21 Mart 2009 Cumartesi

Hak ihlallerinde kara tablo

İnsan Hakları Derneği (İHD) 2008 Yılı İnsan Hakları İhlal Raporu, 35’i ‘dur’ ihtarına uymadığı gerekçesiyle, 45’i cezaevleri ve gözaltında olmak üzere, 2008’de 80 kişinin yaşamını yitirdiğini ortaya koydu.
İHD Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan, 2008 Yılı İnsan Hakları İhlal Raporu’nu açıkladığı basın toplantısında, ‘Rapor, kaygılarımızın ciddiliğini göstermiştir’ dedi.
301’E KALDIĞI YERDEN DEVAM
2008’de, ifade özgürlüğü açısından da bir şey değişmediğini kaydeden Türkdoğan, Adalet Bakanlığı’nın, 50’nin üzerinde dosyada 301. maddeden yargılama izni verdiğini vurguladı. Türkdoğan, bu alandaki en sıkıntılı gelişmenin de Yargıtay Ceza Genel Kurulu’nun, TCK’nın 220. maddesi dolayısıyla, ‘yasadışı örgüt üyesi’ olmadığı halde ‘yasadışı örgüt üyesiymiş’ gibi insanların cezalandırılmalarının önünü açmış olması olduğunu ifade etti. Bununla, toplantı ve gösteri yürüyüşleri hakkına ağır bir darbe indirildiğini belirten Türkdoğan, 2008’de tutuklamalarda da patlama yaşandığını, cezaevlerinde yer kalmadığını, hükümetin ise tutuklama rejimini gözden geçirmek yerine, çözümü yeni cezaevleri açmakta gördüğünü anlattı.
ÇOCUKLARA CEZA YAĞDI
Çocuklara yönelik gözaltı, tutuklama ve cezalandırmaların, 12 Eylül dönemini bile arattığını kaydeden Türkdoğan, taş atan çocuklara, yaşlarından daha ağır hapis cezaları verilmesinin, hiçbir biçimde açıklanamayacağını söyledi.
AKP’nin din ve vicdan özgürlüğünü sadece “türban”la sınırlı gördüğünü, zorunlu din derslerinin kaldırılmasına ilişkin AİHM kararını uygulamadığını belirten Türkdoğan, AKP’nin bu alanda da kendi Alevisini yaratma politikasına dikkat çekti.
YAŞAM HAKKI İHLAL EDİLDİ
2008’de yaşam hakkı ihlallerindeki ciddi artışa dikkat çeken Türkdoğan, 35 kişinin “dur” ihtarına uymadığı gerekçesiyle vurulduğunu, cezaevlerinde ve gözaltı merkezlerinde 45 ölüm olayı yaşandığını, faili meçhul cinayetlerin arttığını ve işkencenin de adeta tırmanışa geçtiğini ifade etti. Türkdoğan, işkence ve kötü muameleye uğrayanların sayısının 1546 olduğunu, AİHM’in de Tür
kiye’yi 57 kez mahkum ettiğini anlattı. 2007’de bu rakamın 47 olduğunu belirten Türkdoğan, AKP Hükümeti’nin “işkenceye sıfır tolerans” söyleminin, 2008’de “işkenceciye sıfır tolerans”a dönüştüğünün altını çizdi.
306 MAHPUS AĞIR HASTA
Cezaevlerindeki hak ihlallerinin de had safhaya çıktığını, 2008’de 37 kişinin cezaevlerinde çeşitli nedenlerle öldüğünü vurgulayan Türkdoğan, cezaevlerindeki 306 ağır hasta mahpusun tedavilerinin bile yapılmadığını söyledi. 2009 yılı başında bile ölümlerin yaşandığını belirten Türkdoğan, hastalık nedeniyle cezaevlerinde ölümlerin sık görüldüğü uyarısında bulundu.
Cezaevlerinde 333 kişinin “işkence ve kötü muamele” şikayetinde bulunduğunu belirten Türkdoğan ayrıca, şu ihlallere dikkat çekti:
kKriz nedeniyle işten çıkarmalar
kTuzla tersanelerindeki iş cinayetleri
kBaşbakanlık akreditasyonlarının iptali başta olmak üzere, hükümetin medya üzerindeki sansürleri
k2008’de AKP ve DTP hakkında kapatma davası açılıp, 9 derneğin de kapatılması
kKadın ve çocuklara yönelik şiddetin artması...
2008’in, hak savunucularına yönelik baskıların da artarak devam ettiği bir yıl olduğunu belirten Türkdoğan, bütün bu sorunların çözümünün ancak demokratik bir anayasa ile mümkün olduğunu söyledi.
SUÇLU
BULUNDU!
İşkencede öldürülen Engin Ceber davasında Bakırköy 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nin çekilme talebi reddedildi. Ceber’in işkenceyle ölümü davasında sanık polis avukatlarının ‘rahat’ tutumları nedeniyle mahkemenin çekilmesini isteyen avukatlara yanıt geldi. Çekilme talebini reddeden mahkemeye göre suçlu, Ceber’in avukatlarıydı: “...bu tür davalarda sıkça rastlandığı üzere, yargılamayı siyasi zemine çekmek isteyen bir kısım mihrakların, mahkeme heyetine baskı kurma yoluna gittikleri...”
Yürüyüş dergisi dağıtırken gözaltına alınan Ceber’in, hem karakolda hem de Metris Cezaevi’nde gördüğü işkence sonucu ölümünden sonra, 60 sanık hakkında dava açılmıştı.