17 Mart 2009 Salı

Talabani zirvesi

Ankara’nın, Kürt sorununun çözüm planı çerçevesinde, Irak’taki Kürt yönetimini ‘tehdit’ olarak görme yaklaşımını terk etmesinin ardından başlayan diplomatik ilişkiler yoğunlaşarak sürüyor.
Ankara’nın, Kürt sorununun çözüm planı çerçevesinde, Irak’taki Kürt yönetimini ‘tehdit’ olarak görme yaklaşımını terk etmesinin ardından başlayan diplomatik ilişkiler yoğunlaşarak sürüyor. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, 5. Dünya Su Forumu için geldiği İstanbul’da Başbakan Erdoğan tarafından kabul edildi. Talabani, Gül’ün de görüşme listesindeydi.
Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani, İstanbul’a önceki akşam geldi. Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu ve İstanbul Valisi Muammer Güler tarafından karşılanan Talabani havaalanından yoğun güvenlik önlemleri altında oteline geçti. 5.Dünya Su Forumu nedeniyle İstanbul’a gelen Talabani karşılamanın ardından özel araçla Devlet Konukevi’nden ayrıldı. Talabani önceki gece saat 22.20 sıralarında Cumhurbaşkanlığı’na ait zırhlı araçla Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın, Dolmabahçe’deki Başbakanlık Çalışma Ofisi’ne geldi. Talabani ile Erdoğan görüşmesi 1 saat sürdü. Talabani ofisten ayrılırken gazetecilere asker selamı verdi. Görüşmenin ardından yapılan açıklamada ikili görüşmede, 5. Dünya Su Forumu’nun ana teması olan su konusunun gündeme geldiği bildirilirken, “Su Forumu’nun yanı sıra başta güvenlik ve terörle mücadele olmak üzere ikili ve bölgesel konular detaylı olarak ele alınmıştır” ifadesine yer verildi.
Erdoğan’ın Talabani ile gerçekleştirdiği görüşmede TRT’nin yanısıra Kurdsat TV’nin de görüntü almasına izin verildi.
Celal Talabani yaklaşık 3 ay önce CNN Türk’e verdiği özel röportajda, “Türkiye’deki Kürtlerin yaşam koşullarının iyileştirilmesi ve dillerine saygı gösterilmesi gibi talepleri karşılanırsa, PKK silah bırakmaya hazır” demişti.
GÜL-TALABANİ GÖRÜŞMESİ
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de, 5. Dünya Su Forumu için dün İstanbul’daydı. Çırağan Sarayı’nda Monako Prensi 2. Albert ile Japonya Eski Başbakanı ve Başbakan Özel Temsilcisi Yoshiro Mori’yi ayrı ayrı kabul eden Gül’ün, görüşme listesinde Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani de vardı. Gazetemiz yayına hazırlandığı saatlerde henüz bu görüşme gerçekleşmemişti