensuplarına açıklama yapan Barzani, görüşmeyi çok önemli olarak değerlendirdiklerini belirterek, “Her iki taraf arasındaki ilişkileri güçlendirmek için çok büyük bir adımdı bu görüşme. Tabii ki Türkiye bizim açımızdan çok önemli bir ülke. Biz Türkiye ile iyi ilişkiler kurmak istiyoruz. Biz aynı zamanda Türkiye’nin endişelerini çok iyi anlıyoruz” dedi. Barzani bir soru üzerine, Irak Anayasası’na göre hiçbir şekilde topraklarından komşu ülkelere saldırılmasını kabul edemeyeceğini söyledi.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani’nin dün yaptığı, “PKK ya silahı bıraksın ya da Irak’ı terk etsin” şeklindeki açıklamasıyla ilgili olarak Barzani, “Biz kendi tutumumuzu tekrarlıyoruz, Talabani’nin tutumunu da destekliyoruz. Buna rağmen, Türkiye ile ilişkilerimiz sadece bu konudan ibaret değil. Bizi birleştiren, bir araya getiren başka şeyler de vardır. Bu sorununun sadece güçle çözülebileceğine inanmıyoruz, başka alternatifler olmalı” diye konuştu. PKK ile mücadele konusunda atılacak somut adımlarla ilgili bir soruya ise Barzani, “Güvenlik konularından sadece bir tanesidir bu. Daha önce attığımız adımları sürdürüyoruz” cevabını verdi. Barzani, af konusundaki düşüncelerinin sorulması üzerine, “Böyle bir adım atılırsa çok önemli olur. Sorunun çözümü için çok yardımcı olur. Bunu destekliyoruz” dedi.

Gül çok mutlu!

Irak ziyaretini Türk gazetecilere değerlendiren Cumhurbaşkanı Gül, mutlu olduğunu söyledi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile akşam uzun bir görüşme yaptıklarını belirten Gül, Türkmen siyasilerle de görüştüklerini hatırlattı. Kerkük meselesini de herkesle görüştüğünü belirten Cumhurbaşkanı Abdullah Gül daha sonra Irak’ın eski başbakanlarından Eyad Allavi’yi kabul etti.

Talabani ve eşi uğurladı

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani ve eşi Hero Talabani, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve eşinin kaldığı devlet konuk evine uğurlama ziyaretinde bulundu.

Ziyaret sırasında Gül ile Talabani arasında geçen kısa sohbette, Talabani Cumhurbaşkanı Gül’e, “Eşim hiçbir resmi ziyarete ve törene katılmazdı. Ama size duyduğu saygı ve sevgiden dolayı bu ziyarete katıldı” dedi.

Adalet Bakanı: Af yok

Adalet Bakanı Mehmet Ali Şahin, Barzani’nini gündemi getirdiği iddia edilen af önerisine yönelik sorulara dün Antalya’dan şöyle yanıt verdi: “Ne Adalet Bakanlığı ne de hükümetimizin gündeminde şu an için böyle bir af söz konusu değil.”

YENİ ÖZGÜR POLİTİKA